Ai tot timpul palpitații? Iată care poate fi motivul!

palpitatii jpg

Tahicardia se manifestă în cele mai multe cazuri prin palpitații, dar și prin dispnee, senzație de amețeală, stare de leșin. Cu toate astea, aceste simptome poti fi similare și unei alte afecțiuni. Și, totuși, de ce apar palpitațiile?

“La emoții, sistemul nervos simpatic suprastimulează inima direct și prin catecolamine (substanțe hormonale), crescându-i frecvența. La fel la consum mare de cofeină, tutun sau alcool. Pot să apară contracții premature izolate, neplăcute, tot în context de stres, emoție, consum de substanțe excitante. Acestea nu pun probleme deosebite și de regulă trec de la sine, după eliminarea factorului declanșator.

O tahicardie sinusală trebuie investigată, pentru că poate ascunde o patologie tiroidiană, o formațiune abdominală secretantă de catecolamine, o formațiune cerebrală sau alte afecțiuni (a se include și cele din sfera psihiatrică).

Anemia sau febra dau tahicardii susținute. Hipoglicemia sau deshidratarea la fel. Atunci când există palpitații rapide regulate sau neregulate, cu stare de amețeală, cu respirație grea, cu transpirații, cu anxietate marcată, trebuie apelat imediat la medic”, spune medicul Vasi Rădulescu.

Palpitațiile și stresul ne pot da organismul peste cap, de aceea trebuie să acționăm imediat.

“Palpitațiile apărute pe fondul oboselii exagerate sunt semnale că ar trebui să o lăsăm mai ușor, să ne odihnim bine, să ne relaxăm, să avem mai multă grijă de noi. Cele apărute la emoții sunt pentru unii inerente și vor trece cu stingerea trigger-ului.

Un consult cardiologic riguros se impune în cazul celor care experimentează palpitații frecvente. Se vor face și analize de sânge, cu ionogramă extinsă, pentru a se vedea calciul, magneziul, potasiul, sodiul. Se va face electrocardiogramă și, la nevoie, monitorizare Holter EKG pe 24 de ore sau mai mult”.

Apă multă și magneziu

Somnul și mișcarea sunt esențiale. Cu toate astea, pentru o inimă sănătoasă, trebuie să mai ținem cont de câteva reguli.

“O viață echilibrată, cu exerciții fizice, cu alimentație diversificată, cu hidratare orală optimă, cu somn bun, cu un consult făcut (inclusiv o electrocardiogramă, este foarte importantă), cu evitarea stresului și a suprasolicitării fizice, cu evitarea fumatului și a alcoolului (a nu se depăși 20 grame pe zi la cei care mai beau; la tutun nu e permisă nici măcar o țigaretă pe zi), cu până la 400 mg de cofeină pe zi (sau evitare la cei foarte sensibili la cofeină) pot fi principii suficiente pentru o inimă sănătoasă.

La nevoie, mai luați câte un compus de magneziu cu potasiu, liniștiți-vă, beți apă multă, stați în poziție culcată, corectați febra, consumați carbohidrați când sunt semne de hipoglicemie (irascibilitate, amețeli, transpirații). Cei cu patologii cardiace cunoscute își vor lua tratamentul cu sfințenie și se vor prezenta imediat la medic în caz de decompensări”, mai spune specialistul.