Leacul băbesc anti-COVID-19 al Corinei Chiriac, criticat de medicul Mihail Pautov

1 corina chiriac jpg jpeg

Corina Chiriac a reuşit să devină virală cu un tutorial anti-COVID-19 pe care medicii îl consideră periculos şi nu-l recomandă. Cântăreaţa în vârstă de 71 de ani prezintă un leac băbesc despre care afirmă că scapă oamenii de virusul care a făcut peste 50 de milioane de victime pe tot globul.Postarea ei de pe Facebook a fost criticată de Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni.

Corina Chiriac a reuşit să devină virală cu un tutorial anti-COVID-19 pe care medicii îl consideră periculos şi nu-l recomandă. Cântăreaţa în vârstă de 71 de ani prezintă un leac băbesc despre care afirmă că scapă oamenii de virusul care a făcut peste 50 de milioane de victime pe tot globul.Postarea ei de pe Facebook a fost criticată de Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni.

„Pentru că suntem în anotimpul „răcelilor” vreau să vă amintesc un leac fără vârstă pe care îl practic eu şi care este un excelent AntiCovid. Răceala este o hipotermie, deci trebuie înainte de toate să reîncalzim corpul . Dacă deja ne curge nasul, ne ustură ochii şi ne “tin” muşchii spatelui, trebuie să încalzim capul. Iată cum mă vindec eu şi ce “secrete” folosesc. Mulţumesc pentru atenţie si vă doresc sănătate”, a scris Corina Chiriac pe Facebook.

Iata ce a scris medicul Mihail Pautov pe doctormihail.ro

Ce este gresit in mesajul Dnei Corina Chiriac:

Nu exista studii care sa demonstreze orice efect benefic al inhalarii de abur cu aspirina. Cu atat mai mult, nu exista studii care sa demonstreze ca aceasta tehnica este sigura. Acesta este un „teren minat” pe care e bine sa nu calci. De altfel, orice sfat venit de la un non-medic care tine de utilizarea de medicamente trebuie tratat cu atentie si scepticism.

Este nesanatos sa inhalezi abur fierbinte mai mult de 5 minute/ sesiune.

Camera nu trebuie incalzita, indiferent daca esti sau nu racit; temperatura ideala in camera in care dormi este de 19-21 grade Celsius.

„Virusul Corona” nu va muri la aburi fierbinti; mai rapid ne vom opari / ne vom arde mucoasele respiratorii.

Este ok sa iesi in frig si sa lasi corpul sa se adapteze, atata timp cat esti bine imbracat

Articol

De ieri circula pe internet leacul babesc al Corinei Chiriac, anti-Covid, bazat pe inhalare de aburi.

De cand am auzit de el mi-am si amintit cum ne facea mama, cand raceam iarna, oala de apa fierbinte in care arunca flori uscate de tei si plicuri de ceai de musetel si ma punea sa fac inhalatii, timp de maxim 5-6 minute. Imi aduc aminte clar ca dupa aceasta procedura ma simteam mai bine, imi decongestiona nasul, si parca dormeam mai bine. La prima vedere nimic neobisnuit… dar hai sa despicam firul in 4:

Ce sunt inhalatiile de aburi?

Inhalarea de abur este unul dintre cele mai utilizate remedii casnice pentru a calma şi deschide pasajul nazal şi pentru a obţine ameliorarea simptomelor unei raceli sau a unei infectii sinusale.

Numită şi terapia cu aburi, implică inhalarea vaporilor de apa. Se crede ca aerul cald şi umed funcţionează prin umectarea mucoasei nazales si faringiene. Acest lucru poate ameliora simptomele cauzate de vasele de sange inflamate şi „umflate” din mucoasele cailor respiratorii.

Deşi inhalarea de abur nu poate vindeca o infecţie, răceala sau gripa, aceasta te poate ajuta să te simţiţi mai bine în timp ce corpul luptă împotriva infectiei. Dar, ca şi în cazul oricărui remediu la domiciliu, este important să inveti cele mai bune practici, astfel încât să nu te ranesti în acest proces. (pe scurt – recomand evitarea acestui remediu)

Care sunt beneficiile inhalării cu abur?

Un nas înfundat este dat de inflamaţia vaselor de sânge ale sinusurilor. Vasele de sânge pot deveni iritate din cauza unei infecţii respiratorii acute, cum ar fi o răceală sau o infectie virala.

Principalul beneficiu al respiraţiei de aburul umed şi cald este acela ca poate ajuta la calmarea simptomelor de iritaţie/ inflamatie cauzate de raceala. Umiditatea poate ajuta, de asemenea, la subţierea mucusului din sinusurile dvs., ceea ce le permite să se golească mai uşor.

Inhalarea cu abur poate oferi o uşurare temporară in caz de:

• raceala obisnuita

• gripa (gripa)

• infecţii sinusale

• bronşită

• alergii nazale

Deşi inhalarea cu abur poate oferi o ameliorare subiectivă a simptomelor de răceală şi a altor infecţii ale căilor respiratorii superioare, ea nu va face ca infecţia să dispară mai repede. Inhalarea de abur nu ucide virusul responsabil de infecţie.

O revizuire a şase studii clinice care evaluează terapia cu aburi la adulţi cu răceală obişnuită a avut rezultate mixte. Unii participanţi au avut o ameliorare a simptomelor, dar alţii nu. În plus, unii participanţi au experimentat disconfort nazal cauzat de inhalarea de abur fierbinte.

Deşi rezultatele studiilor clinice au fost mixte, dovezile anecdotice susţin că inhalarea cu abur in caz de:

• durere de cap

• nas înfundat

• iritarea gâtului

• probleme respiratorii cauzate de congestia căilor respiratorii

• tuse

Atentie:

Nu „aburiti” mai mult de 5 – 6 minute pentru fiecare sesiune.

De asemenea, puteţi cumpăra un inhalator electric cu abur (numit şi vaporizator). Pentru acestea, trebuie doar să adăugaţi apă la nivelul indicat şi să conectaţi sistemul. Vaporizatorul foloseşte electricitate pentru a produce abur sau aerosoli prin vibratii.

Efectele secundare ale inhalării cu abur

Există riscul e a te opări dacă intrii în contact cu apa fierbinte. Cel mai mare risc este să scapi accidental bolul cu apă fierbinte în poală, ceea ce poate provoca arsuri severe.

De fapt, un studiu dintr-o sursă de încredere a constatat că majoritatea persoanelor care au avut arsuri prin terapia cu inhalare cu abur erau copii.

Mesaj de luat acasa:

Inhalarea de abur poate fi o modalitate eficientă de a te curăţa căile nazale şi respiratorii atunci când esti bolnav de răceală sau gripă, dar de fapt nu iti va vindeca infecţia. Sistemul imunitar al corpului tau va face în continuare cea mai mare parte a activităţii pentru a scăpa de virusul care iti provoacă simptomele.

Acelasi lucru este valabil si pentru pastilele din farmacii: majoritatea acestora au un efect de ameliorare a simptomelor si nu de tratament.

La fel ca in cazul multor remedii casnice, actionati cu precautie. Ceea ce funcţionează pentru o persoană ar putea să nu funcţioneze pentru dvs.

Daca te simtiti rau sau ai simptome severe, fa o programare la un medic.