Cât contează ora la care luăm medicamentele?

1 medicamente jpg jpeg

Cu toate c─â mul┼úi oameni iau medicamente zilnic, foarte pu┼úini sunt cei care dau aten┼úie perioadei din zi la care le iau. Medicii spun c─â acest lucru este mult mai important dec├ót cred pacien┼úii, deoarece ├«n boli cum sunt artrita, osteoporoza ┼či arsurile la stomac, ora la care medicamentele se administreaz─â poate avea un impact semnificativ asupra eficien┼úei lor.

Osteoporoz─â

Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru osteoporoz─â sunt bisfosfona┼úii, care  previn pierderea de mas─â osoas─â. Ace┼čtia nu se dizolv─â bine ├«n uleiuri ┼či gr─âsimi, de aceea medicii recomand─â s─â fie administra┼úi diminea┼úa, pe stomacul gol. Apoi, pacien┼úii trebuie s─â a┼čtepte o or─â pentru a m├ónca ┼či a bea. Tot atunci trebuie s─â ia calciu ┼či vitamina D, pentru a nu afecta absor┼úia bisfosfa┼úilor.

Hipertensiune

Cercet─âtorii spanioli spun c─â este indicat ca pastilele pentru hipertensiune s─â fie administrate seara, reduc├óndu-se, astfel, apari┼úia unui atac de cord ┼či a unui accident vascular cerebral. Cu toate acestea, cei care iau acum pastile diminea┼úa nu ar trebui s─â ├«nceap─â s─â ┼či le administreze seara, f─âr─â a discuta cu medicul de familie, deoarece exist─â riscul de hipotensiune arterial─â nocturn─â (tensiune arterial─â anormal de mic─â).

Artrit─â

Potrivit unui studiu realizat de cercet─âtorii de la Universitatea Tehnic─â din Texas, pacien┼úii cu osteoartrit─â au dureri foarte mari, ├«n special dup─â-amiaza. Din acest motiv, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â timpul optim pentru a lua un antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, este la pr├ónz, astfel ├«nc├ót s─â-┼či fac─â efectul ├«nainte ca simptomele s─â apar─â.

De asemenea, cercet─âtorii au constatat c─â pacien┼úii cu poliartrit─â reumatoid─â, au dureri, ├«n special diminea┼úa, a┼ča c─â administrarea calmantelor dup─â masa de sear─â poate fi cel mai eficient mod de a preveni apari┼úia acestora.

Colesterol m─ârit

De regul─â, medicamentele pentru  colesterol trebuie administrate ├«nainte de culcare. Cercet─âtorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, au observat c─â, atunci c├ónd pacien┼úii iau simvastatin─â, unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise, diminea┼úa ┼či nu seara, are loc o cre┼čtere semnificativ─â a colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť (LDL).

Tiroid─â

Cele mai multe medicamente tiroidiene con┼úin levotiroxin─â, o versiune sintetic─â a hormonului tiroidian T4. De regul─â, mul┼úi medici sugereaz─â ca medicamentele pentru tiroid─â s─â fie administrate diminea┼úa. Dar, potrivit unui studiu olandez, pastilele luate ├«nainte de culcare dau concentra┼úii mai mari de hormoni tiroidieni dec├ót cele administrate diminea┼úa. ┼×i asta pentru c─â tranzitul intestinal este mai lent pe timpul nop┼úii, levotiroxina av├ónd nevoie de o perioad─â lung─â pentru a se dizolva. Pentru a asigura o absorb┼úie rapid─â, medicii recomand─â evitarea suplimente de calciu ┼či fier, a alimentelor bogate ├«n fibre, antiacidelelor ┼či antidepresivelor pentru cel pu┼úin dou─â ore dup─â administrarea pastilelor.

Medicamente pentru inim─â

Este cunoscut faptul c─â  sunt riscuri de trei ori mai mari ca atacurile de inim─â ┼či accidentele vasculare cerebrale s─â aib─â loc diminea┼úa dec├ót ├«n orice alt moment al zilei. Cercet─âtorii de la ┼×coala de Medicin─â din Ohio au identificat o protein─â numit─â KLF15, care este esen┼úial─â ├«n reglarea ritmului cardiac. Ace┼čtia au descoperit c─â impulsurile electrice ale inimii sunt mai lente de la ora 6 diminea┼úa p├ón─â la pr├ónz. Cercet─âtorii spun c─â pe m─âsur─â ce durata dintre impulsuri ├«ncetine┼čte, inima are mai multe ┼čanse s─â ias─â din ritm, acest lucru favoriz├ónd apari┼úia atacului de cord. De aceea, este mai bine ca medicamentele s─â fie luate diminea┼úa.

Arsuri la stomac

Medicii recomandă administrarea medicamentelor antiacide cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Cu toate acestea, pastilele sunt mult mai eficiente împotriva refluxului de acid atunci când sunt luate seara, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Kansas. Marcus Harbord, gastroenterolog la Spitalul Chelsea &Westminster din Londra, sugerează împărţirea dozei zilnice, luându-se jumătate dimineaţa, iar cealaltă seara, pentru a menţine simptomele sub control, în orice moment.