Ce sunt ┼či de ce apar chisturile. Se trateaz─â sau nu?

Chisturile sunt o afec╚Ťiune destul de comun─â ╚Öi pot ap─ârea ├«n orice loc ├«n corp. De cele mai multe ori apar ca urmare a unei infec╚Ťii sau a bloc─ârii glandelor sebacee. ├Äns─â, c├ónd un chist ar trebui s─â ne pun─â pe g├ónduri?

image

Chisturile sunt acumul─âri de lichid, de aer sau alte substan╚Ťe, care au aspectul unui s─âcule╚Ť. ├Än cele mai multe cazuri au caracter benign, adic─â nu sunt cancerigene. Unele dintre ele se formeaz─â pe organele interne ╚Öi pot trece neobservate pentru o perioad─â lung─â, mai ales dac─â nu dau simptome. Cele care se formeaz─â sub piele, ├«n special ├«n zona m├óinilor, a capului ╚Öi a ├«ncheieturilor sunt mai u╚Öor de diagnosticat ╚Öi de tratat, deoarece pot fi v─âzute de ochiul liber. Sunt ╚Öi chisturi care dau dureri, cum ar fi cele care se formeaz─â ├«n zona s├ónilor sau cerebral.

Cum pot fi diagnosticate

├Än pu╚Ťine cazuri chisturile au simptome, cum ar fi durerea, ceea ce ar determina prezentarea la medic. ├Än cazul celor de pe organele interne, acestea sunt descoperite la investiga╚Ťii imagistice de rutin─â, cum ar fi o ecografie, un RMN sau un CT. ├Än unele cazuri va fi necesar─â ╚Öi o biopsie pentru a stabili natura chistului. ├Än cazul chisturilor ovariene ÔÇ×ele se diagnosticheaz─â ├«n urma unei ecografii transvaginale sau abdominale, dar sunt indica╚Ťi ╚Öi anumi╚Ťi markeri tumori ╚Öi analize de s├óngeÔÇŁ, explic─â dr. Traian Irimia, medic specialist obstetric─â-ginecologie .

De câte tipuri sunt

Există numeroase forme de chisturi și pseudochisturi, cele mai frecvente fiind:

┬Ě Chisturile sebacee. Se aseam─ân─â cu o umfl─âtur─â a pielii ╚Öi se formeaz─â ├«n glandele sebacee, fiind compuse din sebum. Dac─â se m─âresc, pot deveni dureroase.

┬Ě Chisturile mamare. Apar ├«n interiorul ╚Ťesutului mamar ╚Öi au forma unui s─âcule╚Ť umplut cu lichid. Este necesar consultul de specialitate pentru a determina dac─â chistul este benign sau ├«n consisten╚Ťa lui sunt ╚Öi alte tipuri de celule.

┬Ě Chisturile ovariene. Se formeaz─â pe suprafa╚Ťa ovarelor, ├«n urma acumul─ârii de lichid. Sunt diferite de cele care apar ├«n cadrul sindromului ovarului polichistic (SOP). Acestea din urm─â apar ├«n urma tulbur─ârilor hormonale, ├«n ovar dezvolt├óndu-se numeroase microchisturi care au sub 1 cm diametru.

┬Ě Acneea chistic─â. Este cea mai sever─â form─â a acneei ╚Öi are aspectul unor umfl─âturi cu lichid, prezente at├ót ├«n zona fe╚Ťei, c├ót ╚Öi ├«n alte locuri de pe corp. Se manifest─â ├«n special la adolescen╚Ťi ╚Öi este necesar─â prezentarea la medicul dermatolog pentru a stabili cauza apari╚Ťiei ╚Öi tratamentul de rigoare.

Cum se trateaz─â

Tratamentul acestora difer─â ├«n func╚Ťie de natural or, locul unde s-a format, precum ╚Öi de faptul dac─â afecteaz─â buna func╚Ťionare a unui organ sau este dureros. O mare parte dintre chisturi dispar de la sine, f─âr─â tratament. ├Än cazul chisturilor din cauza hormonal─â, este necesar tratamentul medicamentos. Altele pot fi ├«ndep─ârtate prin drenare cu un ac, ├«n timp ce ├«n alte cazuri ar putea fi necesar─â interven╚Ťia chirurgical─â.

Cite┼čte ┼či: Chistul ovarian - C├ónd trebuie s─â te ├«ngrijoreze

INFO

Chisturile inflamate pot necesita tratament cu antibiotice.

Sfatul medicului

Dr. Traian Irimia, medic specialist obstetric─â-ginecologie 

Chisturile ovariene func╚Ťionale sunt de ordin hormonal ╚Öi sunt, de cele mai multe ori benigne. Ele se remit spontan ├«n majoritatea cazurilor ╚Öi trebuie doar monitorizate. ├Än unele cazuri se va indica tratament hormonal. Orice tumor─â ovarian─â cu suspiciune malign─â are indica╚Ťie de opera╚Ťie. La fel, orice chist de dimensiuni ridicate (de regul─â peste 5 cm), corelat cu simptomatologia, are indica╚Ťie de opera╚Ťie. Chisturile endometriozice nu se remit. La dimensiuni reduse, ele se pot ╚Ťine sub control, ├«ns─â, ├«n func╚Ťie de dorin╚Ťa pacientei, pentru a-╚Öi prezerva fertilitatea, sau ├«n func╚Ťie de simptome, ele pot fi excizate.