De ce sunt periculoase căzăturile la vârsta a treia. Medicul explică

La vârsta a treia, căzăturile pot cauza adesea fracturi ce impun spitalizare. Specialistul nostru ne spune ce măsuri sunt utile pentru ca acestea să fie prevenite.

image

Pentru v├órstnici, consecin╚Ťele fizice ╚Öi psihologice ale unei c─âderi pot fi grave ÔÇô de la o mobilitate sc─âzut─â, pierderea ├«ncrederii ├«n sine sau limitarea activit─â╚Ťilor de zi cu zi, p├ón─â la incapacitatea func╚Ťional─â.

"Ca rezultat al sc─âderii densit─â┼úii osoase, la v├órstnici pot s─â apar─â fracturi la traumatisme relativ minime. Cele mai expuse oase sunt: vertebrele (care se taseaz─â ÔÇô fractura prin tasare este cea mai frecvent─â din osteoporoz─â ┼či este adesea nesesizabil─â, nedureroas─â; de aceea b─âtr├ónii sunt mai mici de statur─â ┼či coco┼ča┼úi), pumnul (c─âdere din picioare pe m├ón─â), ┼čoldul (c─âdere din picioare pe ┼čold) ┼či um─ârul (c─âdere pe um─âr). Pacientul v├órstnic care face o fractur─â de pumn sau de ┼čold sufer─â de obicei un traumatism prin c─âdere, cel mai adesea ├«n cas─â. Sc─âderea acuit─â┼úii vizuale, coroborat─â cu reflexe sc─âzute ┼či un tonus muscular slab, duce la ├«mpiedicarea sau alunecarea sa", explic─â dr. Mihai Tudor Gavril─â, medic primar ortopedie-traumatologie.

Care sunt factorii de risc

Printre factorii de risc ai c─âderii la persoanele ├«n v├órst─â, se num─âr─â: sedentarismul (nu merg suficient de mult pe jos), afectarea echilibrului, mobilitatea sc─âzut─â, tonusul muscular slab, problemele de vedere, dependen╚Ťa de o alt─â persoan─â pentru activit─â╚Ťile curente, zilnice de rutin─â, utilizarea medicamentelor (automedica╚Ťie, utilizarea de 4 sau mai multe medicamente, utilizarea de medicamente psihotrope), insuficien╚Ťa cognitiv─â, incontinen╚Ťa urinar─â, consumul de alcool, boala Parkinson ╚Öi osteoartrita.

Evaluarea riscurilor

Dac─â este necesar s─â evalu─âm riscul de c─âdere (mai ales ├«n cazul persoanelor ├«n v├órst─â care tocmai au c─âzut, au suferit c─âderi multiple ├«n anul precedent sau care au avut tulbur─âri de mers sau echilibru), se recomand─â consultarea unui medic. Pentru a stabili c├ót de mare este riscul ╚Öi ce m─âsuri sunt necesare, acesta va solicita un istoric al c─âderilor ╚Öi ar putea recomanda: evaluarea mersului, echilibrului, mobilit─â╚Ťii ╚Öi for╚Ťei musculare, evaluarea riscului de osteoporoz─â, evaluarea tulbur─ârilor vizuale ╚Öi a insuficien╚Ťei cognitive ╚Öi o examinare neurologic─â, evaluarea incontinen╚Ťei urinare, a riscurilor din mediul ├«n care tr─âie╚Öte pacientul, examinarea cardiovascular─â ╚Öi revizuirea medica╚Ťiei.

Ce po╚Ťi face pentru a le evita

Medicul primar ortopedie-traumatologie Mihai Tudor Gavrilă ne recomandă câteva măsuri prin care pot fi prevenite căderile la vârstnici:

ÔÇó iluminatul: pozi┼úionarea ├«ntrerup─âtoarelor la ├«ndem├ón─â ╚Öi asigurarea unui iluminat de veghe corespunz─âtor;

ÔÇó asigurarea unor spa┼úii locative aerisite, f─âr─â podele alunecoase, praguri, covoare uzate, ├«ndep─ârtarea unor articole de mobilier pentru a asigura accesul u┼čor la dependin┼úele de necesitate; prezen┼úa de balustrade, rafturi la ├«ndem├ón─â;

ÔÇó amenajarea b─âilor ┼či buc─ât─âriilor prin evitarea gresiei lucioase, pozi┼úionarea de m├ónere la cabina de du┼č sau la cad─â;

ÔÇó prezen┼úa unui mobilier adecvat cu scaune ┼či pat cu m├óner adaptat ├«n─âl┼úimii pacientului;

ÔÇó ata┼čarea de perni┼úe protectoare ├«n dreptul ┼čoldurilor;

ÔÇó tratamentul afec┼úiunilor care pot duce la pierderea cuno┼čtin┼úei sau la sc─âderea acuit─â┼úii vizuale (eventual prezen┼úa unui ├«nso┼úitor);

ÔÇó activitatea fizic─â regulat─â pentru refacerea reflexelor ┼či tonifierea musculaturii;

ÔÇó investigarea periodic─â (anual─â) pentru osteoporoz─â ┼či tratament adecvat.

Cite┼čte ┼či: Aceste semne atipice arat─â c─â ai putea avea probleme cu inima