Sfatul specialistului, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie : De ce este important dublul test în sarcină?

1 denisa nica 1 jpg jpeg

Perioada de debut a sarcinii presupune o serie de teste pe care trebuie s─â le faci pentru a afla informa┼úii relevante despre dezvoltarea f─âtului ┼či a minimaliza riscurile inerente. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetric─â-ginecologie, cu competen┼ú─â ├«n ecografie obstetrical─â ┼či ginecologic─â, chirurgie laparoscopic─â ┼či ginecologic─â, histeroscopie, tratamentul infertilit─â┼úii cuplului ┼či reproducere uman─â asistat─â, de la Clinica Ana Medical Center din Ploie┼čti, te ajut─â cu informa┼úii despre dublul test, care se efectueaz─â ├«n primul trimestru de sarcin─â.

Dublu testul reprezint─â prima analiz─â care poate trage un semnal de alarm─â cu privire la modul ├«n care se dezvolt─â f─âtul. Este o analiz─â de s├ónge prin care se determin─â markerii biochimici fetali ce se afl─â ├«n s├óngele mamei, precum ┼či valorile proteinei A plasmatice. Dublu testul este ├«nso┼úit de ecografia morfologic─â de trimestrul I, pentru a corela anumi┼úi parametri ┼či a stabili astfel dac─â exist─â sau nu riscul ca f─âtul s─â aib─â malforma┼úii majore, care ar face imposibil─â supravie┼úuirea bebelu┼čului, dar ┼či anomalii genetice (sindrom Down - trisomie 21, sindrom Edwards - trisomie 18 - sau sindrom Patau - trisomie 13).

Ecografia morfo-fetal─â pentru trimestrul I se face ├«ntre s─âpt─âm├ónile 11 ┼či 14. Mai t├órziu, f─âtul ├«┼či schimb─â pozi┼úia ├«n uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificil─â, dar ┼či imprecis─â.

├Än cazul ├«n care valorile proteinei A plasmatice sunt mai mici dec├ót ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, na┼čtere prematur─â sau alte probleme la fel de grave.

Rezultatele de la dublul test nu indic─â ├«ntr-o propor┼úie de 100% c─â f─âtul ar putea suferi de aceste boli, ci doar arat─â probabilitatea. De aceea, e posibil ca medicul s─â recomande ulterior alte investiga┼úii de screening, teste neinvazive, care se realizeaz─â din s├óngele matern, cu zero riscuri ┼či cu o probabilitate de 99% de depistare a acestor boli. Pentru a fi 100% siguri de diagnostic, se recomand─â amniocenteza sau biopsia de vilozit─â┼úi coriale.