Este periculos pentru sănătate să stai în fața cuptorului cu microunde?

Poți să stai fără griji, în dreptul cuptorului cu microunde, când acesta lucrează? Îngrijorările cu privire la efectele microundelor asupra sănătății nu au încetat nicicând, deși tehnologia a evoluat și este acum prezentă în majoritatea caselor.

Tehnologia din spatele acestui aparat aflat în bucătărie la îndemâna oricui, este destul de ingenioasă. „Cuptoarele cu microunde sunt un exemplu al modului în care radiațiile pot fi utilizate în beneficiul uman”, spune dr. Percy Lee, oncolog pentru City of Hope, citat de Living Strong.

„Cuptorul produce valuri de radiații electromagnetice, microundele, care vibrează moleculele de apă pentru a găti mâncarea”, adaugă expertul.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), un dispozitiv numit magnetron emite microunde, care se reflectă în interiorul cuptorului.

Frecarea produsă de aceste molecule care vibrează creează căldura necesară pentru a încălzi resturile, floricelele de porumb sau untul topit. „Mâncarea în sine nu devine radioactivă”, spune dr. Lee.

2 cuptor cu microunde jpg jpeg

Cuptoarele cu microunde defecte pot fi periculoase. Foto: Shutterstock. 

Acesta explică „Deoarece căldura rezultă din mișcarea moleculelor de H2O, alimentele cu un conținut ridicat de apă, precum legumele, se gătesc mai repede în cuptorul cu microunde decât alimentele uscate”.

Cât de sugur este?

În general, da. „Cuptoarele cu microunde care funcționează corect nu prezintă un risc de cancer”, spune dr. Lee. „Cantitatea de radiații pe care o emite un cuptor cu microunde este strict reglementată pentru uz casnic”.

REglementările au învedere ca orice scurgere de radiații, dacă are loc, să fie sub nivelul care poate fi periculos. De asemenea, cuptoarele au două siteme instalate pentru a opri emisia de microunde în momentul în care ușa este deschisă.

„Totuși, cel mai bine este să păstrați o distanță sigură față de cuptorul cu microunde în timp ce acesta este pornit, în cazul în care cuptorul este deteriorat sau funcționează defectuos”, spune dr. Lee. „Dacă, de exemplu, etanșarea, ecranul sau ușa cuptorului sunt deteriorate, radiațiile se pot scurge în exterior, dar nici atunci nu este ceva grav. Microundele produc radiații neionizante, care nu au suficientă energie pentru a deteriora celulele în mod direct”, spune dr. Lee. „Acest lucru face să fie puțin probabil ca o scurtă expunere accidentală să crească semnificativ riscul de cancer”.

Lumina vizibilă, undele radio și wi-fi sunt, de asemenea, exemple de radiații neionizante, cu energie scăzută.

Pe de altă parte, radiațiile cu energie înaltă (cum ar fi razele X și tomografia computerizată), „poat fi dăunătoare celulelor – motiv pentru care sunt un tratament eficient pentru cancer.

 „În terapia cu radiații, acest tip de energie este valorificat și livrat celulelor canceroase în doze foarte precise, poate pătrunde mai adânc în organism pentru a ajunge la cancer”, spune dr. Lee. „În contrast, radiația folosită de cuptoarele cu microunde este mai puțin puternică decât razele X și rămâne în interiorul cuptorului”.

Potrivit instituțiilor de sănătate publică, cel mai mare pericol pentru sănătate reprezentat de cuptorul cu microunde este riscul de arsuri de la fierberea lichidului, recipientele fierbinți și alimentele care sfârâie și pot stropi.

Și, deși este extrem de rar, sunt posibile leziuni cauzate de la cantități mari de radiații cu microunde, inclusiv arsuri dureroase și cataractă (atunci când cristalinul ochiului devine tulbure, provocând vedere încețoșată).