Iată de unde îţi iei calciul când ţii post!

1 calciu post jpg jpeg

În timpul postului nu consumăm produse lactate, care sunt cea mai mare sursă de calciu. Şi atunci de unde ne luăm doza zilnică de acest mineral esenţial?

Calciul este crucial pentru aproape toate procesele care au loc în organism, iar corpul nostru nu poate produce acest mineral, ci îl ia din mâncare şi suplimente alimentare. Doza necesară pentru adulţi, copii şi chiar gravide sau lăuze este de 1.300 mg pe zi. Calciul absorbit cel mai bine în organism este cel provenit din alimente, iar, după ce este asimilat, se depozitează, în proporţie de 99%, în oasele noastre şi dinţi. Restul de 1% se duce în sânge şi ţesuturi. Aşadar este extrem de important să consumăm alimente bogate în calciu dacă ţinem la sănătatea oaselor noastre, dar şi la buna funcţionare a muşchilor şi a sistemului nervos, la o tensiune articulară optimă şi un nivel hormonal echilibrat. Mai mult, acest mineral facilitează o bună comunicare între celule. Corpul uman menţine un nivel optim de calciu în sânge tot timpul, pentru ca celulele să funcţioneze la capacitate maximă. Lipsa acestui mineral determină organismul nostru să împrumute calciu din oase pentru ca restul corpului să poată funcţiona cum trebuie. Bun, şi dacă ţinem post şi nu mai mâncăm deloc lapte, brânză şi iaurt, de unde ne mai luăm calciul? Există alternative la fel de sănătoase şi chiar delicioase!

Seminţele de chia şi de susan

Doar 2 linguriţe de seminţe chia reprezintă 179 mg de calciu, iar acest produs mai are un avantaj – conţine şi bor, mineral un care ajută organismul uman să metabolizeze calciul, fosforul şi magneziul. Aşadar, ai toate motive din lume să adaugi chia la micul dejun. La fel poţi proceda şi cu seminţele de susan, care sunt mai accesibile ca preţ şi care cresc aportul de calciu din alimentaţie cu 88mg pe linguriţă. Le poţi prăji şi adăuga apoi într-o salată sau integra în aluatul de pâine pentru au adaos valoros mâncării. Un studiu arată că seminţele de susan ne pot scăpa de unele simptome ale artritei.   

Citeşte şi: Cea mai mare greseala pe care o facem in Post - ”Este o mizerie”  

Laptele de soia şi migdalele

O cană cu lapte de soia conţine cam aceeaşi cantitate de calciu precum o cană cu lapte de vacă, aşadar poate fi băută zi de zi în timpul postului. Mai mult, soia e bogată în vitamina D şi conţine mai puţină grăsime saturată. Migdalele sunt, de asemenea, recomandate când nu mai consumăm produse lactate, deoarece există 385 mg de calciu în numai 1 cană de migdale. Atenţie doar la cele 72 mg de grăsime şi cele 838 de calorii! Dacă grăsimea este în mare parte monosaturată şi sănătoasă, trebuie ţinut cont de calorii atunci când ne dorim o siluetă de invidiat.

Fasolea albă şi seminţele de floarea-soarelui

Fasolea albă are indice glicemic scăzut şi e bogată în antioxidanţi, proteine, fibre şi calciu. Astfel, numai 1 cană de astfel de aliment conţine 161mg de calciu. O poţi adăuga în salate, supe, humus sau ca garnitură. Seminţele de floarea-soarelui au o cantitate asemănătoare de calciu, 109 mg la 1 cană întreagă, iar magneziul conţinut echilibrează efectele calciului din organism şi contribuie la sănătatea muşchilor şi a nervilor. Alege seminţele crude şi nesărate, pentru ca sarea să nu golească rezervele de calciu din organism. 

Cartofii dulci

Bogaţi în potasiu şi vitaminele A şi C, cartofii dulci reprezintă o sursă minunată de calciu, mineralul fiind prezent din plin în această legumă – cam 68mg se pot găsi într-un singur cartof mai mare. Pot fi consumaţi ca garnitură fără mari restricţii, având în vedere conţinutul scăzut de grăsime şi calorii.