Ai tot timpul palpita╚Ťii? Iat─â care poate fi motivul!

palpitatii jpg

Tahicardia se manifest─â ├«n cele mai multe cazuri prin palpita╚Ťii, dar ╚Öi prin dispnee, senza╚Ťie de ame╚Ťeal─â, stare de le╚Öin. Cu toate astea, aceste simptome poti fi similare ╚Öi unei alte afec╚Ťiuni. ╚śi, totu╚Öi, de ce apar palpita╚Ťiile?

ÔÇťLa emo╚Ťii, sistemul nervos simpatic suprastimuleaz─â inima direct ╚Öi prin catecolamine (substan╚Ťe hormonale), cresc├óndu-i frecven╚Ťa. La fel la consum mare de cofein─â, tutun sau alcool. Pot s─â apar─â contrac╚Ťii premature izolate, nepl─âcute, tot ├«n context de stres, emo╚Ťie, consum de substan╚Ťe excitante. Acestea nu pun probleme deosebite ╚Öi de regul─â trec de la sine, dup─â eliminarea factorului declan╚Öator.

O tahicardie sinusal─â trebuie investigat─â, pentru c─â poate ascunde o patologie tiroidian─â, o forma╚Ťiune abdominal─â secretant─â de catecolamine, o forma╚Ťiune cerebral─â sau alte afec╚Ťiuni (a se include ╚Öi cele din sfera psihiatric─â).

Anemia sau febra dau tahicardii sus╚Ťinute. Hipoglicemia sau deshidratarea la fel. Atunci c├ónd exist─â palpita╚Ťii rapide regulate sau neregulate, cu stare de ame╚Ťeal─â, cu respira╚Ťie grea, cu transpira╚Ťii, cu anxietate marcat─â, trebuie apelat imediat la medicÔÇŁ, spune medicul Vasi R─âdulescu.

Palpita╚Ťiile ╚Öi stresul ne pot da organismul peste cap, de aceea trebuie s─â ac╚Ťion─âm imediat.

ÔÇťPalpita╚Ťiile ap─ârute pe fondul oboselii exagerate sunt semnale c─â ar trebui s─â o l─âs─âm mai u╚Öor, s─â ne odihnim bine, s─â ne relax─âm, s─â avem mai mult─â grij─â de noi. Cele ap─ârute la emo╚Ťii sunt pentru unii inerente ╚Öi vor trece cu stingerea trigger-ului.

Un consult cardiologic riguros se impune ├«n cazul celor care experimenteaz─â palpita╚Ťii frecvente. Se vor face ╚Öi analize de s├ónge, cu ionogram─â extins─â, pentru a se vedea calciul, magneziul, potasiul, sodiul. Se va face electrocardiogram─â ╚Öi, la nevoie, monitorizare Holter EKG pe 24 de ore sau mai multÔÇŁ.

Apă multă și magneziu

Somnul ╚Öi mi╚Öcarea sunt esen╚Ťiale. Cu toate astea, pentru o inim─â s─ân─âtoas─â, trebuie s─â mai ╚Ťinem cont de c├óteva reguli.

ÔÇťO via╚Ť─â echilibrat─â, cu exerci╚Ťii fizice, cu alimenta╚Ťie diversificat─â, cu hidratare oral─â optim─â, cu somn bun, cu un consult f─âcut (inclusiv o electrocardiogram─â, este foarte important─â), cu evitarea stresului ╚Öi a suprasolicit─ârii fizice, cu evitarea fumatului ╚Öi a alcoolului (a nu se dep─â╚Öi 20 grame pe zi la cei care mai beau; la tutun nu e permis─â nici m─âcar o ╚Ťigaret─â pe zi), cu p├ón─â la 400 mg de cofein─â pe zi (sau evitare la cei foarte sensibili la cofein─â) pot fi principii suficiente pentru o inim─â s─ân─âtoas─â.

La nevoie, mai lua╚Ťi c├óte un compus de magneziu cu potasiu, lini╚Öti╚Ťi-v─â, be╚Ťi ap─â mult─â, sta╚Ťi ├«n pozi╚Ťie culcat─â, corecta╚Ťi febra, consuma╚Ťi carbohidra╚Ťi c├ónd sunt semne de hipoglicemie (irascibilitate, ame╚Ťeli, transpira╚Ťii). Cei cu patologii cardiace cunoscute ├«╚Öi vor lua tratamentul cu sfin╚Ťenie ╚Öi se vor prezenta imediat la medic ├«n caz de decompens─âriÔÇŁ, mai spune specialistul.