Ce sunt şi de ce apar chisturile. Se tratează sau nu?

Chisturile sunt o afecțiune destul de comună și pot apărea în orice loc în corp. De cele mai multe ori apar ca urmare a unei infecții sau a blocării glandelor sebacee. Însă, când un chist ar trebui să ne pună pe gânduri?

image

Chisturile sunt acumulări de lichid, de aer sau alte substanțe, care au aspectul unui săculeț. În cele mai multe cazuri au caracter benign, adică nu sunt cancerigene. Unele dintre ele se formează pe organele interne și pot trece neobservate pentru o perioadă lungă, mai ales dacă nu dau simptome. Cele care se formează sub piele, în special în zona mâinilor, a capului și a încheieturilor sunt mai ușor de diagnosticat și de tratat, deoarece pot fi văzute de ochiul liber. Sunt și chisturi care dau dureri, cum ar fi cele care se formează în zona sânilor sau cerebral.

Cum pot fi diagnosticate

În puține cazuri chisturile au simptome, cum ar fi durerea, ceea ce ar determina prezentarea la medic. În cazul celor de pe organele interne, acestea sunt descoperite la investigații imagistice de rutină, cum ar fi o ecografie, un RMN sau un CT. În unele cazuri va fi necesară și o biopsie pentru a stabili natura chistului. În cazul chisturilor ovariene „ele se diagnostichează în urma unei ecografii transvaginale sau abdominale, dar sunt indicați și anumiți markeri tumori și analize de sânge”, explică dr. Traian Irimia, medic specialist obstetrică-ginecologie .

De câte tipuri sunt

Există numeroase forme de chisturi și pseudochisturi, cele mai frecvente fiind:

· Chisturile sebacee. Se aseamănă cu o umflătură a pielii și se formează în glandele sebacee, fiind compuse din sebum. Dacă se măresc, pot deveni dureroase.

· Chisturile mamare. Apar în interiorul țesutului mamar și au forma unui săculeț umplut cu lichid. Este necesar consultul de specialitate pentru a determina dacă chistul este benign sau în consistența lui sunt și alte tipuri de celule.

· Chisturile ovariene. Se formează pe suprafața ovarelor, în urma acumulării de lichid. Sunt diferite de cele care apar în cadrul sindromului ovarului polichistic (SOP). Acestea din urmă apar în urma tulburărilor hormonale, în ovar dezvoltându-se numeroase microchisturi care au sub 1 cm diametru.

· Acneea chistică. Este cea mai severă formă a acneei și are aspectul unor umflături cu lichid, prezente atât în zona feței, cât și în alte locuri de pe corp. Se manifestă în special la adolescenți și este necesară prezentarea la medicul dermatolog pentru a stabili cauza apariției și tratamentul de rigoare.

Cum se tratează

Tratamentul acestora diferă în funcție de natural or, locul unde s-a format, precum și de faptul dacă afectează buna funcționare a unui organ sau este dureros. O mare parte dintre chisturi dispar de la sine, fără tratament. În cazul chisturilor din cauza hormonală, este necesar tratamentul medicamentos. Altele pot fi îndepărtate prin drenare cu un ac, în timp ce în alte cazuri ar putea fi necesară intervenția chirurgicală.

Citeşte şi: Chistul ovarian - Când trebuie să te îngrijoreze

INFO

Chisturile inflamate pot necesita tratament cu antibiotice.

Sfatul medicului

Dr. Traian Irimia, medic specialist obstetrică-ginecologie 

Chisturile ovariene funcționale sunt de ordin hormonal și sunt, de cele mai multe ori benigne. Ele se remit spontan în majoritatea cazurilor și trebuie doar monitorizate. În unele cazuri se va indica tratament hormonal. Orice tumoră ovariană cu suspiciune malignă are indicație de operație. La fel, orice chist de dimensiuni ridicate (de regulă peste 5 cm), corelat cu simptomatologia, are indicație de operație. Chisturile endometriozice nu se remit. La dimensiuni reduse, ele se pot ține sub control, însă, în funcție de dorința pacientei, pentru a-și prezerva fertilitatea, sau în funcție de simptome, ele pot fi excizate.