De ce unele persoane au venele proeminente?

Necesare pentru circulaţia sangvină, venele ajută, de asemenea, şi pentru transportul nutrienţilor. La unele persoane, venele sunt mai mult vizibile ca în cazul altora. Este acesta un semn de îngrijorare?

image

Venele proeminente apar mai ales pe mâini, braţe, picioare, frunte sau piept, în cazul bărbaţilor. Este foarte posibil ca venele să fie vizibile mai mult în momentele în care faci mişcare sau trăieşti un moment intens (emoţii, stres). De asemenea, venele se pot vedea mai uşor la persoanele cu pielea mai deschisă. La cei cu un procent mai mic de grăsime şi cu o masă musculară mai mare, venele se pot obseva mai bine.

Exerciţiile fizice

Când faci exerciţii fizice, circulaţia sângelui se intensifică, prin urmare, şi venele se măresc uşor şi par mai evidente, după cum se arată într-un studiu publicat în Frontiers in Physiology. După terminarea efortului fizic, aspectul venelor revine la normal. La unii oameni care practică exerciţii fizice intense precum ridicarea de greutăţi, aspectul venelor nu numai că este mărit, ci acestea capătătă o nuanţă mai albastră. Este nevoie de prudenţă în cazul celor care fac exerciţii intense şi au hipertensiune arterială necontrolată.

Un nivel crescut de stres

Braţele venoase pot fi un semn că eşti stresat sau că depui efort fizic, potrivit santeplusmag.com. Stresul ridicat poate provoca vascularizație în cazul celor la care nivelul cortizolului, hormonul stresului, este mai mare.

Moştenirea genetică şi vârsta

Unii oameni au pielea translucidă în mod natural, ceea ce face ca venele să pară mai vizibile, cu atât mai mult atunci când fac mișcare. Venele pot fi, de asemenea, mai vizibile la persoanele în vârstă, deoarece au pielea mai subțire.

Căldura

Un rol în vizibilitatea venelor îl are şi căldura, potrivit Medical News Today. Când temperaturile sunt mai mari, venele se extind. Această expansiune adaugă stres peretelui venos și poate fi dureroasă ori chiar poate provoca inclusiv crampe.  

Tromboflebita superficială

Cunoscută şi ca tromboză venoasă superficială, această problemă implică inflamaţia venelor de la suprafaţa pielii. În acest caz, se observă umflarea zonei unde se află vena superficială afectată. De asemenea, alt simptom frecvent este durerea. Atenţie, uneori, formarea unui cheag de sânge poate fi motivul venelor vizibile! În acest caz, este nevoie de un consult medical, pentru indicarea tratamentului corect.

Vezi şi: Boala venoasă cronică: la cine apare şi cum se tratează