Ce legătură există între tromoboza venoasă și cancer?

Statisticile arată cu tromoboza venoasă profundă este a doua cauză de mortalitate în rândul pacienților oncologici.

De asemenea, specialiștii spun că tromboza poate precede diagnosticul de cancer cu câteva luni, sau poate apărea la pacienți deja diagnosticați, fie în timpul spitalizării, fie pe durata tratamentului ambulator.

image

Operațiile de extirpare a tumorilor maligne pot crește riscul de tromboză. Foto Shutterstock

Tromboza este o boala periculoasă, care constă în formarea de cheaguri de sânge, care se pot desprinde din locul de formare, sau rupe în bucăți, numite emboli, care circula în sânge și se opresc în plămâni. Aceasta complicație se numește embolie pulmonară și este o urgență medicală, deoarece poate fi fatala în timp foarte scurt (minute).

Prezența trombozei la pacienții oncologici se asociază o mortalitate crescută, reprezentând a doua cauză de deces la această categorie de pacienți. De fapt, unul din șapte decese intraspitalicești la bolnavii cu boli maligne este produs de o embolie pulmonară. Un studiu retrospectiv ce a inclus 8 milioane de persoane internate în spital pentru evenimente tromboembolice a concluzionat că probabilitatea de deces în următoarele 6 luni la pacienții oncologici este de 94% versus 29% la pacienții fără boală malignă. Chiar și în rândul pacienților care supraviețuiesc unui episod de tromboembolism și de complicații precum tromboembolismul recurent, sindromul post-trombotic și hipertensiunea pulmonară cronică tromboembolică sunt frecvente, costisitoare și au un impact profund asupra calității vieții pacientului, informează revista de specialitate MedicinăInternă.ro

Potrivit medicului conf. dr. Camelia Cristina Diaconu, tromboza venoasă profundă şi embolia pulmonară pot să întârzie sau să interfereze cu tratamentul specific cancerului, să prelungească perioada de spitalizare şi să ridice costurile îngrijirii medicale. Specialistul a declarat pentru revista Viața Medicală că incidenţa evenimentelor trombotice venoase şi arteriale la bolnavii de cancer este în creştere, pe de o parte din cauza îmbătrânirii populaţiei şi, pe de altă parte, prin utilizarea tratamentelor oncologice mai eficiente, adesea cu efect pronunțat  trombogenic, adică tratamente care favorizează formarea de tromobi.

 Alți factori de risc constau în tipul tumorii. Tumorile cerebrale, de pancreas, stomac, rinichi, ovar și pulmonar, precum și limfoamele sunt mult mai frecvent asociate cu tromoboembolii venoase în comparație cu alte tipuri de tumori. La aceștia se adaugă unele operații chirurgicale extinse cum sunt procedurile intrabdominale sau pelviene, care cresc și ele suplimentar riscul de tromboză și, succesiv, pe cel de embolie pulmonară.

Citește și Au fost creați microroboții care ne vor spăla pe dinți