Ce se întâmplă în organism când nu dormi suficient

1 2 jpg jpeg

Fără somn nu ar exista viaţă

În mod normal, adulţii au nevoie de 7-8 ore de somn zilnic. ,,Este foarte uşor să observi deficienţele în funcţionarea creierului şi în funcţiile corpului atunci când organismul este privat de somn", susţine Matt Walker, cercetător la UC Berkley.

Astfel, un program de somn odihnitor este benefic pentru organism pe termen lung şi nu numai.

Somnul nu poate fi recuperat

Creierul este cel mai afectat organ atunci când este privat de somn. În plus, cercetătorii susţin că somnul ,,nu poate fi recuperat''.

Memoria ,,se ascute'' în timpul somnului

În timpul somnului, capacitatea de memorare se reface, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor. Astfel, dezvoltarea creierului la copii este afectată dacă aceştia nu dorm suficient.

Lipsa somnului creşte riscul de cancer

Femeile care lucrează în ture de noapte au mai multe şanse să se îmbolnăvească de cancer mamar, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Motivul?

Nopţile pierdute întrerup producţia de melatonină a organismului, un antioxidant capabil să reducă nivelul de estrogen, care eliberat în cantităţi mult prea mari favorizează apariţia cancerului la sân.

Lipsa somnului afectează imunitatea organismului

Privat de somn, organismul nu va mai avea energia necesară de a se apăra. De altfel, cercetătorii susţin că sistemul imunitar îşi pierde cu până la 70% capacitatea de apărare cu doar 4 ore de somn pe noapte.

În plus, pentru că organismul nu mai poate metaboliza eficient carbohidraţii, există un risc crescut de a dezvolta diabet.