Ce efecte are zahărul asupra creierului tău?

Creierul iubește dulcele, fiindcă acesta este principalul său combustibil. Suntem programați evolutiv să ne placă gustul dulce, pentru că acest tip de alimente sunt o sursă excelentă de energie pentru corpul uman.

image

Consumul de zahăr trebuie limitat. Foto: Shutterstock

Când nivelul glucozei din sânge scade, adică dacă ai hipoglicemie sau, uneori, dacă a trecut ceva timp de când nu ai mâncat, se instalează o stare de confuzie, îți cauți cuvintele fără să le găsești, uiți unde ai pus lucruri sau ești obosit și simți nevoia să dormi puțin. Este o stare neplăcută, de care vrei să scapi. Iar dacă există prea mult zahăr în sânge, se declanșează o avalașnsă de procese rele în corpul și creierul tău.

Premisele pentru dependență

Ce se întâmplă în creierul tău când mănânci zahăr zilnic? „Când simțim gustul dulce al zahărului, se activează papilele gustative care trimit apoi un semnal către creier, inclusiv către cortexul cerebral”, spune dr. Nicole Avena, profesor de neuroștiințe la Facultaeta de Medicină Mount Sinai, citată de revista Prevention. Acel semnal activează sistemul de recompensă al creierului, se activează eliberarea de dopamină, o substanță chimică implicată în starea de bine. Acest efect ne încurajează comportamentul de a consuma în continuare zahăr, pentru că și corpul și creierul se simt bine. Tot ce vrem este să mâncăm mai mult, pentru a prelungi starea plăcută.

„Zahărul este printre puținele alimentele care generează producție de dopamină, spune dr. Avena: „De cele mai multe ori, când mâncăm ceva nou, dopamina este eliberată, deoarece acest lucru ne ajută să fim atenți la gusturi noi și diferite, dar această eliberare de dopamină dispare data viitoare. Cu toate acestea, în cazul zahărului, lucrurile stau diferit și el seamană cu un drog, fiindcă dopamina este eliberată de fiecare data când îl consumăm. După ce mănânci dulce, nivelul de dopamină nu se echilibrează, de aceea vei dori și mai mult.”, explică specialista pentru Prevention

Distruge atenția și memoria

Când activezi în mod repetat acest sistem de recompensă, creierul tău se adaptează și își dorește să se simtă iarăși bine. Iar cercetările efectuate asupra șoarecilor de laborator au condus la această constatare: atunci când au fost hrăniți cu diete bogate în zahăr, creierul a eliberat mai puțin dintr-o substanță chimică inhibatoare, care ajută corpurile să se abțină, astfel încât au fost mai puțin capabili să oprească din consumul de zahăr. Iar șoarecii care au mâncat mult zahăr nu au fost la fel de buni ca ceilalți la anumite sarcini de exersare lși activare a memoriei, ceea ce a arătat că anumite funcții ale creierului în zona prefrontală și hipocampus (o zonă importantă pentru formarea și reținerea memoriei) au fost afectate. Alte studii pe șobolani au arătat că o dietă bogată în zahăr a crescut inflamația în această zonă, ceea ce a afectat și memoria pe termen scurt.

Citește și De ce apar și cum scăpăm de negi?