Cum recuno┼čti cardiopatia ischemic─â

1 2 jpg jpeg

Tulburarea miocardic─â afecteaz─â arterele coronare, care se blocheaz─â sau se ├«ngusteaz─â. Prin urmare, mu┼čchiul inimii nu mai prime┼čte suficient s├ónge, oxigen, acizi gra┼či ┼či glucoz─â. Boala se poate manifesta prin angin─â pectoral─â sau poate fi asimptomatic─â.

Angina pectoral─â se define┼čte ca durerea care se manifest─â ini┼úial la mijlocul toracelui, iradiind ulterior spre um─ârul st├óng, g├ót sau abdomen. Este resim┼úit─â ca un junghi prelungit ┼či se instaleaz─â ├«ndeosebi c├ónd persoana face efort (merge, urc─â sc─ârile, ridic─â greut─â┼úi) sau este ├«n repaus. Disconfortul dureaz─â c├óteva minute ┼či ├«nceteaz─â c├ónd persoana ├«n cauz─â nu mai face efort sau c├ónd se administreaz─â nitroglicerin─â. Sunt ┼či cazuri c├ónd durerea poate s─â apar─â spontan, ├«n timpul nop┼úii.

Forma nedureroasă a cardioptiei ischemice oate fi descoperită doar prin investigaţii amănunţite.

Info

Angina pectoral─â poate ap─ârea ┼či ├«n condi┼úii de stres de frig ori dup─â mese copioase.

Ateroscleroza, printre cauzele bolii

Leziunile ischemice evolueaz─â ├«n timp ┼či riscul de ├«mboln─âvire cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â. Pe l├óng─â mo┼čtenirea genetic─â, ┼či fumatul, obezitatea, sedentarismul, stresul, precum ┼či ateroscleroza (depunerile de gr─âsimi pe pere┼úii vaselor de s├ónge), hipertensiunea arterial─â ┼či diabetul zaharat duc la apari┼úia acestei maladii coronariane.

Cum se depisteaz─â

├Än urma unor analize specifice, medicul cardiolog poate pune diagnosticul de cardiopatie ischemic─â. El recomand─â. ├«n prim─â instan┼ú─â, electrocardiograma de repaus. Metoda este nedureroas─â ┼či presupune ├«nregistrarea activit─â┼úii electrice a inimii, prin plasarea unor electrozi pe torace.

În cadrul testului de efort cardiovascular sunt înregistrate mai multe electrocardiograme când pacientul face efort intens. Testarea se realizează cu o bicicletă fixă, iar monitorizarea se efectuează prin plasarea unor electrozi la nivelul pieptului.

Ecografia cardiacă este o altă investigaţie utilă în diagnosticarea bolii coronariane. Aceasta utilizează ultrasunete pentru evaluarea activităţii mecanice a inimii.

Pentru confirmarea bolii, doctorul recomand─â ┼či coronarografia, o investiga┼úie imagistic─â. ├Än cadrul acesteia, se introduce un cateter (un tub sub┼úire) p├ón─â la inim─â, apoi se injecteaz─â substan┼úa de constrast pentru a se eviden┼úia vasele coronariene.

Ce tratament este indicat

Dac─â medicul a confirmat c─â suferi de cardiopatie ischemic─â, poate recomanda un tratament medicamentos cu betablocante, antiagregante plachetare (aspirin─â, clopidogrel, mai rar ticlopidin─â), statine etc.

├Än cazuri grave, singurele metode de tratament r─âm├ón cele chirurgicale: angioplastia coronarian─â (procedur─â invaziv─â de l─ârgire a unei artere coronare blocate)┼či by-pass aorto-coronarian (interven┼úie chirurgical─â de revascularizare pentru ├«mbun─ât─â┼úirea fluxului sangvin al inimii).

Sfatul specialistului

Dr. Mircea Vl─âdoianu, medic primar cardiolog, Spitalul European Polisano, Sibiu

Tabloul clinic al cardiopatiei ischemice poate avea diverse aspecte, de la angin─â tipic─â clasic─â cu localizare, intensitate, durat─â, factori declan┼čatori ÔÇô efort, frig, stres ÔÇô la echivalente de angin─â ca dispneea la eforturi mici, transpira┼úii f─âr─â motiv, adinamie (sc─âderea accentuat─â a for┼úei musculare, n.r.) la persoanele cu factor de risc cu antecedente de accidente vasculare cerebrale sau boli arteriale periferice, diabet zaharat, dislipidemie, fumat. Analizele recomandate sunt: electrocardiograma de repaos ┼či efort la indica┼úia medicului specialist, angiografia coronarian─â, care elucideaz─â diagnosticul ┼či severitatea eventual─â a leziunilor. La anumite persoane, se poate indica angiografia coronarian─â CT.