Cum să învingi foamea emoţională

1 2 jpg jpeg

Indiferent de starea ta de spirit, singurul lucru pe care simţi nevoia să-l faci este să mănânci ceva? Cauţi orice fel de pretext pentru a consuma ceva sau pur şi simplu mănânci fără să te mai poţi opri? S-ar putea să te confrunţi cu o tulburare emoţională destul de periculoasă pentru tine pe termen lung.

Trebuie precizat faptul că senzaţia de foame în acest caz nu este reală, iar din cauza nivelului de cortizol care creşte în astfel de situaţii se poate ajunge la îngrăşare şi grave probleme cu greutatea.

1. Învaţă să respiri corect

Cea mai bună tehnică de respirat în astfel de situaţii este să inspiri doar pe nara stângă atunci când vrei să mănânci din cauză că eşti furios. În felul acesta, îţi scazi tensiunea arterială şi te relaxezi.

2. Încălzeşte-te

Nu mai este niciun secret faptul că la temperaturi ridicate mâncăm mai puţin. Când simţi nevoia să mănânci, cel mai bine este să te îmbraci în ceva gros ca să îţi fie cald.

3. Găseşte-ţi o ocupaţie de moment

Când eşti stresat şi vrei să mănânci ceva, încearcă să îţi ocupi acele moment cu o activitate plăcută, fie că este vorba de făcut ordine în lucruri, fie de planificat o vacanţă.

4. Gândurile

Gândurile tale au o forţă imensă asupra ta, aşa că următoarea dată când ai vrea să mănânci ceva dulce de nervi, doar uită-te la un tablou pentru 2 minute sau citeşte o carte.

5 . Depărtează-te

Îţi vine să mănânci tot ce vezi în faţa ochilor? Atunci, cea mai bună metodă este să te depărtezi. Fă o scurtă plimbare, o baie sau ieşi pur şi simplu din bucătărie.

6. Pachetul de urgenţă

Atunci când simţi că nu te mai poţi control, iar senzaţia de a ciuguli ceva este iminentă, deschide pachetul de urgenţă. Acesta este indicat să conţine punguţe cu fructe uscate, migdale, gumă sau ceaiuri.

7. Fă sport

Când eşti într-o perioadă stresantă, cea mai bună metodă care să te oprească de la a deschide frigiderul, ca să te linişteşti, este să faci câteva exerciţii fizice. În timpul sportului, creierul se oxigenează mult mai bine şi astfel vei uita de mâncare.

Ştiai că...

...senzaţia de vinovăţie îi afectează pe aproximativ 40% dintre cei care mănâncă necontrolat? 1,5% dintre ei ajung să mănânce numai noaptea, ba chiar au tendinţa să se ascundă de cei din jur în momentul în care o fac.

Aproximativ una din 100 de femei suferă de „foame emoţională”, iar 3,5% din cele cu această suferinţă ajung să fie atât de deprimate, încât uneori refuză orice formă de socializare.