Vrei să stai mai puţin în bucătărie? Iată ce poţi face!

Grija meselor zilnice este o problemă pentru fiecare femeie care își dorește să asigure familiei sale o dietă și un stil de viață sănătoase, cu atât mai mult în contextul în care responsabilitățile zilnice de mama, soție sau femeie de carieră devin copleșitoare.

image

Și dacă în toate celelalte cazuri se pot face mici compromisuri sau găsi ajutor, atunci când vine vorba despre alimentația celor dragi, nu este loc de negociat.

7 sfaturi importante pentru organizarea eficientă a meselor

Pentru a scăpa de grijă meselor și a găti cât mai eficient, Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist, ne propune o planificare riguroasă a meniului, cumpărăturilor și gătitului. Iată care sunt cele mai importante sfaturi ale sale:

1. Conturează meniul pentru săptămâna viitoare încă de vineri, sâmbătă sau duminică. Discuta cu membrii familiei și întreabă-i care sunt preferințele lor, cere-le ajutorul și împărțiți sarcinile.

2. Stabilește meniul săptămânal și fă și o lista cu felurile de mâncare pe care le prepari cel mai ușor, cu care poți să jonglezi fără a simți presiunea timpului: peşte la grătar cu fasole verde sote, fripturi slabe cu salată verde, ciorbe și supe creme de rădăcinoase, orez integral cu legume, biscuiți simpli pentru gustări.

3. Odată creionat meniul, fă o lista de cumpărături pentru supermarket și pentru piață. Vei evita astfel, într-o oarecare măsură, să cumperi alimente de care poți să te lipseșți.

4. Odată ce ai ajuns acasă și ai pus toate alimentele la locul lor, apucă-te de gătit! Asigura-te că ai totul la îndemână că să nu pierzi timp prețios. Poți curată și sorta legumele dinainte, că să îți fie mai ușor;

5. Pune în caserole de sticlă sau de ceramică ce rămâne de pe o zi pe altă pentru a-ți fi mai ușor să le încălzești;

6. Fă stoc de produse congelate: broccoli, mazăre, fasole verde, alimente de baza sănătoase ce pot fi gătite ușor și rapid;

7. Fă stoc de produse sănătoase, dacă se ivește ocazia: peste de captura sau carne crescută fără antibiotic și hormoni.

“Nu în ultimul rând, acordă o atenție sporită stilului de viață per total, alimentația fiind doar una dintre dimensiunile sale. Te sfătuiesc să ai trei mese principale pe zi, o gustare de fructe în prima parte a zile, să iei cină cu 3 ore înainte de a merge la culcare, să te hidratezi suficient, să mănânci legume cât mai des, să dormi 8 ore pe noapte, să faci mișcare de orice fel, zilnic dacă se poate, să eviți un mic dejun dulce, prăjirea în mult ulei, iar la cină să optezi pentru supe, ciorbe și salate pentru a lasă organismul să se refacă peste noapte”, a completat Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist.