Cum poţi preveni osteoporoza. Ia măsuri până nu e prea târziu

Cele mai multe lucruri care-ți pot declanșa boala nu le poți schimba, ca genele moștenite şi vârsta pe care o ai. Însă osteoporoza poate fi prevenită! Iată ce poți face pentru a avea oase puternice!

image

Beneficiile mișcării

La fel ca mușchii, oasele se fac și ele mai puternice dacă le „antrenăm”, dacă avem un stil de viață activ. Iar ridicarea greutăților este opțiunea ideală pentru sistemul nostru osos. Totuși, nu e recomandat să treci direct la asemenea exerciții solicitante până nu discuți cu medicul tău. El știe cel mai bine ce tip de sport ți se potrivește. Dacă doctorul îți dă undă verde la mișcare, poți să te apuci de aerobic în apă sau pe uscat, dans, alergat ușor în parcul din apropiere, de tenis sau poți urca scările zi de zi.  

Nu este nevoie să mergi la sală pentru a te menține în formă, poți ridica bidoane de apă, cumpărături sau pe nepoții care vin în vizită. Mai mult, îți poți cumpăra benzi cu greutăți pentru încheieturile de la mâni și de picioare. Mergi prin casă cu ele și deja efortul depus de tine crește. La fel de bine, poți face flotări, genuflexiuni sau orice altă mișcare în care să te folosești de greutatea propriului corp.

Calciul și vitamina D, un duo important pentru oase puternice

Cei mai mulți adulți trebuie să consume 1.000 mg de calciu în fiecare zi. Dacă ești bărbat de peste 70 de ani sau femeie de peste 50 doza poate crește la 1.200 mg. Când nu are destul calciu, corpul nostru începe să rupă oasele pentru a-și face rost de ce are nevoie. Nu trebuie să iei suplimente alimentare atât timp cât consumi lactate degresate, cereale, lapte de soia și tofu, sardine și somon cu os, legume de un verde închis (broccoli). Totuşi, medicul îţi poate recomanda să iei suplimente dacă ai o carenţă de calciu.  

Vitamina D este la fel de importantă în prevenirea osteoporozei, pentru că ajută organismul să absoarbă calciul consumat. Întreabă medicul de familie sau internistul ce dozaj îți este recomandat, pentru că nu e ușor de găsit în mâncare. Alimentele care conțin vitamina D sunt peștele gras (somon, ton și macrou), ficatul de vită, brânza, gălbenușul, laptele, cerealele.

Citeşte şi: Starea care se instalează înaintea osteoporozei

DE EVITAT!

Pierzi din masa osoasă când bei mai mult de 2 pahare de alcool pe zi. Fumatul îți dublează riscul apariției unor fracturi prin simplul fapt că împiedică estrogenul din corp să funcționeze la cote optime. De asemenea, consumul de sucuri din comerț, mai ales cele carbogazoase, te fac să pierzi din masa osoasă. Probabil fosforul din băuturile acidulate împiedică organismul să absoarbă așa cum trebuie calciul. Așadar, scoate-le pe acestea de pe lista de cumpărături dacă vrei să te ferești de osteoporoză, boala care afectează sistemul osos.