Cum măsurăm manual pulsul şi când să ne facem griji. Sfatul medicului

image

Pulsul şi ritmul cardiac sunt indicatori ai stării de sănătate. Valorile lor au rol important în monitorizarea stării fizice, precum și în stabilirea unui diagnostic.

 Dr. Livia Rădoescu, medic specialist cardiologie, ne spune cum verificăm pulsul:

"Pentru o măsurătoare manuală a pulsului, apăsăm ușor cu 3 degete la nivelul unei încheieturi (ținând palma în sus), pe aceeași linie cu degetul arătător de la acea mână. Vom simți ușoare pulsații și vom număra câte astfel de pulsații apar într-un minut. Dacă rezultatul ne îngrijorează, este important să îl corelăm cu starea generală a organismului. Astfel, o stare generală alterată impune consultarea unui cardiolog cât mai curând posibil. Dacă starea generală este bună, putem repeta măsurătoarea după câteva minute de repaus și relaxare. Orice îngrijorare care persistă este mereu un subiect bun pentru o discuție de rutină cu un medic cardiolog, indiferent de vârstă".

Care sunt anomaliile pulsului

O valoare a pulsului scăzută sub 60 de bătăi per minut se numește bradicardie, o creștere a frecvenței pulsului (150-250), tahicardie, iar pulsul neregulat, care poate fi mai rapid sau mai lent decât ritmul normal, se numește aritmie. De multe ori, cauza unui puls crescut/scăzut sau a unei aritmii este o problemă relativ simplă, cum ar fi o carență de magneziu, un dezechilibru al potasiului sau o anemie, spune Livia Rădoescu, medic specialist cardiologie. Și afecțiunile cardiovasculare (hipertensiunea aterială sau boala coronariană), afecțiuni tiroidiene, afecțiuni endocrine, precum și cele renale pot fi factori de risc.

Vezi şi: Cum știm că avem probleme cu tiroida: semne și simptome

Când trebuie să mergi la medic

Există mai multe situații în care este important să consulți un medic specialist. Unele dintre aceste situații includ: puls rapid, în special dacă este însoțit de amețeală, slăbiciune, transpirație excesivă sau senzație de sufocare, puls lent, mai ales, alături de senzație de oboseală, amețeală sau leșin, senzație de disconfort, presiune sau durere în piept, respirație dificilă sau probleme cu respirația, senzație de slăbiciune sau oboseală excesivă și umflarea picioarelor sau a altor zone ale corpului.