Cum să previi din timp infecţiile vaginale

2 jpg jpeg

Cauzele infecţiilor vaginale sunt multiple: utilizarea toaletelor publice, a prosoapelor murdare,o igienă intimă precară, consumul regulat de zahăr şi alcool, stresul, administrarea îndelungată de antibiotice etc. Însă, ele pot fi provocate şi de actul sexual cu un partener infectat.

Simptomele infecţiei vaginale

Printre simptomele unei infecţii vaginale se numără mirosul vaginal puternic şi înţepător, durerile urinare, mâncărimile şi arsurile, secreţia abundentă verde, galbenă, roz sau albă, cu sau fără miros.

Odată detectată infecţia, se recomandă consultarea unui medic ginecolog pentru începerea tratamentului şi pentru a preveni agravarea infecţiei.

Cum pot fi prevenite infecţiile vaginale

Infecţiile vaginale pot avea cauze variate, însă pot fi prevenite prin adoptarea unor măsuri simple de igienă personală!

Foloseşte lenjerie intimă de bumbac - Bumbacul protejează zona intimă şi o menţine uscată, absorbind umiditatea, de altfel un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Igiena intimă zilnică - Este extrem de important ca zona intimă să fie curăţată zilnic cu ajutorul unui săpun cu pH neutru, fără miros, pentru a nu altera flora vaginală.

De asemenea, se recomandă uscarea corectă a zonei intime cu ajutorul unui prosop curat, din bumbac.

Evită îmbrăcămintea strâmtă - Blugii sau pantalonii mult prea strâmţi încurajează dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor, întrucât împiedică aerisirea pielii, favorizând astfel un mediu umed.

Evită duşurile vaginale - Spălăturile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt infecţiile prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului.

Schimbă alimentaţia - Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecţiilor vaginale. Carbohidraţii simpli, care conţin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul şi cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita înmulţirea bacteriilor. În schimb, este încurajat consumul de vegetale cu frunze verzi, merele, peştele şi carnea slabă, cât şi consumul de usturoi.