Cele mai bune remedii pentru ficat

1 2 jpg jpeg

Remedii pentru ficat cu armurariul - protector hepatic

Beneficiile armurariului ├«n protejarea ficatului au fost confirmate prin numeroase studii. Un compus din aceast─â plant─â (silimarina) ajut─â la formarea de celule hepatice noi, ajut├ónd la regenerarea ficatului. Remediile pe baz─â de armurariu sunt recomandate at├ót ├«n hepatitele virale, c├ót ┼či ├«n cele cronice ┼či chiar ├«n ciroz─â ┼či ├«n insuficien┼ú─â hepatic─â.

Armurariul se poate administra sub formă de comprimate (unul de 3 ori pe zi) sau infuzie (1 linguriţă de fructe măcinate la o cană cu apă; 2 căni pe zi, într-o cură de 2 săptămâni).

┼×i anghinarea este de ajutor ├«n hepatite. Se poate administra sub form─â de infuzie (1 linguri┼ú─â de frunze la 250 ml de ap─â fierbinte; timp de 2 s─âpt─âm├óni, dup─â care cantitatea de frunze poate cre┼čte la 2 linguri┼úe).

Remedii pentru ficat cu rostopasca - indicată în caz de icter

Simptom frecvent ├«n hepatite, icterul apare ca urmare a acumul─ârii de bilirubin─â ├«n s├ónge (bilirubina este un pigment prezent ├«n s├ónge, bil─â ┼či ├«n calculii biliari). ├Än icter, se poate ├«ncerca infuzia de rostopasc─â, preparat─â dintr-o jum─âtate de linguri┼ú─â de plant─â uscat─â la 200 ml de ap─â clocotit─â.

Se infuzeaz─â 5 minute, se consum─â 1 ce┼čcu┼ú─â pe zi, diminea┼úa, cu ├«nghi┼úituri mici, timp de 10 zile pe lun─â. De ajutor este ┼či infuzia de p─âp─âdie, care se ob┼úine dintr-o linguri┼ú─â de frunze ┼či r─âd─âcini la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se infuzeaz─â 10 minute, se strecoar─â, se beau 3 c─âni pe zi, dup─â mesele principale, timp de 2-3 luni, cu pauz─â de o lun─â, dup─â care cura se poate relua.

├Än hepatita cronic─â, apare adesea senza┼úia de grea┼ú─â, asociat─â cu repulsia fa┼ú─â de m├óncare. Medicul primar medicin─â general─â Cristina B─âl─ânescu, cu competen┼úe ├«n terapii complementare, recomand─â ├«n acest caz infuzia de rozmarin (o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â, se consum─â 2 c─âni, 15 zile) ┼či pe cea de cicoare (o lingur─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â; se infuzeaz─â 7 minute; se beau 3 c─âni pe zi, 20 de zile).

Se poate ├«ncerca ┼či infuzia de pelin (un sfert de linguri┼ú─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â; se infuzeaz─â 4 minute ┼či se bea c├óte o linguri┼ú─â la interval de o or─â, ├«n primele 24 de ore de la apari┼úia senza┼úiei de grea┼ú─â).

Unul dintre simptomele caracteristice cirozei este ascita, adic─â prezen┼úa de lichid ├«n abdomen, care se manifest─â prin senza┼úia de plin, dar ┼či prin dureri. ├Än acest caz, de ajutor este sucul de l─âm├óie (1/3) amestecat cu ap─â plat─â (2/3), ├«ntr-o cur─â de 4 s─âpt─âm├óni.

Medicul Cristina B─âl─ânescu mai recomand─â ├«n acest caz infuzia de cre┼úu┼čc─â (o jum─âtate de linguri┼ú─â de pulbere la 250 ml de ap─â clocotit─â; se acoper─â 8 minute ┼či se beau 2 c─âni pe zi) ┼či infuzia de mesteac─ân (o lingur─â de frunze la 250 ml de ap─â clocotit─â l─âsate la infuzat 8 minute, se beau 2 c─âni zilnic).

Dr. Cristina B─âl─ânescu

Medic primar medicin─â general─â, cu competen┼úe ├«n terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucure┼čti

În regurgitaţiile (întoarcerea conţinutului alimentar din stomac spre gură) din hepatitele cronice, sunt indicate infuziile din busuioc, din salcâm sau din gălbenele. Pentru prepararea acestora, este nevoie de o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 5 minute.

Se beau c├óte 2 c─âni pe zi, reci, timp de 15 zile pe lun─â. ├Än cazul scaunului moale din ciroz─â, ├«nso┼úit de sl─âbiciune ┼či de dureri abdominale, sunt de ajutor infuzia de urzic─â-moart─â (1 lingur─â de plant─â fin m─ârun┼úit─â la 250 ml de ap─â clocotit─â; se infuzeaz─â 10 minute ┼či se consum─â 3 c─âni zilnic, 20 de zile pe lun─â) ┼či infuzia de ┼úintaur─â (1 linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â; se infuzeaz─â 5 minute ┼či se beau 2 c─âni pe zi, ├«ntr-o cur─â de o lun─â).

ÔÇó P─âstura ajut─â la regenerarea ┼či la detoxifierea ficatului. Se poate face o cur─â cu 30 g pe zi, timp de o lun─â, de 3 ori pe an.

ÔÇó Salata de varz─â alb─â crud─â amestecat─â cu o lingur─â de miere.

ÔÇó Sucurile de morcovi, ridiche neagr─â, dovlecei, de ┼úelin─â, consumate zilnic.

Remediile homeopate sunt o alternativ─â de tratament pentru bolnavii de hepatit─â, f─âr─â a ├«nlocui ├«ns─â terapia de baz─â. Medicul Cristina Bogdan, de la centrul Naturopathya Med din Bucure┼čti ne explic─â beneficiile ├«n acest sens:

ÔÇ×Homeopatia este de ajutor ├«n cazul hepatitelor de orice natur─â. ├Än func┼úie de cauz─â ┼či manifest─âri, se stabile┼čte un remediu de fond ┼či remedii de stare (pentru simptomele bolii) care pot ajuta pacientul s─â se refac─â mai repede ┼či complet dup─â episodul de hepatit─â. ├Än cazurile cronice, remediile homeopate vor sus┼úine func┼úiile hepatice. ├Än ultima vreme, se merge pe o terapie reglatorie fiziologic─â, ce ├«mbin─â homeopatia cu organoterapicele (derivate din ┼úesuturi), sub forma unor preparate biologice (preparate dup─â principiile homeopatiei), capabile s─â aduc─â mai repde recuperarea func┼úional─â, structural─â ┼či imunologic─â merg├ónd p├ón─â la vindecarea complet─â dup─â hepatiteÔÇť.