Ce boli grave poate să dezvăluie radiografia panoramică dentară?

Este una dintre cele mai utilizate forme de radiografie, pentru că oferă o imagine completă a maxilarului și a dinților într-o singură imagine.

În doar 10 minute, ea permite stomatologilor identificarea și anticiparea unor probleme la nivelul dinților, precum supraaglomerarea, malocluzii (muşcături defectuoase), dinți cu creștere strâmbă sau fracturi ale dinţilor. De asemenea, arată starea dinților sub rădăcină, a gingiilor și a coroanei dentare, fiind foarte utilă medicilor care trebuie să înceapă tratamente restauratoare asupra dinților tăi, scrie WebMD.com

image

Boli grave, fără legătură cu dinții se pot vedea la radiografia detară. Foto: Shutterstock

Dar, există și o serie de afecțiuni care nu au legătură neapărat cu stomatologia, însă pe care radiografiile dentare paroramice le pot arăta. Iată care sunt acestea.

Depistarea cancerului oral, care nu poate fi realizată cu o radiografie de mică suprafaţă, poate fi realizată cu ajutorul radiografiei panoramice dentare . Medicul stomatolog poate efectua un screening pentru cancerul oral în timpul unui control de rutină, examinând obrajii, baza și bolta palatină a gurii, precum și suprafațele limbii. Cancerul oral va arăta cel mai adesea ca niște leziuni mici pe oricare dintre aceste țesuturi moi.

 Depistază problemele articulaţiei temporo-mandibulare, care reprezintă o altă afecțiune ce poate fi detectată cu o radiografie panoramică, dar nu şi cu celelalte două tipuri de radiografii. Aceasta este o afecțiune legată de maxilar. Adesea, persoanele suferinde aud un clic sau o mică pocnitură însoțită de durere atunci când deschid gura. Cauzele ei sunt artrită, leziunile sau stresul şi sunt produse de tensionarea muşchilor feţei atunci când, de pildă, suntem supuși stresului. Iar acest lucru atrage după sine încordarea mușchilor maxilarului, ceea ce provoacă durere atunci când îi folosim

 Depistează problemele sinusale ce pot provoca dureri de dinți. În aceste situații, medicul dentist vă va pune întrebări pentru a ajuta la restrângerea spectrului de depistare a  cauzei durerii și pentru a evita tratamentul dentar inutil.

Din cauza riscului de a produce cancer radiografiile, inclusive cele dentare, trebuie limitate. Recomandările sunt, în general, ca radiografiile să nu se realize mai des de 2-3 ani, deși radiografiile dentare digitale se fac cu doze faorte mici de radiații. 

Citește și Ce legătură există între tromoboza venoasă și cancer?