Acesta este motivul pentru care ar trebui să dormi pe partea stângă

Știm cu toții că durata somnului este esențială pentru bunăstarea mentală și fizică, dar se dovedește că poziția de somn poate fi un alt factor important în căutarea unei sănătăți optime, scrie Life Hack

Mai exact, o cercetare sugerează că, pentru mulți oameni, dormitul pe partea stângă poate fi calea către o sănătate mai bună și un somn mai bun. Teoria provine din Ayurveda, o abordare holistică a sănătății și medicinei care își are originea în India.

1 pozitie somn jpg jpeg

Somnul pe partea stângă ajută sănătatea. Foto: Shutterstock

Deci, de ce dormitul pe partea stângă? Se pare că poate fi bun pentru digestie, spate și chiar și pentru inimă datorită pozițiilor mai commode pe care le au diferitele organe atunci când adopăm somnul pe stânga.

Întărește sistemul limfatic

Potrivit medicinei ayurvedice, dormitul pe partea stângă permite corpului să filtreze mai bine lichidul limfatic și deșeurile prin ganglionii limfatici, deoarece partea stângă a corpului nostru este partea limfatică dominantă. Cercetările occidentale au descoperit, de asemenea, că dormitul pe partea stângă poate ajuta corpul să proceseze deșeurile din creier. În schimb, dormitul pe partea dreaptă poate scădea eficiența sistemului limfatic.

Poate îmbunătăți digestia

Când vine vorba de digestie, dormitul pe partea stângă poate fi de preferat față de dreapta din cauza simplei probleme a gravitației. Mai exact, dormitul pe partea stângă permite deșeurilor alimentare să se deplaseze cu ușurință din intestinul gros în colonul descendent (însemnând că este mai probabil să aveți o mișcare intestinală la trezire). Dormitul pe partea stângă permite, de asemenea, stomacului și pancreasului să atârne în mod natural (stomacul nostru se află pe partea stângă a corpului), ceea ce poate menține dezvoltarea enzimelor pancreatice și a altor procese digestive.

Este bine pentru inima ta

Medicii au recomandat de mult timp femeilor însărcinate să doarmă pe partea stângă, pentru a îmbunătăți circulația către inimă. Dormitul pe partea stângă poate ajuta la reducerea presiunii de pe inimă, deoarece gravitația poate facilita atât drenajul limfatic către, cât și circulația aortică departe de inimă. Acestea fiind spuse, trebuie remarcat că există o dezbatere asupra faptului dacă dormitul pe partea stângă sau pe partea dreaptă este cel mai bun pentru sănătatea inimii.

Este ideal pentru femeile însărcinate

Dormitul pe partea stângă nu numai că îmbunătățește circulația în cazul femeilor însărcinate. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea presiunii la nivelul spatelui, împiedică uterul să preseze ficatul și ajută la creșterea fluxului de sânge către uter, rinichi și făt. Din acest motiv, medicii tind să recomande femeilor însărcinate să somnul pe partea stângă.

Poate reduce arsurile la stomac

Un studiu publicat în The Journal of Clinical Gastroenterology a constatat că dormitul pe partea stângă poate ajuta la reducerea simptomelor de reflux gastric. Din nou, acest lucru se datorează faptului că stomacul nostru se află pe partea stângă. În schimb, culcarea pe partea dreaptă poate agrava aceste simptome. Efectele sunt imediate; dacă te lupți cu arsuri la stomac după masă, încearcă să stai întins timp de 10 minute pe partea stângă.

Poate ameliora durerile de spate

Persoanele care suferă de dureri cronice de spate pot beneficia de pe urma somnului pe partea stângă. Asta pentru că dormitul pe o parte poate reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. Să te simți mai confortabil, îți va îmbunătăți șansele de a dormi bine.

Citește și Dieta Prințesei Kate este simplă și ușor de urmat