Cardiolog: Cum te afectează hipotensiunea?

Tensiunea, respectiv tensiunea sistolică pentru majoritatea adulților sănătoși se încadrează între 90 și 120 de milimetri de mercur (mm Hg). Tensiunea arterială diastolică normală variază între 60 și 80 mm Hg. Orientările actuale definesc intervalul normal de tensiune arterială ca mai mic decât 120/80. Tensiunea arterială peste 130/80 este considerată mare.

tensiune jpg

Hipotensiunea poate fi supărătoare și poate ascunde probleme de sănătate, chiar dacă nu este considerată la fel de periculoasă ca hipertensiunea. 

Profesor doctor Ertan Ökmen, cardiolog,  explică simptomele tesiunii mici (hipotensiune) și riscurile pe care această problemă de sănătate le implică.

De regulă, hipotensivii dezvoltă următoarele simptome:

– stare de ameţeală

– pierderea echilibrului

– durere de cap

– vedere neclară

– senzaţie de greaţă

– stare de oboseală

– stare de leşin

– membre reci

– respirație rapidă, superficială

Valori tensiune mică

Tensiunea arterială se măsoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normală atunci valoarea sistolică este mai mică de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate pre-hipertensive.

Grupuri de risc pentru hipotensiune

Tensiunea arterială mică (hipotensiunea) poate apărea la orice om, deși anumite tipuri de hipotensiune sunt mai întâlnite în funcție de vârstă sau de alți factori:

Vârsta – scăderea valorii tensiunii în timp ce stai în picioare sau după ce ai mâncat apare în principiu la adulții cu vârsta de peste 65 de ani. Hipotensiunea mediată neuronal afectează, în principal, copiii și adulții tineri.

Medicamentele – persoanele cărora le este prescris un tratament specific, de exemplu, medicamente prescrise pentru hipertensiunea arterială (precum alfa-blocantele) au un risc mai mare de a duce la hipotensiune. Un număr de medicamente pot provoca scăderea tensiunii arteriale, inclusiv diuretice și alte medicamente care tratează hipertensiunea; medicamente pentru inimă, cum ar fi beta-blocantele; antidepresive triciclice; medicamente pentru disfuncția erectilă, în special în combinație cu nitroglicerina; narcotice și alcool.

Anumite afecțiuni – pacienții care suferă de boala Parkinson, cei cu diabet și cei cu afecțiuni cardiace au un risc mai mare de a dezvolta hipotensiune arterială.

Diagnosticul de hipotensiune arterială

De cele mai multe ori, din lipsa apariţiei simptomelor, hipotensiunea arterială se descoperă întâmplător. Pentru stabilirea diagnosticului este necesară o măsurare a tensiunii arteriale de minim 3 ori în perioade diferite. Tensiunea se va lua la ambele braţe pentru a exclude o eventuală coarctaţie de aorta.

Pentru diagnosticul etiologic pot fi necesare hemoleuograma, EKG, test de effort, evaluarea unor cauze de hemoragie

Remedii

Există o serie de metode naturale care pot combate hipotensiunea fără să declanșeze reacții adverse.

Consumul de cafea – dacă suferi de hipotensiune se recomandă să consumați două cafele pe zi. Cafeaua conține cofeină în cantități semnificative, iar aceasta poate creste temporar tensiunea arterială.

Consumul de ceai verde – Ceaiul verde este o sursă bogată de cofeină, așa că poate fi consumat pentru ridicarea tensiunea arteriale.

Consumul de ceai de lemn dulce – lemnul dulce ajută organismul să crească tensiunea arteriala, așa că poate fi folosit pentru combaterea hipotensiunii.

Tensiune mică – tratament

Hipotensiunea arterială cu simptome usoare necesită rareori tratament. Dacă aveți însă simptome, tratamentul depinde de cauza care stă la baza hipotensiunii în cazul dvs. În cazul in care afecțiunea este cauzată de medicamente, tratamentul implică, de obicei, schimbarea sau întreruperea medicației sau scăderea dozei. Dacă nu este clar ce declanșează hipotensiunea arterială sau nu există niciun tratament, obiectivul este creșterea tensiunii arteriale și reducerea simptomelor. Pentru a ajuta la diagnosticarea dumneavoastră, păstrați o evidență a simptomelor și activităților, notând momentul în care acestea au avut loc.

Echilibrul în alimentație este cel mai important factor de luat în calcul pentru rezolvarea problemelor de tensiune. Respectarea unei diete alimentare și de mișcare pentru câteva luni sunt cele mai eficiente metode de a reda organismului energia și forța de care are nevoie în fiecare zi.

O altă recomandare este să bei cât mai multă apă și asta pentru că deshidratarea este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale scăzute. De asemenea, mişcarea zilnică poate avea o influenţă pozitivă prin stimularea circulaţiei.