Cele mai bune remedii pentru ficat
Remedii pentru ficat cu armurariul - protector hepatic
Beneficiile armurariului în protejarea ficatului au fost confirmate prin numeroase studii. Un compus din această plantă (silimarina) ajută la formarea de celule hepatice noi, ajutând la regenerarea ficatului. Remediile pe bază de armurariu sunt recomandate atât în hepatitele virale, cât şi în cele cronice şi chiar în ciroză şi în insuficienţă hepatică.
Armurariul se poate administra sub formă de comprimate (unul de 3 ori pe zi) sau infuzie (1 linguriţă de fructe măcinate la o cană cu apă; 2 căni pe zi, într-o cură de 2 săptămâni).
Şi anghinarea este de ajutor în hepatite. Se poate administra sub formă de infuzie (1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă fierbinte; timp de 2 săptămâni, după care cantitatea de frunze poate creşte la 2 linguriţe).
Remedii pentru ficat cu rostopasca - indicată în caz de icter
Simptom frecvent în hepatite, icterul apare ca urmare a acumulării de bilirubină în sânge (bilirubina este un pigment prezent în sânge, bilă şi în calculii biliari). În icter, se poate încerca infuzia de rostopască, preparată dintr-o jumătate de linguriţă de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită.
Se infuzează 5 minute, se consumă 1 ceşcuţă pe zi, dimineaţa, cu înghiţituri mici, timp de 10 zile pe lună. De ajutor este şi infuzia de păpădie, care se obţine dintr-o linguriţă de frunze şi rădăcini la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară, se beau 3 căni pe zi, după mesele principale, timp de 2-3 luni, cu pauză de o lună, după care cura se poate relua.
În hepatita cronică, apare adesea senzaţia de greaţă, asociată cu repulsia faţă de mâncare. Medicul primar medicină generală Cristina Bălănescu, cu competenţe în terapii complementare, recomandă în acest caz infuzia de rozmarin (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se consumă 2 căni, 15 zile) şi pe cea de cicoare (o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 7 minute; se beau 3 căni pe zi, 20 de zile).
Se poate încerca şi infuzia de pelin (un sfert de linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 4 minute şi se bea câte o linguriţă la interval de o oră, în primele 24 de ore de la apariţia senzaţiei de greaţă).
Unul dintre simptomele caracteristice cirozei este ascita, adică prezenţa de lichid în abdomen, care se manifestă prin senzaţia de plin, dar şi prin dureri. În acest caz, de ajutor este sucul de lămâie (1/3) amestecat cu apă plată (2/3), într-o cură de 4 săptămâni.
Medicul Cristina Bălănescu mai recomandă în acest caz infuzia de creţuşcă (o jumătate de linguriţă de pulbere la 250 ml de apă clocotită; se acoperă 8 minute şi se beau 2 căni pe zi) şi infuzia de mesteacăn (o lingură de frunze la 250 ml de apă clocotită lăsate la infuzat 8 minute, se beau 2 căni zilnic).
Dr. Cristina Bălănescu
Medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti
În regurgitaţiile (întoarcerea conţinutului alimentar din stomac spre gură) din hepatitele cronice, sunt indicate infuziile din busuioc, din salcâm sau din gălbenele. Pentru prepararea acestora, este nevoie de o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 5 minute.
Se beau câte 2 căni pe zi, reci, timp de 15 zile pe lună. În cazul scaunului moale din ciroză, însoţit de slăbiciune şi de dureri abdominale, sunt de ajutor infuzia de urzică-moartă (1 lingură de plantă fin mărunţită la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute şi se consumă 3 căni zilnic, 20 de zile pe lună) şi infuzia de ţintaură (1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă; se infuzează 5 minute şi se beau 2 căni pe zi, într-o cură de o lună).
• Păstura ajută la regenerarea şi la detoxifierea ficatului. Se poate face o cură cu 30 g pe zi, timp de o lună, de 3 ori pe an.
• Salata de varză albă crudă amestecată cu o lingură de miere.
• Sucurile de morcovi, ridiche neagră, dovlecei, de ţelină, consumate zilnic.
Remediile homeopate sunt o alternativă de tratament pentru bolnavii de hepatită, fără a înlocui însă terapia de bază. Medicul Cristina Bogdan, de la centrul Naturopathya Med din Bucureşti ne explică beneficiile în acest sens:
„Homeopatia este de ajutor în cazul hepatitelor de orice natură. În funcţie de cauză şi manifestări, se stabileşte un remediu de fond şi remedii de stare (pentru simptomele bolii) care pot ajuta pacientul să se refacă mai repede şi complet după episodul de hepatită. În cazurile cronice, remediile homeopate vor susţine funcţiile hepatice. În ultima vreme, se merge pe o terapie reglatorie fiziologică, ce îmbină homeopatia cu organoterapicele (derivate din ţesuturi), sub forma unor preparate biologice (preparate după principiile homeopatiei), capabile să aducă mai repde recuperarea funcţională, structurală şi imunologică mergând până la vindecarea completă după hepatite“.