Ce este și cine poate face procedura de defibrilație?
Defibrilarea este o procedura medicala utilizată pentru a restabili ritmul normal al inimii, potrivit sfaturimedicale.ro
Defibrilarea este un proces în care un dispozitiv electric numit defibrilator trimite un șoc electric la inimă pentru a opri o aritmie, ajutând astfel la restabilirea unui ritm cardiac normal.
Defibrilarea crește șansele de supraviețuire, până la sosirea ambulanței. Foto: Shuttesrtock.
Inima funcționează pe baza unor curenți electrici de intensități mici pentru a se contracta și pentru a pompa sângele în artere. Electrocardiograma măsoară practic curenții electrici care trec prin inimă. Afectarea acestor curenți duce la probleme de pompare a sângelui, iar bătăile inimii devin neregulate. În astfel de situații poate fi necesară defibrilarea.
Defibrilarea este un tratament pentru o afecțiune care pune viață în pericol atunci când bătăile inimii devin neregulate – fie prea lente, fie prea rapide. Două afecțiuni obișnuite pentru care este necesară / folosită frecvent defibrilarea includ fibrilația ventriculară (VF) și tahicardia ventriculară (VT).
Ce este un defibrilator?
Defibrilarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv numit defibrillator, dispozitiv care transmite la inimă o cantitate controlată de curent electric (numit „contra-șoc” ). Un defibrilator este folosit atunci când bătăile inimii sunt neregulate.
Contrar opiniilor populare, un defibrilator nu pornește inima ci, de fapt, oprește inima complet. Astfel „resetează” bătăile inimii. Apoi, ea își reia bătăile, de data aceasta urmând un model ritmic, cu condiția că totul să meargă bine, explică sfaturimedicale.ro
Există mai multe tipuri de defibrilatoare.
Defibrilatorul extern automat. Este dispozituvul computerizat ce are capacitatea de a recunoaște în mod individual ritmurile ce necesită șoc electric și de a da modul de aplicare a șocului electric extern în situațiile cu FV/TV fară puls.
Toate aceste defibrilatoare externe automate sunt prescurtate DEA și sunt amplasate în locuri publice cum ar fi gări, sali de spectacole, stadioane, aeroporturi în locuri ușor de accesat și cu o emblema rapid de recunoscut ce conține o inimă în centrul căreia se află semnul ce indică curentul electric, iar lângă inima o cruce roșie. Ele pot fi utilizate de către orice persoana instruită pentru acordarea primului ajutor.
Electrozii sunt autoadezivi și se plasează anterior la apexul cordului și subclavicular drept/anteroposterior-presternal sau interscapular. În cazul pacienților ce au dispozitive medicale implantabile cum sunt: pacemaker-ul pentru cardiostimulare electrică permanentă sau chiar defibrilator implantabil trebuie să știți că electrozii se vor pune la o distanta de cel puțîn 8 cm sau se recurge la o altă poziție fie antero-laterală, fie antero-posterioară. De asemenea patch-urile transdermice vor fi înlăturate și zona de aplicare vă fi curățată în prealabil.
Defibrilarea manuală este efectuată de către personalul medical ce deține cunoștinte teoretice și practice necesare identificării unui ritm socabil
Elementele de siguranță a defibrilarii implică:
- folosirea electrozilor autoadezivi pentru defibrilare, iar în cazul în care acestea nu sunt disponibili se recurge la padelele clasice.
- compresiile toracice ce vor face cu mănuși, dar în mod continuu și pe perioada încărcării defibrilatorului.
- nu se țîn ambele padele în aceeași mană deoarece există risc de electrocutare
- padelele se vor încarca pe aparat sau în mod excepțional pe toracele pacientului
- se evita contactul direct sau indirect cu pacientul în cursul aplicării șocului.
- se vor șterge urmele de lichide de pe toracele victimei și se vor îndepărtă sursele de oxigen din zona defibrilarii la cel puțîn 1 metru distantă.
Defibrilarea de către neprofesioniști
Defibrilatoarele DEA (automat sau semi-automat) nu trebuie să lipsească din dotarea truselor de urgență ale instituțiilor pentru a putea interveni într-o situație de urgență până la sosirea ambulanței.
Pentru a avea mai multe șanse de supraviețuire în cazul unui stop cardiac este important să începem defibrilarea cât mai urgent posibil.
Studiile au demonstrate faptul că rata de supraviețuire scade cu 10% pe minut.
Defibrilatorul DEA (automat sau semi-automat) poate fi utilizat de către persoane nespecializate deoarece aceste tipuri de defibrilatoare sunt prevăzute cu instruciuni vocale în limba româna și ajută utilizatorul la operarea dispozitivului. Defibrilatoarele DEA analizează electrocardiograma și efectuează automat operațiile necesare.
Dacă este caz de șoc, încarca automat energia și eliberează șocul în cazul defibrilatorului automat iar în cazul defibrilatorului semiautomat da instrucțiunile pentru eliberarea șocului.
Diferență între cele două variante de defibrilator, automat și semiautomat, este butonul de soc. Cel automat nu are buton de șoc și eliberează automat șocul daca este cazul iar cel semi-automat are buton de șoc, care trebuie apăsat, de către utilizator dacă este caz de șoc, la instrucțiunile vocale ale defibrilatorului, precizează BrokMed.
Ce pași sunt de urmat?
1. Lucrează într-un mediu sigur
2. Dacă victima este inconştientă şi nu respiră, striga după ajutor și cere defibrilatorul.
3. Începi imediat resuscitarea (CPR): asigură-te că sunt libere căile respiratorii. Apoi repeta continuu până când defibrilatorul ajunge la 30 de compresii pe mijlocul pieptului (pe stern) la o adâncime de 4-5 cm, urmate de 2 respirații.
4. Imediat ce defibrilatorul ajunge aici, pornește-l. După pornirea defibrilatorului, urmează instrucţiunile VOCALE şi instrucţiunile de pe afişaj. Asigură-te că nimeni nu atinge pacientul, în timp ce defibrilatorul face analiza. Analiza ECG începe automat.
5. Dacă defibrilatorul detectează un ritm de şoc, se încarcă automat şi întră într-o stare gata de eliberare a şocului. Apăsă butonul de şoc. După eliberarea şocului, continuă resuscitarea conform instrucţiunilor defibrilatorului.
6. În cazul în care defibrilatorul nu recomandă şocul, continuă imediat resuscitarea (30 de compresii urmate de două insuflări). Procesul poate fi oprit dacă respiraţia normal, în mod evident, a revenit. Nu ezita să intervii într-o situație de urgența și să acorzi primul ajutor până la sosirea ambulanței.
Sursa informației: BrokMed.