Ciroza hepatic─â: de ce apare ┼či cum se trateaz─â

1 ciroza jpg jpeg

Excesul de alcool ┼či infec┼úiile cu virusurile hepatitice B sau C sunt printre cei mai mari inamici ai ficatului. Sub ac┼úiunea de durat─â a acestora, ┼úesutul hepatic s─ân─âtos este ├«nlocuit de unul fibros ┼či astfel se ajunge la ciroz─â.

Boal─â hepatic─â progresiv─â, ciroza evolueaz─â pe o perioad─â ├«ndelungat─â, 10-15 ani, c├ónd ajunge ├«ntr-un stadiu ireversibil. Afec┼úiunea se caracterizat─â prin prezen┼úa unui ┼úesut fibros care ├«nconjoar─â celulele hepatice normale, iar aspectul nodular al ficatului altereaz─â func┼úiile acestui organ. Abuzul de alcool ┼či infec┼úia cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cel mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii b─âutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la b─ârba┼úi, ┼či 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei).

Este bine de ┼čtiut c─â afec┼úiunea mai poate fi cauzat─â ┼či de: hepatita autoimun─â (sistemul imunitar atac─â propriile celule), acumularea de gr─âsimi ├«n ficat (steatoza hepatic─â nonalcoolic─â), unele afec┼úiuni ereditare (boala Wilson), precum ┼či de expunerea la substan┼úe toxice.

Ficatul m─ârit, semn de boal─â

├Än faz─â incipient─â, ciroza nu prezint─â simptome. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, apar: umflarea ┼či ├«nt─ârirea ficatului (care duce la umflarea abdomenului), oboseal─â accentuat─â, cre┼čterea u┼čoar─â a temperaturii, sl─âbirea brusc─â, edeme la nivelul membrelor inferioare, ├«nro┼čirea palmelor ┼či a t─âlpilor, din cauza dilat─ârii vaselor mici de s├ónge. S-a mai constatat c─â, la b─ârba┼úi, pot ap─ârea o atrofie a testiculelor ┼či c├óteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerat─â a glandei mamare), precum ┼či lipsa dorin┼úei sexuale. La femei, printre simptome se num─âr─â ┼či tulbur─ârile menstruale, mai precis absen┼úa menstrua┼úiei. ├Än stadii avansate, apare ┼či icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de s├ónge, precum ┼či de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei. 

Ce complicaţii poate da  

Pe lista complica┼úiilor ap─ârute ├«n caz de ciroz─â alcoolic─â se num─âr─â ascita, care const─â ├«n acumularea de lichid ├«n abdomen. De obicei, prezen┼úa ascitei indic─â un stadiu avansat al bolii. O alt─â complica┼úie este encefalopatia hepatic─â, manifestat─â prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele. De asemenea, pot ap─ârea complica┼úii hematologice, cum ar fi o anemie cauzat─â de caren┼úa de acid folic ori sc─âderea num─ârului de leucocite. Afec┼úiunea poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Din p─âcate, ciroza poate cre┼čte ┼či riscul de cancer al ficatului.  

Tratamenul este complex

Obiectivul principal al tratamentului ├«n ciroz─â este ├«ncetinirea evolu┼úiei bolii. Este de la sine ├«n┼úeles c─â persoanele cu ciroz─â nu ar mai trebui s─â consume alcool. Este nevoie, de asemenea, de adoptarea unei diete bogate ├«n vitamine ┼či al┼úi nutrimen┼úi, care s─â ajute la regenerarea celulelor ficatului. Pacie┼úii trebuie s─â consume alimente proaspete sau fierte, coapte sau pe gr─âtar, f─âr─â conserva┼úi ┼či condimente, s─â reduc─â aportul de sare, s─â evite pr─âjelile, dulciurile, s─â renun┼úe la sucuri acidulate ┼či la alimentele fierbin┼úi sau reci. De asemenea, e bine ca alimentele s─â fie bine mestecate ├«nainte de ingerare, iar ultima mas─â s─â fie servit─â cu 2 ore ├«nainte de culcare. ├Än func┼úie de stadiul ┼či de tipul de ciroz─â, se face tratament individualizat. Se ┼úine cont ┼či de prevenirea sau reducerea altor complica┼úii, cum ar reten┼úia de lichide ┼či insuficien┼úa hepatic─â. O solu┼úie de tratament este transplantul hepatic.

Caseta specialistului

Dr. Simona Farca┼č, medic primar medicin─â de familie, Centrul Medical ProVita, Bucure┼čti

Aproximativ 40% din pacien┼úii cu ciroz─â hepatic─â non-alcoolic─â prezint─â deficite vitaminice ale vitaminelor liposolubile (A, E), 20% deficit de acid folic, iar 10% deficite ale complexului vitaminic B (acid nicotinic, tiamin─â, riboflavin─â, piridoxin─â, vitamina B12). Aceste caren┼úe sunt mai frecvente ┼či mai severe la pacien┼úii cu ciroz─â alcoolic─â. Ele sunt cauzate de insuficien┼úa hepatic─â, diminuarea rezervelor hepatice, restric┼úiile dietetice ┼či de malabsorb┼úie.