De ce tușim? Explică dr. Vasi Rădulescu
Medicul specialist internist Vasi Rădulescu, promotor al educației pentru sănătate și autor de cărți bestseller explică comunității sale din online, de ce tușim.
„Tusea e un mecanism de apărare. Natural. Rețineți asta. Când avem o iritație în aparatul respirator, se activează un centru de tuse și hop, corpul încearcă să scape de acea iritație.
Să luăm exemplu o viroză care dă hiperproducție de mucus la nivelul căilor bronșice - acolo există niște celule ciliate, ca niște degete au, mișcând mucusul dinspre inferior spre superior, ca să-l scuipăm sau, nu vă îngrețoșați, să-l înghițim (nu pățim nimic). Tusea ajută enorm.
Sunt multiple mecanism de apărare. Se activează și-n prezența corpilor străini, desigur. Sau a substanțelor care nu au ce căuta acolo - spre exemplu acidul iritant ajuns prin refluxul gastroesofagian. Prin urmare, în cele mai multe cazuri, nu vrei să scapi de tuse. O lași în natura ei, că e bună. Te ajută să te vindeci. ”

În multe situații, tusea arată că organismul se vindecă. Foto: Shutterstock
Cât poate ține tusea?
Legat de durata menifesării tusei, medicul Vasi Rădulescu explică:
„Poate ține și câteva săptămâni. E normal să țină și câteva săptămâni după o răceală.
Dacă tusea are alt mecanism, cum precum refluxul, atunci este indicat să mergem la medic, ne spune specialistul fiindcă este important să se trateaze boala primară”.
„Atenție! O tuse poate fi un indiciu puternic. Persoanele care tușesc inexplicabil de mult au nevoie neapărat de consult medical. Poate fi vorba, printre altele, de tuberculoză pulmonară. Sau cancer.”, averttizează dr. Vasi Rădulescu.
Medicul prezintă și câteva curiozități legate de tuse
„Centrul de tuse din creier e situat aproape de un centru al plăcerii care descarcă multă dopamină. O bomboană dulce va determina excitarea acelui centru , apare dopamine, inundă și centrul tusei , apare o calmare. Acesta este motivul pentru care în unele teatere se oferă bomboane, ca oamenii să nu tușească. De asta „funcționează” siropurile dulci.”, explică medicul.
Potrivit lui Vasi Rădulescu, tratamentele pentru tusea umedă sunt destul de limitate. Se pot lua mucolitice, expectorante, fluidifiante, care curăță bronșiile și automat vor diminua tusea.
Tusea uscată, chinuitoare, se poate trata prin antitusive tip opioid sau nonopiod, dar este important să ne prezentăm la medic.
Citește și Iată ce probleme de sănătate se pot agrava toamna