Care este diferența dintre Alzheimer și demență?
Alzhemier și demența nu sunt același lucru, în ciuda faptului că termenii sunt adesea grupați împreună și folosiți interschimbabil.
Demența este un termen umbrelă care acoperă o mulțime de afecțiuni diferite, inclusiv boala Alzheimer.
Diferite tipuri de demență reprezintă o cauză majoră de deces la nivel global. Foto: Shutterstock
Ambele boli afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Ce este demenţa?
Demența este un termen general pentru a numi pierderea capacității de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii, interferând cu capacitatea persoanei de a face activități de zi cu zi.
Există o mulțime de tipuri diferite de demență, fiecare fiind asociată cu un anumit tip de leziuni ale celulelor creierului.
Demența poate fi corticală, care provoacă pierderi severe de memorie (ca cea observată în boala Alzheimer) și subcorticală, care afectează viteza și activitatea gândirii (așa cum se observă cu boala Parkinson).
Cealaltă formă de demență, cea mai frecventă, după Alzheimer, este demența vasculară. Ambele sunt rare la cei sub 65 de ani.
Alte forme comune de demență sunt demența frontotemporală, diagnosticată în mare parte la cei sub 65 de ani și demența cu corpi Lewy, unde leziunile nervoase se agravează treptat în timp, provocând mișcarea încetinită.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență.
Este o boală degenerativă a creierului care este cauzată de modificări complexe ale creierului în urma leziunilor celulare.
Experții încă nu înțeleg pe deplin cauza exactă a bolii.
Dar experții cred că probabil se întâmplă atunci când niveluri ridicate de proteine înconjoară celulele creierului, ceea ce duce la deteriorarea și moartea celulelor. Celulele creierului din regiunea hipocampului a creierului sunt de obicei afectate primele.
Acest lucru cauzează dificultăți în amintirea lucrurilor, deoarece hipocampul este centrul învățării și al memoriei.
Alzheimer duce la simptome de demență, cum ar fi probleme cu memoria pe termen scurt, dificultăți la plata facturilor sau la reamintirea programărilor.
Simptomele se agravează în timp, deoarece o persoană își poate pierde capacitatea de a vorbi sau de a scrie corect, de a îndeplini sarcini zilnice, cum ar fi să se îmbrace sau să-și amintească rudele.
O persoană cu Alzheimer poate deveni, de asemenea, ușor confuză și agresivă și uneori poate avea accese de furie sau comportament violent.
Care sunt principalele simptome ale demenței?
Simptomele demenței variază în funcție de cauză. Dar semnele și simptomele comune includ:
Modificări cognitive precum pierderea memoriei, care este de obicei observată de un soț sau altcineva, confuzie și dezorientare, cum ar fi necunoașterea locului sau a timpului, dificultate în comunicarea sau găsirea cuvintelor în conversații, pierderea unor abilități vizuale și spațiale, cum ar fi rătăcirea în timpul conducerii sau plimbărilor, dificultăți de raționament sau rezolvare de probleme, în gestionarea sarcinilor complexe, planificare și organizare care presupune funcţii de coordonare şi motricitate.
Schimbări psihologice precum schimbări de personalitate, depresie, anxietate, comportament inadecvat, paranoia, agitaţie, halucinații.
Simptomele specifice bolii Alzheimer includ:
· probleme de memorie, cum ar fi uitarea regulată de evenimente, nume și chipuri recente
· aceleași întrebări în mod repetitiv
· dificultăţi crescânde cu sarcini şi activităţi care necesită organizare şi planificare
· confuzie în medii nefamiliare
· dificultate în găsirea cuvintelor potrivite
· dificultate cu numerele și/sau manipularea banilor în magazine
· mai retras sau anxios
Ce este demența vasculară?
Demența vasculară este al doilea cel mai frecvent tip de demență și apare atunci când creierul este deteriorat din cauza lipsei de flux sanguin.
Uneori oamenii au atât demență vasculară, cât și Alzheimer, dându-le un diagnostic de „demență mixtă”.
Dacă sistemul vascular din creier este deteriorate, astfel încât vasele de sânge se scurg sau se blochează, atunci sângele nu poate ajunge la celulele creierului și acestea vor muri în cele din urmă.
Această moarte a celulelor creierului poate cauza probleme de memorie, gândire sau raționament, iar atunci când aceste probleme cognitive sunt suficient de grave pentru a avea un impact asupra vieții de zi cu zi, se pune diagnosticul de demență vasculară.
Simptomele demenței vasculare includ simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral, cum ar fi slăbiciune musculară, probleme de mișcare și gândire și schimbări de dispoziție, cum ar fi depresia.
Există mai multe tipuri diferite de demență vasculară, datorită nivelurilor variate de deteriorare a părții afectate a creierului.
Acestea includ demența asociată accidentului vascular cerebral, demența cu un singur infarct și multi-infarct și demența vasculară subcorticală.
Care sunt etapele demenței?
Există semne de avertizare timpurie pentru multe cazuri de demență.
Această etapă incipientă este cunoscută sub numele de afectare cognitivă și poate fi abia observată sau confundată cu altceva, cum ar fi depresia.
Aceste schimbări pot fi subtile, dar includ:
· încetineala gândirii
· dificultate cu planificarea
· probleme cu limbajul
· probleme cu atenția și concentrarea
· dispozitie diferită sau schimbari comportamentale
Aceste simptome pot indica faptul că unele leziuni ale creierului au apărut deja și că tratamentul trebuie început imediat, înainte ca simptomele să se agraveze.
Schimbările au loc adesea în pași, cu perioade relativ stabile între ele, deși este dificil de prezis când vor avea loc acești pași, așa că acționarea rapidă este cheia.
Pe lângă simptomele enumerate mai sus, alte semne posibile pot include sentimentul dezorientării și confuzie, pierderea memoriei și dificultăți de concentrare, lupta pentru a găsi cuvintele potrivite și schimbări severe de personalitate.
Acestea includ dificultatea de a merge, lupta pentru a controla urinarea și a vedea lucruri care nu există.
Semnele pentru boala Alzheimer timpurie sunt similare, inclusiv pierderea frecventă a obiectelor, uitarea conversațiilor sau evenimentelor și pierderea în plimbări care au loc în locuri familiare.
Cum se tratează demența?
Nu există un tratament specific pentru demență și, în mod tragic, nu există nicio modalitate de a inversa afectarea creierului care a avut loc deja.
Cu toate acestea, tratamentul poate ajuta la încetinirea progresiei afecțiunii, iar scopul principal este de a trata cauza de bază pentru a ajuta la prevenirea altor probleme, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Medicamentele și schimbările stilului de viață vor fi îutile, inclusiv alimentația sănătoasă, pierderea în greutate dacă este necesar, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
Sprijin precum fizioterapie, terapia ocupațională și terapia vorbirii și limbajului este, de asemenea, benefic, dar, în ciuda tratamentului, demența poate scurta semnificativ speranța de viață.
Durata medie de supraviețuire de la diagnosticare este de aproximativ patru ani și majoritatea oamenilor vor muri fie din cauza complicațiilor demenței, cum ar fi pneumonia, fie din cauza unui accident vascular cerebral ulterior.
Experții de la Universitatea Cambridge spun că teste simple care testează memoria de bază ar putea fi folosite pentru a examina oamenii și pentru a începe tratamentul mai devreme.
Sursa: The Sun