Ce probleme dentare apar la vârstnici

1 2 jpg jpeg

Gura uscată, simptom frecvent

Senzaţia de uscăciune a gurii (xerostomia) nu este o etapă normală a procesului de îmbătrânire. Este bine de ştiot că acest simptom este şi un efect secundar al numeroaselor medicamente administrate persoanelor de vârsta a treia, cum ar fi cele prescrise pentru alergii sau astm, hipertensiune arterială, colesterol mărit, dureri, anxietate sau depresie. Totodată, uscăciunea gurii este cauzată de reducerea cantităţii de salivă, care poate fi şi rezultatul tratamentelor împotriva cancerului, precum radiaţiile direcţionate către zona capului şi gâtului.

Îngălbenirea accentuată a dinţilor

Modificarea culorii este cauzată de schimbările apărute la nivelul dentinei, ţesutul osos care formează coroana şi rădăcina dintelui. Alţi factori care determină nuanţa mai închisă sunt fumatul, alimentele şi băuturile care pătează dinţii (mai ales dacă au fost consumate ani la rând), dar şi subţierea stratului exterior de smalţ.

Afecţiuni gingivale

Cauzate de placa bacteriană, bolile gingivale sunt prezente la multe persoane în vârstă. Bacteriile irită gingiile, iar acestea se umflă, se înroşesc şi sângerează. „Afecţiunile gingivale pot fi amplificate de factori precum o dietă dezechilibrată, igienă orală precară, boli precum diabetul, bolile cardiace, stresul, fumatul, dar şi de medicamente cu efecte secundare la nivelul gingiilor. Vizita la stomatolog o dată la 6 luni contribuie la detectarea precoce şi, implicit, la începerea tratamentului la timp“, subliniază dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.

Căderea dinţilor

Dacă gingivita nu este tratată, iar persoana are o igienă orală precară, gingiile se vor retrage din jurul dintelui şi astfel se vor forma spaţii adânci în care vor pătrunde resturi de alimente şi alte particule, iar placa bacteriană va continua să se acumuleze. Boala distruge în cele din urmă gingiile, osul şi ligamentele, ducând la căderea dinţilor.

Odată cu înaintarea în vârstă, receptorii gustativi de pe limbă se deteriorează, ceea ce duce la diminuarea simţului gustativ.

Carii pe rădăcina dintelui

Degradarea sau carierea este cauzată de expunerea zonei la un mediu acid care provoacă apariţia cariilor. Rădăcinile sunt din ce în ce mai expuse, pe măsură ce ţesutul gingival se retrage din jurul dinţilor. Astfel, ele nu mai au smalţul necesar care să le protejeze şi sunt mai vulnerabile în faţa cariilor.

Stomatită cauzată de protezele dentare

Protezele dentare care nu sunt bine fixate sau potrivite, o igienă orală precară sau o creştere excesivă a microorganismelor determină apariţia stomatitei. Boala constă în inflamaţia mucoasei cavităţii bucale.

Protezele dentare pot provoca neplăceri

Dacă porţi proteză dentară, aceasta trebuie fixată bine în cavitatea bucală. În caz contrar, pot apărea inflamaţii ale gurii şi gingiilor, dificultăţi de vorbire şi în timpul mestecării, infecţii ale cavităţii bucale, iar în cazuri severe, proteza se mişcă vizibil de la locul său, iar persoana nu poate mesteca. „Protezele dentare reprezintă soluţia cea mai bună pentru menţinerea unui stil de viaţă neschimbat. Acestea au nevoie de îngrijire la fel ca dantura proprie – o igienă orală corectă şi un control stomatologic o dată la 6 luni“, afirmă dr. Ion Melnic.

SFATUL Click! Sănătate

Ca să scapi de senzaţia de uscăciune a gurii, mestecă gumă fără zahăr sau mănâncă bomboane fără zahăr.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară, Clinica Dr. Melnic, Bucureşti (foto)

În cazul în care un vârstnic suferă de o boală precum hipertensiunea, diabetul, artrita reumatoidă sau fibroza chistică, atunci trebuie să ţină cont de faptul că unul dintre simptomele cu care se confruntă este şi cel de gură uscată. Netratată, problema aceasta poate duce la pierderea dinţilor. De obicei, se recomandă diverse metode de stimulare a fluxului salivar, tratamente sau medicamente adecvate. Problemele dentare trebuie să fie prevenite şi tratate la timp, mai ales la o vârstă înaintată, deoarece o simplă infecţie la o măsea poate să determine probleme cardiace. În plus, cariile sunt mult mai frecvente după vârsta de 60 de ani. Dieta persoanelor în vârstă este foarte importantă pentru sănătate, inclusiv pentru cea dentară. Dieta trebuie să fie formată din cât mai multe alimente cu multe fibre, fructe şi legume şi puţine grăsimi saturate şi sodiu.