Starul din Dallas, Larry Hagman, a învins 2 tipuri de cancer înainte de a muri de leucemie

Actorul Larry Hagman, a învins 2 tipuri de cancer, dar a sfârștit bolnav de leucemie.

 „Ca J.R., am putut scăpa cu orice... dar am fost prins de cancer și aici s-a sfârșit totul”

Îndrăgitul personaj negativ a murit în urmă cu opt ani de leucemie mieloidă acută, dar înainte de acest, eveniment a fost diagnosticat atât cu cancer la ficat, cât și cu cancer la gât.

Larry Hagman a murit în 2012, la 81 de ani, din cauza leucemiei mieloide acute. El a fost fumător și un consumator de alcool, una dintre principalele cauze de cancer la ficat, în timp ce fumatul este o cauză determinantă a cancerului de gât.

Leucemia mieloidă acută este un cancer al măduvei osoase apărut mai frecvent la adulți.

Hagman, cunoscut pentru rolul său ca J.R. Ewing în Dallas și Anthony Nelson în I Dream of Jeannie, a simțit pentru prima dată impactul cancerului când mama sa, Mary Martin, a murit în 1990 de cancer de colon. Din păcate, Hagman se va confrunta cu numeroase diagnostice de cancer în următorii 17 ani.

larry hagman jpeg

Actorul Larry Hagman a fost fumător și consumator de alcool. 

A fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer la ficat, în 1995, și a avut făcut un transplant de ficat care a durat 15 ore la Centrul Medical Cedars-Sinai. El apus diagnosticul de cancer la ficat pe seama celor zeci de ani de băutură foarte intensă și a decis să renunțe la băutură, dar a înlocuit acest obicei cu marijuana.

În 2011, Hagman s-a confruntat cu un alt diagnostic de cancer, dar de data aceasta a fost cancerul de gât în stadiul 2. După ce a primit cel de-al doilea diagnostic de cancer, el i-a asigurat pe fani că boala este tratabilă.

El a spus despre diagnosticul său de cancer la gât: „În calitate de J.R., am putut scăpa cu orice - mită, șantaj și adulter. Dar am fost prins de cancer în viața reală”, a spus Hagman. „Vreau ca toată lumea să știe că este o formă de cancer foarte comună și tratabilă. Voi primi tratament în timp ce lucrez la noua serie Dallas.”

El a suferit încă o intervenție chirurgicală în care medicii i-au îndepărtat o tumoare de pe limbă și a fost declarat în remisie în 2012. Cu toate acestea, lupta sa împotriva cancerului nu s-a oprit aici.

În ciuda faptului că au fost declarat în remisie de cancer la gât, fanii au fost șocați să audă că Hagman s-a luptat și cu leucemia mieloidă acută și că a murit de boală în noiembrie 2012, în timp ce locuia în Dallas, Texas. Familia lui a dat vestea într-o declarație emoționantă, spunându-ne că era înconjurat de cei dragi.

„Familia lui Larry și prietenii apropiați i s-au alăturat în Dallas pentru sărbătoarea de Ziua Recunoștinței”, a declarat familia Hagman pentru Dallas Morning News. „A murit înconjurat de cei dragi. A fost o trecere liniștită, așa cum și-a dorit.”

Stilul de viață are foarte mult de-a face cu riscul de cancer, iar anumiți factori precum tutunul și alcoolul sunt uneori principalele cauze ale anumitor tipuri de boli cancerigene. Consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale cancerului la ficat și, ca băutor Hagman spunea „Am băut aproximativ 40 de ani și m-am distrat bine”, a spus Hagman. „I-am depășit pe cei mai mulți dintre prietenii mei ca longevitate în viață.”

Fumatul sau consumul de tutun este principala cauză a cancerului de gât. Hagman însuși a recunoscut că a fost un fumător înrăit pentru cea mai mare parte a vieții sale, până la vârsta de 34 de ani. Decizia lui Hagman de a renunța la fumat are o poveste. El spune că, în timp ce filmau un film în Italia, el și soția sa, Maj Axelsson, s-au dus să facă radiografii toracice.

„Doctorul a adus pozele înapoiși radiografia sa avea aproximativ 30 de găuri”, a spus Hagman pentru People în 1995. „Doctorul, care vorbea doar italiană, a citit raportul. Nu am înțeles niciun cuvânt din el, așa că, frustrat, medicul și-a trecut mâna pe gât în semn că „sunt mort”,  așa că am leșinat, chiar pe podea. M-am rănit la cap, am început să sângerez. Dar m-am lasat de fumat.”

Leucemia mieloidă acută este un cancer în general rar, dar este cea mai frecventă leucemie la adulți. Această boală afectează măduva osoasă (țesutul spongios din interiorul oaselor) și este cauzată de deteriorarea ADN-ului celulelor din măduva osoasă. Acest țesut este format din trei tipuri de celule: albe, roșii și trombocite. Celulele albe luptă împotriva infecțiilor ca parte a sistemului imunitar, celulele roșii din sânge transportă oxigen către țesuturi și și trombocitele ajută la oprirea sângerării excesive. Dacă aceste celule suferă leziuni ale ADN-ului, ele provoacă o producție excesivă de globule albe.

Simptomele includ de obicei dificultăți de respirație, scăderea toleranței la efort, vânătăi inexplicabile sau infecții. Cu toate acestea, ceea ce face acest cancer o boală deosebit de complicată este că multe dintre simptome arată ca o răceală obișnuită, sau unii pacienți pot să nu prezinte deloc simptome.

„De cele mai multe ori, acesta vine ca un diagnostic surpriză”, spune pentru SurvivorNet dr. Gail Roboz, medic oncolog la Weill Cornell Medicine, cu experiență în leucemia mieloidă acută. „Adesea, pacienții nu au idee că leucemia este oriunde pe radar. Uneori, pacienții de fapt nu au deloc simptome și pot fi diagnosticați în cursul unei evaluări de rutină.”