Atenţie! Acest sport dăunează creierului! Ce boli grave poate favoriza

Sportul este sănătate curată şi fiecare dintre noi ar trebui să facă zilnic mişcare. Totuşi, este bine de ştiut că există un sport despre care un studiu recent arată că ar dăuna sănătăţii creierului, favorizând bolile neurodegenerative!

image

Sportul care ar dăuna sănătăţii cerebrale este rugby-ul, se arată într-o cercetare recventă, informează sciencesetavenir.fr.

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow şi publicat în British Medical Journal (BMJ) a analizat datele medicale ale 412 jucători de rugby scoțieni retraşi din activitate şi pe cele ale unui grup de 1.236 de persoane din populaţia generală, pe o perioadă de trei decenii.

S-a observat că, într-adevăr, jucătorii de rugby au o speranţă de viaţă mai mare (79 de ani versus 76 de ani, care corespunde populaţiei generale).

Vezi şi: Ce risc de boli ai în funcţie de grupa de sânge

Risc mai mare de a face boala Parkinson şi scleroză laterală amiotrofică în rândul jucătorilor de rugby

Când vine vorba de sănătatea cerebrală, studiul a evidenţiat faptul că riscul de a fi diagnosticat cu o boală neurodegenerativă este de două ori mai mare în rândul jucătorilor de rugby (11,5% dintre cei monitorizaţi au fost depistaţi cu astfel de boli, în comparaţie cu 5% din populaţia generală).

De asemenea, riscul de a face boala Parkinson este de trei ori mai mare, iar probabilitatea de a fi diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică este cu 15% mai mare în rândul jucătorilor de rugby.

Specialiştii atrag atenţia cu privire la loviturile din zona capului la aceşti sportivi, care determină apariţia leziunilor potenţial periculoase pentru sănătate.

Cunoscută şi ca boala lui Lou Gehrig, scleroză laterală amiotrofică (SLA) este o afecţiune neurodegenerativă progresivă, caracterizată prin degenerarea neuronilor motori centrali şi periferici. Adesea, etiologia sclerozei laterale amiotrofice nu este cunoscută. Este o afecţiune multifactorială, care combină factori genetici şi externi (activitate fizică intensă, expunere la pesticide, câmpuri electromagnetice).