Sunt bărbaţii cu chelie mai atrăgători pentru femei?

Aproximativ jumătate dintre bărbați vor experimenta o formă de chelie masculină până la 50 de ani, în timp ce un studiu recent a arătat că bărbații cu chelii erau percepuți ca fiind cu aproximativ un an mai în vârstă,  mai puțin agreabili și mai dominatori decât media.

image

Chelia nu l-a împiedicat pe Jason Stratham să aibă succes, inclusiv la femei. Foto: Shutterstock

Majoritatea bărbaților fără par ar fi de acord că a fi chel este sexy. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților preferă să-și păstreze podoaba capilară, dar există unele cercetări științifice care sugerează că lipsa podoabei capilare are o serie de avantaje sociale, scrie Psychology Today.

Este greu de negat că aspectul nostru fizic nu contează în societate. Cum arătăm în exterior poate determina (într-o anumită măsură) forma carierei noastre, cu ce fel de oameni ne asociem, cu cine ne căsătorim și cât de mult succes social avem în general.

chelie -shutterstock_2084726629

Bărbații cu chelie sunt percepuți drept dominatori. Foto: Shutterstock

Oamenii fac presupuneri despre personalitatea altcuiva pe baza aspectului tot timpul. De exemplu, atât la bărbați, cât și la femei, a avea ochi mici și buzele subțiri sugerează (pentru privitor) că o persoană este dominantă, în timp ce ochii mari și buzele pline sugerează supunere.

Cercetările ne arată că indivizii atractivi din punct de vedere fizic sunt creditați cu o serie de atribute dezirabile, ceea ce nu este deloc surprinzător. Oricine a avut vreodată vreun fel de interacțiune cu cineva vă va spune că a fi frumos sau arătos deschide uși.

Numeroase studii au documentat tendința oamenilor de a-și forma o impresie generală despre ceva și, ulterior, își bazează evaluarea altor aspecte relevante pentru acel lucru pe impresia lor inițială (de exemplu, acel tip/fata are un fizic grozav, el/ea trebuie să fie, de asemenea, cu adevărat încrezătorare /harnic/fericit etc.).

Cercetările au descoperit că persoanele atractive din punct de vedere fizic sunt considerate a fi mai competenți din punct de vedere muzical și că primesc un tratament favorabil din partea juriilor, sunt percepute ca fiind mai puțin înșelătoare și sunt considerate ca având mai mult succes în general.

În mod tradițional, chelie – sau lipsa notabilă a părului – a fost asociată cu caracteristici nedorite (slăbiciune, impotență etc.), în timp ce o podoabă capilară groasă a fost legată de trăsături precum puterea și virilitatea. Bărbații care aleg să-și radă părul ar putea părea puțin interesanți deoarece părul tăiat a fost echivalat istoric cu sexualitatea slabă și chiar a fost văzut ca „castrare simbolică”.

Adevărul este că mulți bărbați își rad părul fiindcă încep să aibă chelie. Cercetările sugerează că aproximativ jumătate dintre bărbați vor experimenta un fel de chelie masculină până la vârsta de 50 de ani. Aceasta a fost asociată cu lucruri precum stima de sine și imaginea corporală slabă, autopercepția de a fi bătrân și depresie. Nu este atât de surprinzător atunci că la nivel mondial, bărbații cheltuiesc aproape 3,5 miliarde de dolari încercând fie să-și ascundă, fie să-și inverseze căderea naturală a părului.

Beneficii

Cercetările în psihologia socială și știința personalității sugerează că există unele beneficii în a fi chel. Cercetătorii au cerut participanților (bărbați și femei) să evalueze fotografiile bărbaților cu chelie și bărbaților cu părul des în funcție de cât de dominanți, agreabili și bătrâni ar putea fi. Bărbații cheli erau percepuți ca fiind cu aproximativ un an mai în vârstă, mai puțin agreabili și mult mai dominanti.

În a doua parte a studiului, cercetătorii au solicitat unui grup de participanți să evalueze fotografiile bărbaților cu păr, iar un alt grup a evaluat aceiași bărbați, dar cu părul îndepărtat digital. Deoarece doar părul lor a fost modificat, orice diferență între grupuri trebuia să se datoreze cheliei. De data aceasta, bărbații cheli au fost evaluați ca fiind cu 13 la sută mai dominanți, cu 6% mai încrezători, cu 10 la sută mai masculine, cu aproximativ un cm mai înalți și cu 13% mai puternici și mai în vârstă cu aproape patru ani.

În cele din urmă, cercetătorii au vrut să vadă dacă aceste percepții au rămas dacă părbații aveau părul rar, dar nu chel.

 Din nou, cercetătorii au descoperit că bărbații complet cheli au fost percepuți a fi mai dominanti, mai masculini și mai puternici și că se crede despre ei că au abilități de conducere puțin mai bune. Dar bărbaților cu părul rar, dar nu chel, s-au descurcat mult mai rău decât bărbații cheli sau cei cu părul normal.

Mesajul din această cercetare pare clar: dacă devii chel, acceptă noua condiție!

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația