Ce efecte are zah─ârul asupra creierului t─âu?

Creierul iube╚Öte dulcele, fiindc─â acesta este principalul s─âu combustibil. Suntem programa╚Ťi evolutiv s─â ne plac─â gustul dulce, pentru c─â acest tip de alimente sunt o surs─â excelent─â de energie pentru corpul uman.

image

Consumul de zah─âr trebuie limitat. Foto: Shutterstock

C├ónd nivelul glucozei din s├ónge scade, adic─â dac─â ai hipoglicemie sau, uneori, dac─â a trecut ceva timp de c├ónd nu ai m├óncat, se instaleaz─â o stare de confuzie, ├«╚Ťi cau╚Ťi cuvintele f─âr─â s─â le g─âse╚Öti, ui╚Ťi unde ai pus lucruri sau e╚Öti obosit ╚Öi sim╚Ťi nevoia s─â dormi pu╚Ťin. Este o stare nepl─âcut─â, de care vrei s─â scapi. Iar dac─â exist─â prea mult zah─âr ├«n s├ónge, se declan╚Öeaz─â o avala╚Öns─â de procese rele ├«n corpul ╚Öi creierul t─âu.

Premisele pentru dependen╚Ť─â

Ce se ├«nt├ómpl─â ├«n creierul t─âu c├ónd m─ân├ónci zah─âr zilnic? ÔÇ×C├ónd sim╚Ťim gustul dulce al zah─ârului, se activeaz─â papilele gustative care trimit apoi un semnal c─âtre creier, inclusiv c─âtre cortexul cerebralÔÇŁ, spune dr. Nicole Avena, profesor de neuro╚Ötiin╚Ťe la Facultaeta de Medicin─â Mount Sinai, citat─â de revista Prevention. Acel semnal activeaz─â sistemul de recompens─â al creierului, se activeaz─â eliberarea de dopamin─â, o substan╚Ť─â chimic─â implicat─â ├«n starea de bine. Acest efect ne ├«ncurajeaz─â comportamentul de a consuma ├«n continuare zah─âr, pentru c─â ╚Öi corpul ╚Öi creierul se simt bine. Tot ce vrem este s─â m├ónc─âm mai mult, pentru a prelungi starea pl─âcut─â.

ÔÇ×Zah─ârul este printre pu╚Ťinele alimentele care genereaz─â produc╚Ťie de dopamin─â, spune dr. Avena: ÔÇ×De cele mai multe ori, c├ónd m├ónc─âm ceva nou, dopamina este eliberat─â, deoarece acest lucru ne ajut─â s─â fim aten╚Ťi la gusturi noi ╚Öi diferite, dar aceast─â eliberare de dopamin─â dispare data viitoare. Cu toate acestea, ├«n cazul zah─ârului, lucrurile stau diferit ╚Öi el seaman─â cu un drog, fiindc─â dopamina este eliberat─â de fiecare data c├ónd ├«l consum─âm. Dup─â ce m─ân├ónci dulce, nivelul de dopamin─â nu se echilibreaz─â, de aceea vei dori ╚Öi mai mult.ÔÇŁ, explic─â specialista pentru Prevention

Distruge aten╚Ťia ╚Öi memoria

C├ónd activezi ├«n mod repetat acest sistem de recompens─â, creierul t─âu se adapteaz─â ╚Öi ├«╚Öi dore╚Öte s─â se simt─â iar─â╚Öi bine. Iar cercet─ârile efectuate asupra ╚Öoarecilor de laborator au condus la aceast─â constatare: atunci c├ónd au fost hr─âni╚Ťi cu diete bogate ├«n zah─âr, creierul a eliberat mai pu╚Ťin dintr-o substan╚Ť─â chimic─â inhibatoare, care ajut─â corpurile s─â se ab╚Ťin─â, astfel ├«nc├ót au fost mai pu╚Ťin capabili s─â opreasc─â din consumul de zah─âr. Iar ╚Öoarecii care au m├óncat mult zah─âr nu au fost la fel de buni ca ceilal╚Ťi la anumite sarcini de exersare l╚Öi activare a memoriei, ceea ce a ar─âtat c─â anumite func╚Ťii ale creierului ├«n zona prefrontal─â ╚Öi hipocampus (o zon─â important─â pentru formarea ╚Öi re╚Ťinerea memoriei) au fost afectate. Alte studii pe ╚Öobolani au ar─âtat c─â o diet─â bogat─â ├«n zah─âr a crescut inflama╚Ťia ├«n aceast─â zon─â, ceea ce a afectat ╚Öi memoria pe termen scurt.

Citește și De ce apar și cum scăpăm de negi?