Arăți mai în vârstă decât ești? Ai putea fi predispus la aceste boli!

Cercetătorii din Țările de Jos au realizat un studiu în care s-a estimat vârsta a aproximativ 2.700 de persoane, iar rezultatele au indicat că cei care păreau cei mai tineri în comparație cu vârsta lor reală aveau unele avantaje în privința sănătății.

Dacă arăți mai în vârstă decât indică biologia, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Cercetătorii au avertizat că ar putea fi un semn al riscului de boli legate de vârsta a III-a, cum ar fi osteoporoza, pierderea auzului și cataracta.

Imbatranire FOTO Shutterstock

Felul în care arăți exprimă sănătatea corpului. Foto: Shutterstock

Academicienii din Țările de Jos au desfășurat un studiu care, în priam etapă a presupus estimarea vârstei a 2.700 de persoane ționând cont de modul în care aceștia arată, fără nicun alt indiciu în plus. Persoanele aveau vaârsta reală cuprinsă între 50 și 90 de ani. Ulterior realizării estimării s-au asociat și comparat datele cu starea de sănătate a acestor persoane și s-au vîăzut tendințele spre anumite afecțiuni medicale sau prezența unro boli.

Rezultatele au arătat că participanții care păreau cu cinci ani mai tineri decât vârsta lor reală aveau abilități de gândire mai bune. Erau, de asemenea, cu până la un sfert mai puțin probabil să sufere de probleme medicale, de tipul cataractei.

„Cu alte cuvinte, dacă arăți mai tânăr decât ești, atunci sănătatea sistemelor tale de organe, a corpului și a minții este probabil să reflecte acest lucru”, potrivit autorului principal, profesorul Tamar Nijsten, dermatolog la Centrul Medical al Universității Erasmus Rotterdam.

„Am investigat în mod special legătura dintre aspectul tânăr și diverse probleme comune de sănătate asociate vârstei și am constatat că aspectul tineresc este legat de preogresia mai mica a îmbătrânirii sistemice”.

Profesorul Nijsten a adăugat: „Acesta nu este un studiu definitiv, dar este probabil cel mai bun studiu de până acum, care oferă dovezi că vârsta percepută reflectă și îmbătrânirea internă.

„Studiul demonstrează clar că ceva se întâmplă, probabil la nivel biologic și dincolo de factorii obișnuiți ai stilului de viață, cum ar fi expunerea la UV sau fumatul”.

Cercetătorii au adunat imagini – făcute din față și din lateral – cu 2.679 de persoane care nu purtau niciun machiaj sau bijuterii. Participanții aveau, în medie, 66 de ani.

Un grup independent de 27 de persoane a estimat apoi vârsta fiecăruia pe baza aspectului. După ce le-au estimat vârstele și au calculat scorurile, experții le-au revizuit datele despre stilul de viață și despre sănătate, cum ar fi greutatea, obiceiurile de fumat și starea de sănătate.

Descoperirile, publicate în British Journal of Dermatology, au arătat că grupurile de persoane care păreau cu cinci ani mai mici decât vârsta lor au avut rezultate mai bune la testele cognitive.

Cohorta a fost cu 15% mai puțin probabil să sufere de boală pulmonară obstructivă cronică - afecțiuni pulmonare care provoacă dificultăți de respirație - și cu 24% mai puțin la risc de osteoporoză.

Citește și Ce mănâncă Victoria Beckham în fiecare zi?