16 simptome pe care le poţi avea după ce te-ai vindecat de COVID-19

Aproape în fiecare zi aflăm ceva nou despre COVID-19, una dintre problemele de sănătate care preocupă cel mai mult. Unul dintre subiectele de interes este şi cel legat de manifestările care pot să apară după vindecare.

image

Durerea de cap, simptom posibil al formei de lungă durată de COVID-19. Foto: Shutterstock

În vreme ce unele persoane se vindecă de COVID-19 fără a rămâne cu simptome evidente, în cazul altora se menţin anumite semne. În această ultimă situaţie vorbim despre aşa-numitul Covid de lungă durată (long Covid), informează medisite.fr.

O echipă de cercetători de la Kings' College din Londra a examinat peste 4.000 de persoane care avut COVID-19 din Suedia, Regatul Unit şi SUA. Mai exact, acestea şi-au înregistrat simptomele într-o aplicaţie. În jur de 20% dintre aceste persoane au declarat că nu s-au simţit mai bine după patru săptămâni. De la acest stadiu se vorbeşte despre Covid de lungă durată, potrivit specialiştilor în domeniu. Aproape 190 de persoane au raportat simptome persistente după opt săptămâni, iar în jur de 100 de persoane încă nu și-au revenit după 12 săptămâni.

Potrivit analizei, persoanele care au mai mult de cinci simptome în prima săptămână de la îmbolnăvire au cele mai mari probabilităţi de a dezvolta long Covid, indiferent de vârstă şi sex.

Citeşte şi: Răceală, alergie sau COVID-19? Cum le diferenţiezi

Covid de lungă durată: 16 semne posibile

1. Oboseala - acest simptom a fost observat la aproape 98% dintre persoanele monitorizate de specialiştii de la Kings' College.

2. Durerile de cap au apărut la 91% dintre cei care au avut COVID-19.

3. Respiraţia greoaie. Acest simptom este nu numai o manifestare a long Covid, ci poate semnala şi o formă gravă.

4. Vocea răguşită. Potrivit cercetătorilor, dacă vocea ta tinde să devină răgușită în timpul infecției cu COVID-19, este probabil să dezvolți o formă lungă.

5. Palpitaţii. Unele persoane pot rămâne cu tulburări ale ritmului cardiac precum palpitaţiile.

6. Dureri musculare sau corporale - apar la două sferturi dintre cei care au trecut prin COVID-19.

7. Leziuni la nivelul corneei. Un studiu apărut în British Journal of Ophthalmology a arătat că pacienții cu simptome neurologice la 4 săptămâni după recuperarea de la COVID-19 au avut și leziuni oculare și mai multă pierdere a fibrelor nervoase corneene.

8. Pierderea mirosului - acest simptom se poate menţine mai multe săptămâni.

9. “Ceaţa mentală” - această tulburare este însoţită de probleme de concentrare şi de dificutatea de a-ţi aminti unele lucruri.

10. Căderea părului. Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham publicat în Nature Medicine, căderea părului este un simptom comun al persoanelor cu Covid de lungă durată.

11. Disfunţii erectile. Conform specialţtilor de la Universitatea din Birmingham, disfuncția erectilă și pierderea libidoului fac parte dintr-o gamă mai largă de simptome de Covid de lungă durată.

12. Tulburări digestive - constipaţie, greaţă, pierderea poftei de mâncare.

13. Durerile toracice sunt un alt semn de Covid de lungă durată.

14. Tulburări ale somnului precum insomnia.

15. Durerile articulare sunt o altă manifestare a formei lungi de Covid.

16. Depresia este posibilă la persoanele care au trecut prin Covid, la fel ca şi anxietatea.

SURSE:

- Attributes and predictors of Long-COVID: analysis of COVID cases and their symptoms collected by the Covid Symptoms Study App, medRxiv, 21 octobre 2020

https://medicalxpress-com.translate.goog/news/2022-07-hair-libido-loss-fatigue-brain.html

- Corneal confocal microscopy identifies corneal nerve fibre loss and increased dendritic cells in patients with long COVID, British Journal of Ophthalmology, juillet 2021

https://medicalxpress.com/news/2022-07-hair-libido-loss-fatigue-brain.html