Chistul ovarian - Când trebuie să te îngrijoreze

1 2 jpg jpeg

Un chist ovarian este ceva normal la orice femeie. Cu toate acestea, în cazul în care formaţiunea lichidă nu se distruge în mod fiziologic, este momentul în care chistul trebuie urmărit.

Chistul ovarian mic este, de fapt, o formaţiune lichidiană, un folicul, care arată activitatea normală a ovarului. Lunar, ovarul produce formaţiune de lichid. Ea se măreşte şi se sparge şi din iese un ovocit, celula reproducătoare feminină. Acesta este momentul de ovulaţie al femeii.

Aşadar, un chist ovarian este ceva normal la orice femeie. Cu toate acestea, în cazul în care formaţiunea lichidă nu se distruge în mod fiziologic, este momentul în care chistul trebuie urmărit. Mai mult, când chistul are aspect schimbat sau consistenţă ciudată şi nici nu răspunde la niciun tratament, medic avertizează că atunci este momentul în care îşi pun întrebări.

Chistul ovarian – chistul ovarian de 2 cm este o normalitate, devine anormal când începe să crească

Cele mai multe chisturi dispar fără tratament în doar câteva luni. Iar cele care nu deranjează sau nu incomodează nu ar trebui să provoace panică. Cu toate acestea, chisturile trebuie urmărite dacă o persoană se ştie cu astfel de predispoziţii.

Atunci când apare un chist ovarian crescut, se fac analize de sânge şi, de obicei, este eliminat prin tratament sau operaţie chirurgicală dacă tratamentul nu funcţionează. Dacă chisturile apar între 2 ani şi vârsta pubertăţii, acest lucru necesită o vizită la un medic endocrinolog, deoarece pot fi semn al unei pubertăţi precoce. Menopauza este perioada în care ovarul îşi încetează activitatea, de aceea orice formaţiune apărută pe ovar trebuie îndepărtate chirurgical de urgenţă.

Deşi cele mai multe chisturi sunt benigne, acestea pot crea o stare de disconfort. Dar, motive majore de îngrijorare nu trebuie să existe. Simptomele unui posibil chist ovarian crescut sunt dureri abdominale, micţiuni frecvente, modificări ale menstruaţiei, creşteri în greutate, balonări, senzaţie de prea plin după o gustare sau constipaţie. De aceea, este bine să se efectueze o ecografie pentru a fi depistată problema din timp.

Chistul ovarian – chistul ovarian nu cauzează cancer de ovare

Simptomele severe pot apărea dacă chistul a fost răsucit sau dacă s-a rupt şi sângerează. În aceste momente apare durerea pelviană severă, greaţă, ameţeală şi sângerările vaginale. Pentru prevenirea unor situaţii de acest gen este bine să se consulte medicul ginecolog anual. Oricum, este bine de ştiut că chisturile ovariene nu duc la cancer ovarian.

Sunt mai multe tipuri de chisturi, însă doar două din ele se pot transforma, foarte rar, în chisturi ovariene maligne. Chistul ovarian folicular poate apărea în timpul tratamentului pentru infertilitate. Chistul ovarian luteal poate apărea din cauza unui dezechilibru hormonal sau în timpul sarcinii. De obicei, aceste două tipuri de chisturi trec de la sine în 1-2 luni. Totuşi, este bine să fie urmărite, mai ales dacă nu trec după 3 luni.

Chistul ovarian – tipuri de chisturi şi pericolul pe care îl prezintă

Chistul ovarian hemoragic are în interior un vas de sânge. Chistul ovarian seros este de două feluri simplu sau papilar, deoarece poate avea în interior proliferari sub formă de papile. Acest tip de chist necesită atenţie deosebită, deoarece are potenţial malign şi poate atinge dimensiuni ce deformează abdomenul.

Chistul ovarian dermoid, în interiorul căruia se pot găsi ţesuturi din foiţe embrionare, precum dinţi, unghii, oase şi altele. Rareori poate deveni malign. Chistul ovarian mucinos este o formă de tumoare ovariană epitelială, ce apare mai frecvent la menopauză şi are potenţial malign.

Aşadar, chistul ovarian nu necesită îngrijorare maximă, însă este bine să nu fie scăpat de sub control. În cazul durerilor abdominale este bine să se consulte un medic specialist de urgenţă.