Boala venoas─â cronic─â: la cine apare ┼či cum se trateaz─â

1 2 jpg jpeg

C├ónd trecerea normal─â a s├óngelui prin vene este afectat─â, apare boala venoas─â cronic─â. Care sunt simptomele acestei afec┼úiuni ┼či ce op┼úiuni de tratament exist─â?

Boala sau insuficien┼úa venoas─â cronic─â apare c├ónd venele de la picioare nu permit s├óngelui s─â se ├«ntoarc─â la inim─â. Dac─â valvele venelor nu func┼úioneaz─â corespunz─âtor, circula┼úia este afectat─â ┼či s├óngele se adun─â la nivelul membrelor inferioare.

Boala venoas─â cronic─â: ce o cauzeaz─â ┼či care sunt simptomele

Principalele cauze ale acestei afec┼úiuni sunt obezitatea, sarcina, istoricul familial (cineva din familie are aceast─â boal─â) ┼či antecedente de traumatisme la nivelul picioarelor (r─âni, opera┼úii, cheaguri de s├ónge). Alte cauze includ tensiunea aretrial─â mare acumulat─â ├«n timp la nivelul picioarelor, din cauza statului pe scaun sau ├«n picioare pentru mult─â vreme, lipsa de exerci┼úiu fizic, fumatul, tromboza venoas─â profund─â, umflarea ┼či inflamarea unei vene aproape de suprafa┼úa pielii (flebita).

Simptomele bolii venoase cronice pot include umflarea gleznelor ┼či a gambelor, senza┼úie de m├ónc─ârime ┼či de rigiditate la nivelul picioarelor, durere ├«n timpul mersului, colorarea pielii ├«n maroniu ├«n jurul gleznelor, vene varicoase, ulcera┼úii greu de tratat la nivelul picioarelor, senza┼úia de ner─âbdare ┼či mi┼čcare permanent─â a picioarelor (sindromul picioarelor nelini┼čtite), spasme musculare ┼či c├órcei. Pentru c─â simptomele pot fi asem─ân─âtoare cu ale altor afec┼úiuni, mergi la medic pentru un diagnostic exact.

Cum se trateaz─â boala venoas─â cronic─â

Pentru stabilirea celui mai potrivit tratament, medicul va ┼úine cont de starea ta general─â de s─ân─âtate, istoricul medical ┼či v├órst─â. De asemenea, va lua ├«n calcul gravitatea afec┼úiunii, semnele, posibilitate de evolu┼úie a bolii, precum ┼či disponibilitatea ta de a lua medicamente sau de a respecta alte tipuri de terapii.

Tratamentul poate consta ├«n ├«mbun─ât─â┼úirea circula┼úiei la nivelul picioarelor. Acest lucru care se realizeaz─â prin purtarea ciorapilor compresivi, efectuarea de exerci┼úii fizice regulat ┼či ridicarea picioarelor mai sus dec├ót capul c├ónd stai ├«ntins. ├Ämpreun─â cu aceast─â terape medicul poate recomanda ┼či medicamente care s─â stimuleze circula┼úia s├óngelui. Dac─â boala venoas─â cronic─â este asociat─â cu probleme renale, devine o op┼úiune ┼či administrarea medicamentelor diuretice. O metod─â de tratament minim invaziv─â este abla┼úia endovenoas─â, care presupune utilizarea unui caterer care ├«nc─âlze┼čte vena ┼či o ├«nchide. Prin aceast─â procedur─â, circula┼úia general─â se ├«mbun─ât─â┼úe┼čte ┼či mai pu┼úin s├ónge se adun─â la nivelul picioarelor. Dac─â boala este mai avansat─â, se poate recomanda scleroterapia, prin care o substan┼ú─â este injectat─â ├«n venele afectate, care se cicatrizeaz─â ┼či nu mai pot transporta s├ónge. Astfel, s├óngele se va ├«ntoarce la inim─â prin alte vene, iar cele cicatrizate se vor resorbi. Pentru cazurile cele mai grave, unica metod─â r─âmas─â este chirurgia. Dac─â vena ┼či valvele sunt extrem de afectate, vor fi ├«ndep─ârtate. Dac─â starea venei permite, aceasta va fi ├«nnodat─â (liga┼úie).

Cite┼čte mai multe despre boala venoas─â cronic─â:

Ce probleme de s─ân─âtate dezv─âluie picioarele tale

Boala venoasă cronică afectează peste 60% dintre români