Ce legătură există între colesterolul crescut și starea părului?

Medicii avertizează că nivelul crescut de colesterol s-ar putea manifesta prin căderea părului.

Colesterolul este un tip de grăsime care este esențial pentru viață. Este o componentă structurală cheie a celulelor, funcționează ca un precursor în sinteza anumitor hormoni precum estrogenul, testosteronul și cortizolul și este vital în producerea vitaminei D.

Alături de aceste funcții, colesterolul este, de asemenea, important în ciclul refacerii părului.

Dr Zayn Majeed, chirurg la Harley Street Hair Clinic, a declarat: „Multe studii arată că nivelurile ridicate de colesterol, în special lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), cunoscute altfel sub numele de „colesterol rău”, pot crește riscul cardiovascular. Acest lucru se datorează faptului că poate duce la acumularea de depozite grase cunoscute sub numele de plăci în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar nivelurile crescute de colesterol pot fi, de asemenea, legate de căderea părului.”

Studiile arată că există o prevalență mai mare a dislipidemiei (niveluri nesănătoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide) la femei și bărbați cu alopecie androgenă.

Caderea parului_shutterstock 1290376171 jpg

Colesterolul ridicat apare la majoritatea persoanelor cu alopecie. Foto: Shutterstock

Dr Majeed a explicat: „Un studiu a constatat că femeile și bărbații cu alopecie androgenă au arătat valori semnificativ mai mari ale colesterolului. 

„Un alt studiu a arătat că femeile cu alopecie androgenă aveau niveluri semnificativ mai mari de colesterol total, LDL și trigliceride. Acest lucru este similar la bărbați, deoarece un studiu a arătat că raportul colesterol total/HDL-colesterol a fost semnificativ mai mare la bărbații cu alopecie androgenă.

„Au fost găsite diferențe semnificative în nivelurile serice de lipoproteine (a) și trigliceride la bărbații cărora le cade părul.În plus, s-a dovedit că bărbații care se confruntă cu căderea părului au colesterol seric și tensiune arterială mai mare în comparație cu bărbații fără această problemă. Această descoperire ne oferă o imagine mai largă a asocierii semnificative dintre sindromul metabolic (combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate) și alopecia androgenă atât la bărbați, cât și la femei.” , a precizat medicul.

Ce ar trebui să faci dacă te confrunți cu căderea părului?

Există o mulțime de motive pentru care bărbații și femeile își pot pierde părul - ar putea fi stres, modificări hormonale, cum ar fi în timpul menopauzei sau postpartum, deficiențe de vitamine sau mai mult. Prin urmare, este important să investighezi întotdeauna motivul căderii părului.

Dr Majeed a spus: „Dacă aveți această problemă aș recomanda să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie pentru un test de sânge de rutină pentru a vă verifica nivelul de colesterol. Dacă aveți sub 40 de ani și vă confruntați cu căderea părului, este încă și mai util să vă verificați nivelul de colesterol, deoarece intervenția timpurie poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Medicul dumneavoastră de familie vă poate recomanda modificări ale dietei, cum ar fi consumul de grăsimi mai sănătoase, precum  cele din uleiul de măsline și nuci, limitarea grăsimilor saturate și trans și prioritizarea alimentelor bogate în fibre solubile, acizi grași omega-3 și steroli vegetali. În plus, alte schimbări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la creșterea numărului de exerciții fizice, reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat. Medicamentele pot fi, de asemenea, utilizate împreună cu modificările stilului de viață pentru a reduce colesterolul la niveluri sănătoase.”, a mai spus medicul.