La ce te expui dacă sforăi? Sfatul medicului

Sforăitul are impact asupra sănătății și calității vieții, atât pentru persoana care sforăie, cât și pentru cei din jur. Nu ignora problema, ci caută soluţii de tratament la medic.

image

Sforăitul este sunetul puternic și deranjant care apare în timpul somnului, atunci când fluxul de aer respirat face ca țesuturile din partea din spate a gâtului să vibreze. Este o problemă des întâlnită, mai ales la bărbați și la persoanele supraponderale. Dacă este o manifestare constantă, sforăitul poate fi un indicator de risc pentru o serie de probleme de sănătate, de la tulburări de somn la boală coronariană, probleme ale danturii și exacerbarea tulburărilor emoționale.

Printre factorii care pot contribui la sforăit se numără: obezitatea, poziția în timpul somnului (cum ar fi dormitul pe spate), consumul de alcool sau sedative înainte de culcare, congestia nazală, polipii nazali, fumatul, vârsta înaintată, structura anatomică a căilor respiratorii superioare și istoricul familial de sforăit.

Dacă sforăi, cere ajutor la medicul ORL-ist sau la un specialist în somnologie. După identificarea cauzei sforăitului, specialistul va recomanda tratamente adecvate, în funcție de cauza și gravitatea problemei.

Treziri în timpul nopții

Sforăitul poate perturba atât somnul persoanei care sforăie, cât și al partenerului de dormit. Sforăitul puternic poate cauza treziri frecvente în timpul nopții, scurtarea și fragmentarea somnului, ceea ce duce la o calitate scăzută a odihnei și la oboseală în timpul zilei.

Apnee în somn

Sforăitul puternic poate fi un simptom al apneei de somn, o tulburare a somnului în care persoana încetează să respire temporar în timpul nopții din cauza obstrucției căilor respiratorii. Aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Scade concentrarea

Lipsa unui somn de calitate din cauza sforăitului poate afecta capacitatea de concentrare și performanța în timpul activităților zilnice, inclusive munca, școala și activitățile sociale. Mai mult, se poate ajunge ușor la disconfort general și iritare pe fondul oboselii, precum și la o rezistență scăzută la frustrare, stres și tensiuni cu anturajul sau familia. Sforăitul persistent poate afecta calitatea generală a vieții și tulburând starea fizică, precum și pe cea mentală sau emoțională.

Problemele bucale   

Probleme de sănătate ale cavității bucale sunt frecvente pe fondul sforăitului cronic. Din cauza sforăitului apar probleme de sănătate a cavității bucale, cum ar fi uscarea gurii, halena (respirație urât mirositoare), gingivita și probleme ale dinților. Sforăitul în sine nu cauzează gingivită, care este o afecțiune inflamatorie a gingiilor (țesuturile moi care înconjoară dinții) și care este, în general, cauzată de acumularea plăcii bacteriene pe dinți și gingii, care se formează din cauza igienei orale precare. Persoanele care sforăie adesea respiră pe gură în timpul somnului, deoarece căile respiratorii superioare le pot fi parțial obturate. Respirația pe gură poate usca mucoasa orală, reducând salivația, care are un rol important în curățarea naturală a gurii de bacterii. Aceasta poate duce la o creștere a bacteriilor în gură și, în final, la apariția gingivitei.

Sfatul specialistului

Dr. Răzvan Filip, medic specializat în managementul şi chirurgia minim-invazivă ale bolilor ORL 

Tratamentul sforăitului se poate face în mai mult feluri, însă este necesară diagnosticarea cât mai exactă a modului particular în care sforăitul ia naștere. În primul rând, se face un examen clinic ORL urmat de o fibroscopie, cu ajutorul cărora căutăm boli care blochează sau micşorează calea respiratorie superioară sau boli ce ne sugerează că pot accentua îngustarea căii respiratorii în timpul somnului. În timpul fibroscopiei pacientul este rugat să facă diverse manevre cu ajutorul cărora încercăm să reproducem sforăitul pentru a vedea locul cel mai probabil de producere a zgomotului în timpul somnului.

Testul de somn este investigația ce caută să observe și să înregistreze evenimentele respiratorii (sforăit, opriri ale respiratiei, scăderi ale concentraţiei oxigenului în sânge) din timpul somnului și poziția corpului la momentul apariției acestor evenimente. Investigaţia se face cu ajutorul unui aparat care vi se dă acasă pentru a înregistra anumiți parametri respiratori în timpul somnului dintr-o noapte.

Primele două investigaţii sunt pentru a descoperi afecțiuni grave: formațiuni tumorale de cavum, faringe, hipofaringe, sindrom de apnee în somn.

Investigaţia de bază pentru diagnosticul locului în care se produce sforăitul este fibroscopia în somn. Aceasta se mai numeşte fibroscopie sau endoscopie flexibilă în somnul indus medicamentos. De ce este investigația de bază în sforăit? Pentru că observă direct mecanismul de producere a zgomotului în timpul relaxării musculare ce se produce atunci când dormim.