Alertă OMS: Botox folosit pentru tratarea ridurilor, falsificat în cinci țări

Un medicament folosit în clinicile de frumusețe pentru tratarea ridurilor, o toxină botulinică de tip A (botox) a fost falsificat și distribuit în 5 țări, avertizează Organizația Modială a Sănății (OMS).

Medicamentul falsificat a fost identificat în regiunile OMS ale Europei și Est-mediteraneene.

image

Medicamentele falsificate sunt extrem de periculoase pentru pacienți. Foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății a transmis recent o alertă în privința unui produs medical falsificat, detectat în cinci țări: Iordan (mai 2022), Turcia (mai 2022), Kuwait (iunie 2022), Marea Britanie (iunie 2022) și Polonia (iulie 2022). Produsul face parte din clasa de medicamente miorelaxante cu acţiune periferică, toxină botulinică de tip A.

Medicamentul, numit Dysport este un indicat pentru a trata simptomele distoniei cervicale, corecția ridurilor glabelare și tratarea spasticității, se arată într-o informare de presă de pe site-ul OMS.

Producătorul real al medicamentului a confirmat că toate produsele la care se face referire în alerta de pe site-ul OMS sunt falsificate, în sensul că ele  poartă în mod eronat identitatea și sursa. Aceștia atrag atenția asupra faptului că datele înscrise pe ambalaje, precum numărul loturilor și datele de producție și de expirare sunt falsificate, existe discrepanțe în ceea ce privește limbile de pe ambalaj, erori de imprimare pe cartoane și discrepanțe în ce privește tipurile de recipiente.

Siguranța, sterilitatea și calitatea produselor la care se face referire în alerta OMS sunt necunoscute. Dysport este injectat intramuscular, de aceea aceste produse falsificate pot prezenta un risc deosebit de mare pentru pacienții medicilor care le folosesc.

„Botox”, în varianta americana, „Dysport” în  varianta europeana, sunt denumirile comerciale ale unor produse care conțin substanța numită „toxina botulinică”. Injecțiile cu botox sunt folosite intens în industria medicinei estetice, deoarece sunt miniminvazive, iar toxina botulinică este indicată mai ales pentru treimea superioară a feței: ridurile de încruntare (glabelare); ridurile orizontale ale frunții (de mirare); ridurile din jurul ochilor (laba gastei), ridurile nasului (bunny lines). Însă, poate fi folosită cu succes și în treimea inferioara a feței și la nivelul gâtului.

Prin lipsa de contracție și relaxarea zonei se obține dispariția ridului de expresie și diminuarea parțiala sau cvasi-totală a ridurilor deja formate.

Citește și Ți-ai mărit buzele? Așa trebuie să te îngrijești după procedură!