Cum recunoști mușcătura de ploșniță? Te ajută medicul pediatru Irina Costache

Plosnitele sunt insecte mici, ovalare care se hrănesc cu sângele oamenilor sau al animalelor. Insectele adulte au dimensiunea unei semințe de mar și înainte de hranire au corpul plat.

După hrănire devin umflate și au o culoare roșiatica. „Simptomele mușcăturilor de pleosnita sunt similare mușcăturilor altor insecte, în sensul că apar sub formă unor erupții cutanate, dar cu câteva particularități:  sunt macule roșii de obicei cu un centru mai închis la culoare,  sunt pruriginoase (copilul se scarpină de cele mai multe ori),  reacțiile pot fi foarte diferite: unele persoane nu au niciun fel de erupție, în timp ce altele au erupții importante, extinse, care pot fi extrem de ușor confundate cu alergii,  semnele întepaturilor pot fi aleatorii, oriunde sau înghesuite, aliniate într-o singură zona”, scrie medicul pediatru Irina Costache pe blogul său Mamicapediatru.ro

image

Copiii care se întorc din vacanța la țară au mai des mușcături de ploșnițe. Foto: Shutterstock

Potrivit medicului, alte simptome ale mușcăturilor de ploșnițe includ insomnia, anxietatea și problemele pielii care apar că urmare a leziunilor intense de scărpinare.

Medicul atrage atenția că plosnitele sunt în „legătură” cu locul în care oamenii dorm sau pe care se așează, inclusive în călătoriile lungi. Cazurile sunt frecvente la copiii care se întorc din vacanțele de la țară, pentru că aceste insect stau de obicei în saltele, tăblia patului, așternuturi, acolo unde spațiile nu sunt igienizate. „Se mai găsesc sub plinte, sub mochetă, în cusăturile tapițeriei, sub plăcile comutatoarelor electrice, în prize, sub vopseaua decojita sau sub parchet”, spune pediatrul Irina Costache.

Grav este că aceste insectele se mută de la un loc la altul „călătorind” în articole precum îmbrăcăminte, bagaje, diverse piese de mobilier, nu are importantă dacă locul în care ajung este curat sau nu, ele au nevoie de hrană și de multe spații unde se pot ascunde.

Potrivit medicului pediatru Irina Costache, infestarea se poate preveni cu aceste reguli:

1. În vizită sau la hotel puneți geanta pe un suport de valiză, mai degrabă decât pe pat sau direct pe podea, covor,  pe jos

2. Orice perete sau mobilier poate fi contaminat, așa că țineți hainele în geantă 

3. La întoarcere spălați toate hainele din călătorie și ideal este să fie folosit un uscător fierbine

4. Inspectați mobila înainte de folosire, plosnitele se văd cu ochiul liber

5. Priviți orice cusătură a tapițeriei sau sub perne în camerele de hotel sau apartamentele care se închiriază frecvent

„Plosnitele muscă oamenii mai ales noaptea în somn, se hrănesc prin înțeparea pielii și sug sângele printr-un cioc alungit. Ele au nevoie de 3-10 minunte până se satură, și apoi se târăsc la distanță pentru a trece neobservate. Pot înțepa oriunde, spre deosebire de purici care rămân în zonele de pliuri sau la marginea hainelor, plosnitele pătrund peste tot, dar în mod particular pe zonele expuse, libere, cele fără îmbrăcăminte. Leziunile pot fi confundate cu piscaturile oricărei alte insecte, mușcăturile de purici lasă însă în centru o zona roșie care nu este tipică în leziunile cauzate de ploșnițe. Diagnosticul corect al acestei erupții se face foarte greu, rolul principal revenindu-i pacientului sau familiei care observă insectă de obicei în zona de dormit.”, precizează medicul pediatru Irina  Costache.

Pediatrul adaugă și că „Este extrem de greu să fie exterminate, de obicei este nevoie de un specialist care să identifice zonele unde stau într-o casă, pentru a nu riscă să fie decontaminată o singură arie care să se reinfesteze. Deși sunt o pacoste, se consideră că nu transmit boli și acest aspect este unul foarte important, mai ales în contextul dificultății de a scapă de ele”.

Citește și De ce sinuciderile sunt frecvente în unele familii?