Ce simptome pot anunţa leucemia sau limfomul. Sfatul medicului

Cele mai grave boli ale sângelui sunt cele maligne, care includ leucemia şi limfomul. Dr. Elena Călin, medic specialist hematologie, ne vorbeşte mai multe despre cancerele de sânge.

image

Afecțiunile oncohematologice reprezintă boli ce pot afecta sângele și componentele sistemului hematopoietic și anume măduvă osoasă, splina și sistemul limfatic. Ele includ bolile mieloproliferative (mielofibroza primară, policitemia vera, trombocitemia esențială), limfoproliferative (limfomul Hodgkin, non-Hodgkin, leucemia limfatică cronică) sau sindromele mielodiplazice.

Diferențele între acestea sunt date de simptomatologia cu care se prezintă pacientul la medic și modificările ce apar la nivelul hemogramei.  

Factori de risc

Există anumiți factori care pot favoriza apariția acestor boli; aceștia sunt genetici (mutații ce apar la nivelul materialului genetic, deleţii, translocații cromozomiale), anumite virusuri (cum ar fi HIV, virusurile hepatitice etc.), expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi benzenul, toluenul, pesticide, ierbicide, expunerea la doze mari de radiații ce pot afecta integritatea ADN-ului celular, boli cronice ce se asociază cu imunosupresie, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, și inclusiv expunerea la chimioterapie pentru alte boli oncologice, poate duce la apariția bolilor hematologice.  

Din păcate, nu putem preveni apariția cancerelor hematologice, însă le putem depista precoce prin controale regulate de specialitate. Cercetarea continuă să progreseze și să dezvăluie noi terapii și tratamente inovatoare, care speră să îmbunătățească supraviețuirea și calitatea vieții pacienților cu cancer de sânge. Unele dintre exemple sunt terapia CAR-T, ce implică modificarea celulelor T imune ale pacientului făcându-le capabile să recunoască și să distrugă celulele canceroase, sau terapia bispecifică, ce este o abordare promițătoare în tratamentul cancerelor de sânge aceasta fiind reprezentată de anticorpi bispecifici proiectați să se lege de două ținte în același timp. Aceste tipuri de tratament au avut succes în tratarea anumitor tipuri de cancere de sânge și reprezintă un viitor promițător în ceea ce înseamnă terapie țintită.

Care sunt simptomele cancerelor sângelui?

Simptomele pacienților pot varia în funcție de afecțiune, de stadiul bolii și alți factori individuali. Astfel, acestea pot fi: o scădere ponderală marcată, transpirații profuze nocturne, febra sau frison neexplicate de o infecție, pruritul generalizat, astenie fizică marcată, dureri osoase, sângerări sau echimoze apărute spontan.  

Primele semne ale bolii sunt întâlnite la nivelul hemogramei și ale frotiului de sânge periferic: modificări ale valorilor celulare reprezentate de scăderea sau creșterea numărului de eritrocite, trombocite sau leucocite. Clinic, pacienții se pot prezenta cu echimoze sau sângerări apărute spontan, mărirea în volum a adenopatiilor, mărirea în dimensiuni a splinei sau infecții frecvente și neobișnuite. De cele mai multe ori, diagnosticul acestor boli necesită efectuarea anumitor manevre: puncția aspirat medular, biopsia osteomedulară sau ganglionară împreună cu teste de genetică moleculară sau imunofenotipare celulară.  

Ce opțiuni de tratament există?

Opțiunea de tratament vine odată cu cu un diagnostic corect stabilit. Există patologii ce nu necesită tratament specific la debutul bolii, cum ar fi leucemia limfatică cronică sau gamapatia monoclonală. Alegerea tratamentului potrivit pentru pacientul hematologic depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul și stadiul bolii, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de alți factori individuali.

Pentru a determina cel mai potrivit tratament pentru pacient, medicul va evalua cu atenție starea de sănătate a pacientului și va ține cont de toți factorii implicați. În general, tratamentul va fi personalizat pentru fiecare pacient în funcție de nevoile sale individuale și va fi adaptat în funcție de cum răspunde pacientul la tratament.

Terapia țintită este o formă de tratament ce utilizează medicamente orientate specific asupra celulelor canceroase. Aceste medicamente pot fi administrare oral sau prin perfuzie intravenoasă și acționează direct asupra celulei canceroase, reducând astfel efectele secundare asupra celulelor normale din organism. Ele pot fi utilizate în funcție de tipul și de stadiul cancerului. Spre exemplu, inhibitorii de tirozin kinaza sunt medicamente țintă folosite în leucemia mieloidă cronică, bcr/abl pozitivă sau anticorpii monoclonali (anti CD 20, anti CD 30), ce sunt asociați chimioterapiei sistemice în afecțiuni precum limfoamele Hodgkin sau non-Hodgkin.  

Îngrijirea emoțională și mentală a pacientului hematologic

Cancerul este o boală care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale și emoționale a pacientului, inclusiv a familiei acestuia. Astfel, este important să existe suport psihologic disponibil pentru pacienți și familiile lor. De cele mai multe ori, pacienții trebuie îndrumați către consiliere individuală, fără să uităm că suportul familiei este cel mai bun sprijin pentru pacient. Trebuie să avem grijă și la îngrijirea emoțională și mentală a pacientului hematologic, pentru că acest lucru poate duce la îmbunătățirea calității vieții acestuia.