Ce efecte poate avea tromboza venoasă

1 2 jpg jpeg

Tromboza venoasă apare ca urmare a unui cheag de sânge, care blochează fluxul sangvin într-o venă. În limbajul comun, o numim adesea flebită - dar acest termen corespunde, de fapt, unei inflamaţii a unei vene, de cele mai multe ori, superficială. Tromboza poate să apară în orice venă, fiind mai frecventă la nivelul membrelor inferioare. Tromboza venoasă superficială se deosebeşte de cea profundă, care descrie o stare mai gravă. După cum sugerează şi numele, tromboza superficială afectează venele din apropierea suprafeţei pielii, în timp ce tromboza profundă apare în sistemul venos profund. Dacă nu este diagnosticată sau tratată rapid, tromboza venoasă profundă poate avea consecinţe grave. De ce apare În aproape 50% din cazuri, are cauze necunoscute - tromboza venoasă este numită idiopatică sau primară. Printre factorii de risc ai bolii, se numără: obezitatea, vârsta înaintată, tratamentul hormonal (contracepţia hormonală) sau înlocuirea hormonilor după menopauză, situaţii de imobilitate (cum ar fi o călătorie lungă cu avionul, convalescenţă), care favorizează stagnarea sângelui în vene. Cum o recunoşti Tromboza venoasă profundă este adesea însoţită de durere, o senzaţie de amorţeală sau de greutate în picior. Acestea apar ca o consecinţă a tensiunii musculare, din cauza stagnării sângelui în vene. Când tromboza se află la baza coapsei, durerea va fi resimţită în întreg piciorul şi poate provoca dificultăţi în mers. În cazul în care tromboza este situată mai jos, la genunchi sau gambă, durerea va fi simţită în gambă sau în talpă.

Mai pot apărea şi: umflarea picioarelor, înroşire, căldură sau dilatarea venelor superficiale.

Atenţie! Apariţia unor dificultăţi de respiraţie sau a durerilor toracice reprezintă semne de o gravitate deosebită, care pot indica un embolism pulmonar. În acest caz, este necesară consultarea de urgenţă a medicului.

Într-o primă etapă, medicul prescrie, de obicei, un anticoagulant, pe o durată minimă de 3 luni. Prin acesta, se urmăreşte prevenirea dezvoltării trombozei, a extinderii cheagurilor şi a unui eventual embolism pulmonar. Anticoagulantele sunt substanţe care au capacitatea de a subţia sângele. Este recomandat, de asemenea, ca în timpul nopţii să dormi cu piciorul afectat ridicat, astfel încât să asiguri o circulaţie mai bună a sângelui. Pot fi de folos ciorapii pentru compresie (care trebuie purtaţi însă doar cu avizul medicului).

Dacă este lăsată netratată, cea mai gravă complicaţie a trombozei venoase este embolismul pulmonar. În funcţie de mărimea cheagului care a migrat spre plămâni, acesta poate fi mortal. Complicaţia pe termen mediu (care apare aproape întotdeauna în absenţa tratamentului) este reapariţia trombozei. O altă complicaţie este şi sindromul post-trombotic. Pe termen lung, pot apărea vene varicoase şi ulceraţii ale piciorului. Riscul apariţiei sindromului post-trombotic poate fi redus cu cel puţin 50% prin purtarea ciorapilor de compresie, timp de cel puţin 2 ani, după episodul de tromboză profundă.

2 jpg jpeg

Tromboza venoasă (tromboflebita) superficială a membrului inferior apare în special în contextul prezenţei varicelor hidrostatice sau în urma unor traumatisme. Riscul de apariţie a unor complicaţii importante, precum tromboembolismul pulmonar, este redus în acest caz, însă neglijată, această patologie se poate extinde la nivelul sistemului venos profund, situaţie în care complicaţiile vitale devin foarte probabile.

După dispariţia episodului acut trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical al varicelor la nivelul cărora a apărut tromboza venoasă. Tromboza venoasă (tromboflebita) superficială a membrului superior este determinată în special de tratamentele intravenoase efectuate fie prin puncţie directă, fie prin montarea unor catetere venoase periferice (branule, flexule). Manifestarea clinică este reprezentată de apariţia unui cordon inflamator pe traiectul unei vene (roşeaţă şi durere la acest nivel). În cazul trombozei suprainfectate (manifestată prin supuraţie locală, asociată sau nu cu febră), este necesară excizia chirurgicală a cordonului flebitic.