Aceste alimente îți cresc nivelul de vitamina D
Adulții și copiii cu vârsta peste un an ar trebui să ia în considerare suplimentele cu vitamina D, în timpul lunilor de toamnă și iarnă, dar și alegerile alimentare ar putea oferi, o parte din nutrienții cheie.
Pe măsură ce zilele se scurtează și vremea se scrică, timpul petrecut în aer liber se micșorează, ceea ce înseamnă că expunerea la lumina soarelui scade semnificativ.
Această lipsă de lumină solară poate duce la o deficiență de vitamina D, care este un nutrient cheie pentru sănătatea ta generală.
Numită vitamina soarelui, aceasta joacă un rol important în sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, a sănătății cardiovasculare, precum și a bunăstării mentale.
Dr. Ashleigh Tosh de la Prepped Pots powered by MuscleFood a spus: „Pe măsură ce zilele se întunecă și temperaturile scad, corpul nostru se luptă să producă vitamina D prin expunerea la soare.Pentru a combate deficitul de vitamina D care se instalează iarna, este esențial să apelăm la surse alimentare. Adăugând alimente bogate în vitamina D în dieta dumneavoastră de toamnă-iarnă, nu numai că susțineți sănătatea oaselor, ci și vă întăriți sistemul imunitar și reduceți riscul bolilor cronice.”
Peștele gras
De la somon la sardine și de la macrou la ton, peștele gras este o sursă naturală excelentă de vitamina D.
Tosh a spus: „Nu numai că oferă vitamina D, dar sunt și o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și sunt buni pentru sănătatea inimii și a creierului”.
Carnea roșie
Carnea roșie, inclusiv carnea de vită, porc și miel este o altă sursă bună de vitamina D. În ciuda faptului că poate crește nivelul de vitamina D acest tip de carne trebuie consumat cu moderație datorită conținutului de grăsimi saturate și colesterol, potrivit expertului.
Gălbenușurile de ou
Ușor de încorporat în diverse rețete, gălbenușurile de ou sunt „perfecte” pentru creșterea nivelului de vitamina D, a mai spus experta.
Uleiul de ficat de cod
Considerată o sursă „excelentă” de vitamina D, o singură linguriță ar putea asigura aportul zilnic recomandat de vitamina D.
Vitamina D se găsește în lapte, gălbenușuri de ou, ficat, pește gras, ciuperci, etc.
Ciupercile
Vești bune pentru persoanele care evită carnea și peștele, anumite ciuperci, precum shiitake, oferă și vitamina soarelui.
Alimentele fortificate
Alimentele fortificate sunt alimente cu adaos de micronutrienți care nu sunt prezenți în mod natural în ele.
Tosh a spus: „De exemplu, vitamina D poate fi adăugată la unele cereale pentru micul dejun și în fulgi de ovăz pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă.
„Asigurați-vă că verificați eticheta nutrițională pentru a afla mai multe despre conținutul de vitamina D.”, a mai spus nutriționista.
Sursa: Express.