Starea care se instalează înaintea osteoporozei

2 osteopenie 1 jpg jpeg

Scăderea densităţii osoase sub valoarea normală, însă nu atât de mult încât să fie vorba despre osteoporoză, osteopenia impune adoparea unor măsuri preventive. Frecventă mai ales la femei, în special după menopauză, osteopenia poate fi favorizată şi de unele afecţiuni.

Osteopenia reprezintă fragilitatea osului, fiind cauzată de o scădere a densităţii minerale osoase. Prin demineralizare şi decalcifiere, osul slăbeşte şi pierde din densitate. „Osul este un ţesut viu, care se reînnoieşte permanent printr-un proces numit remodelare (turnover osos). Acesta presupune un echilibru între formarea osului nou şi distrugerea celui vechi. Masa osoasă atinge un maximum de formare în decada a treia de viaţă, iar ulterior acest procesîncetineşte. Atunci când distrugerea osoasă se face în ritm mai accelerat în raport cu formarea osoasă, apar scăderea densităţii osoase şi modificarea arhitecturii normale a osului, ceea ce duce iniţial la osteopenie , ulterior la osteoporoză”, explică medicul specialist reumatologie Claudia Haralambie.

Asociată cu unele boli

Persoanele cu risc mai mare de osteopenie sunt femeile aflate la menopază (cu atât mai mult dacă această etapă s-a instalat mai devreme), din cauza scăderii nivelului estrogenului, hormon cu acţiune protectoare asupra sistemului osos. Expuşi sunt şi cei născuţi prematur, persoanele care consumă alcool în exces şi bărbaţii cu hipogonadism (deficit de testosteron).  

1 osteopenie jpg jpeg

Există numeroase afecţiuni care pot favoriza apariţia osteopoeniei sau a osteoporozei. Printre acestea, se numără: bolile inflamatoare intestinale (precum boala celiacă), lupusul, poliartrita reumatoidă, hipertiroidia, diabetul zaharat de tip 1 sau 2, ciroza, hepatitele, hipertiroidia şi patologiile pulmonare. Sedentarismul, imobilizarea prelungită, lipsa de vitamina D şi de calciu, fumatul şi greutatea mică sunt alţi factori predispozanţi ai osteopeniei.

În ce constă tratamentul

În cazul în care se constată, în urma analizelor de sânge, carenţe de calciu şi de vitamina D, mediul va recomanda suplimentarea acestora. De asemenea, medicul poate recomanda şi unele tratamente cum sunt cele cu bifosfonaţi, medicamente care au rolul de a inhiba resorbţia osoasă.  

„Dieta, renunţarea la fumat, alcool sau cafea în exces, exerciţiile fizice regulate, precum şi tratarea afecţiunilor cu risc sunt măsuri care pot întârzia sau chiar preveni apariţia osteoporozei la pacienţii cu osteopenie”, afirmă dr. Claudia Haralambie.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Claudia Haralambie, medic specialist reumatologie, Sanador

Osteopenia este asimptomatică. Atunci când apar fracturi de fragilitate, se consideră deja că persoana suferă de osteoporoză. Diagnosticul se realizează măsurând densitatea osoasă prin diverse metode. Dintre acestea, cea mai populară, non-invazivă, nedureroasă şi unanim acceptată de ghidurile internaţionale esteosteodensitometria prin absorbţiometrie duală cu raze X (DEXA). Această metodă este indicată tuturor femeilor cu vârsta peste 65 de ani, bărbaţilor cu vârsta peste 70 de ani, femeilor la menopauză sau bărbaţilor cu factori de risc pentru scăderea densităţii osoase (afecţiuni asociate, greutate mică, administrarea de medicamente cu risc – corticosteroizi, imunosupresoare etc.), precum şi tuturor pacienţilor care au suferit fracturi de fragilitate.

Depistarea osteopeniei reprezintă un semnal de alarmă pentru instituirea unor măsuri de prevenţie a osteoporozei prin identificarea factorilor de risc ce pot fi corectaţi (deficit de vitamina D, sedentarism, fumat, alcoolism, afecţiuni asociate – endocrine, inflamatorii etc., medicaţie la risc). Ulterior, este necesară urmărirea evoluţiei prin măsurarea la intervale regulate a densităţii minerale osoase şi depistarea la timp a osteoporozei, înainte de apariţia fracturilor de fragilitate.

Citeşte şi: Ce boli se manifestă prin amorţirea degetelor

INFO

Persoanele cu boala Crohn au un risc de 36% de a dezvolta osteopenie.