Ceaţa pe creier: ce este şi de ce apare

Când te simți confuz și îți este greu să te concentrezi, poți să experimentezi ceea ce se numește „ceața creierului. Implicaţi sunt mai mulți factori, printre care  oboseala, dieta deficitară sau diverse afecţiuni.

image

„Ceață creierului‟ sau „ceața mintală‟ nu este o afecțiune medicală în sine, ci o manifestare a altor probleme. În cele mai multe cazuri, își are rădăcinile în stilul de viață nesănătos, dar poate să apară și în sarcină, la menopauză sau din cauza anumitor condiții medicale. Această tulburare se manifestă prin: probleme de memorie, lipsă de claritate mintală, confuzie, probleme de concentrare, incapacitate de a rezolva sarcini care necesită gândire sistematică și logică, tulburări de memorie, irascibilitate, lipsă de energie, oboseală cronică, insomnii și anxietate.

Odihna insuficientă, dar şi somnul prea mult

Somnul este esențial pentru funcționarea corespunzătoare a creierului. Prea puțină odihnă te-ar putea face să experimentezi ceață pe creier, simptome de confuzie și lipsă de concentrare. Paradoxal și prea mult somn va avea același efect asupra ta. Ideal este să te odihnești între 7 și 9 ore pe noapte. Pentru a dormi corespunzător, este bine să eviți cofeina și alcoolul după orele prânzului, iar înainte de culcare să stai departe de telefon sau de orice alt dispozitiv electronic. Dacă bănuiești că starea de confuzie pe care o resimți poate fi cauzată de o tulburare de somn, așa cum este apneea sau insomnia, este bine să ceri sfatul unui medic.

Dietă deficitară

Deficiențele de sebstanţe nutritive pot afecta funcționarea creierului și sănătatea mintală. Studiile au demonstrat că deficitul de vitamina B12, care sprijină sistemul nervos, poate provoca ceață pe creier. Această vitamină o găsești în carne roșie sau de pasăre, ouă, pește, în unele produse lactate (lapte, brânză și iaurt) și în unele produse nutritive din drojdie. În plus, suplimentele cu vitamina B12 pot îmbunătăți memoria. Simptomele „ceții‟ pe creier se pot resimți și dacă ai alergii sau sensibilități alimentare. Acestea se pot dezvolta după consumul de aspartam, arahide și lactate.

Vezi şi: Obiceiul simplu care menţine creierul sănătos. Trebuie să îl ştii!

Modificări hormonale

Studiile au arătat că modificările hormonale contribuie la apariția acestei probleme. De pildă, în timpul sarcinii, nivelurile de progesteron și de estrogen (hormoni sexuali) cresc, iar aceste modificări afectează memoria și provoacă tulburări cognitive, pe termen scurt. În mod similar, la menopauză, estrogenul scade, ceea ce poate provoca gânduri confuze și concentrare slabă.

Unele boli 

Condițiile medicale asociate cu apariția inflamațiilor, cu oboseala sau cu modificări ale nivelului de glucoză din sânge pot provoca aşa-numita ceață pe creier. De pildă, persoanele care suferă de fibromialgie pot experimenta simptome ca pierdere temporară a memoriei sau dificultăți de amintire a numelor și locurilor. Alte condiții medicale care pot provoca ceață pe creier sunt și: anemia, depresia, diabetul, boala Alzheimer, hipertiroidismul, bolile autoimune (cum ar fi artrita sau scleroza multiplă), deshidratarea și inflecțiile virale precum COVID-19.

Cum se tratează  

Este bine să discuți cu medicul tău dacă simptomele persistă sau se agravează. În urma examenului medical și a analizelor potrivite, specialistul îți va pune diagnosticul corect. Preventiv, gestionează nivelul de stres, rezolvă activități care solicită creierul (precum lectura sau jocurile puzzle), crește aportul de proteine, fructe, legume și de grăsimi sănătoase, evită alcoolul și dormi 8-9 ore pe noapte.