Cum afectează fumatul sănătatea inimii

1 2 jpg jpeg

Efectele benefice ale renunţării la fumat apar imediat

După doar câteva ore de la stingerea ultimei ţigări, ritmul cardiac şi tensiunea arterială se reglează, revenind la un nivel normal. În plus, medicii spun că renunţatul la fumat scade cu 50% riscul de infarct.

În cazul femeilor, renunţatul la fumat are rezultate spectaculoase

Şi asta deoarece femeile, în general, sunt de statură mai mică decât bărbaţii, iar efectele nocive ale fumatului sunt mai periculoase pentru inimă, în cazul lor.

În plus, fumătoarele sub 60 de ani sunt mult mai predispuse la creşterea colesterolului, avertizează medicii specialişti. Totodată, fumătoarele sub 45 de ani se confruntă cu un risc de şapte ori mai mare de a face infarct spre deosebire de bărbaţii fumători de aceeaşi vârstă.

Inima nu mai este expusă compuşilor chimici

Practic, în momentul renunţării la fumat, inima nu mai este expusă substanţelor chimice din compoziţia ţigării precum arsenic, benzen, formadelhină, iar acestea sunt doar câteva dintre ele. Aceste produse toxice afectează vasele de sânge din întreg corpul, diminuează fluxul de sânge către inimă şi deteriorează muşchiul acesteia.

Protejează inima copiilor

Nici copiii ai căror părinţi fumează nu sunt feriţi de pericolele fumatului. Dimpotrivă, expunerea micuţilor la fumul de ţigară îi predispune la dezvoltarea ulterioră a aterosclerozei în comparaţie cu copiii nefumătorilor, arată un studiu din 2015 al American Heart Association journal Circulation.

Scade riscul unei spitalizări nedorite

Dacă eşti fumător, riscul de a fi spitalizat pentru insuficienţă cardiacă congestivă, complicaţii diabetice, boli pulmonare obstructive cronice sau angină este de aproape două ori mai ridicat decât în cazul unui nefumător, arată un studiu recent, în care au fost implicaţi 267.000 de femei şi bărbaţi peste 45 de ani.