Ce lucruri ne fac viaţa mai frumoasă

1 2 jpg jpeg

O ceaşcă fierbinte de cafea

Nimic nu te face să te răsfeţi mai mult dimineaţa devreme ca o ceaşcă de cafea aromată şi dulce-amăruie. O savurezi la fiecare înghiţitură, gândindu-te la ziua care te aşteaptă. De ce te simţi aşa de bine după ce ai băut-o? Deoarece cafeina protejează şi stimulează nivelul serotoninei şi dopaminei din creier. Aceşti doi hormoni dau organismului senzaţia de bine şi menţin în stare de activitate şi vigilenţă a sistemului nervos.

Sărutul şi îmbrăţişarea celui iubit

Când soţul sau soţia te sărută şi te îmbrăţişează, te simţi dintr-o dată mai calm. Parcă grijile se risipesc şi ai sentimentul că orice s-ar întâmpla eşti în siguranţă, în braţele celui pe care-l iubeşti.

Oare de ce te simţi aşa de bine după un sărut şi o îmbrăţişare? Deoarece în aceste situaţii se declanşează în creier un proces chimic ce scade nivelul cortizolului, supranumit nivelul stresului şi creşte nivelul oxitocinei, hormonul responsabil cu plăcerea sexuală.

Te-ar mai putrea interesa şi:

- De ce este bine să gândim pozitiv?

- Sunt perfecţionist. E bine sau rău?

- Iată de ce este bine să mergi la psiholog!

O faptă bună

„Dăruind, vei dobândi!” spune o veche zicală creştină şi nu e mai frumos decât o faptă bună. Un ajutor dat celui de lângă tine sau unui străin, atunci când el are mai mare nevoi de tine. O portocală dată unui copil cerşetor de pe stradă. Un sandviş cald, dat unui bătrân ce stă la colţ de stradă în fiecare zi.

Un studiu american realizat pe 2.016 de persoane a arătat că acei care îi ajutau în mod regulat pe ceilalţi aveau o stare mai bună de spirit şi un procent mai scăzut de depresie.

Acest studiu a scos la iveală faptul că persoanele amabile au un sistem imunitar mai bun şi o probabilitate mai mică să dezvolte boli cronice. Aşa că ori de câte ori ai ocazia, fă o faptă bună. Vei simţi că dintr-o dată, ziua ta este mai frumoasă.

O plimbare prin parc

Seara, în loc să pleci ţintă de la serviciu acasă, coboară cu două staţii mai devreme şi dă-ţi întâlnire cu cel drag pe aleea unui parc. Luaţi-o agale, ţinându-vă de mână, pe aleile parcului. O plimbare prin natură te va ajuta să te relaxezi, să mai uiţi de grijile ce te aşteaptă acasă sau la birou. Dincolo de plăcerea pe care ţi-o dă această plimbare, ea are un efect benefic asupra sănătăţii sale.

30 de minute de mişcare îţi stimulează tonusul psihic şi diminuează cu 50 % riscul de a face o depresie. În plus, reduce tensiunea arterială, îţi dezvoltă forţa musculară şi te ajută să dormi mai bine. Şi din toate astea înţelegi de ce te simţi atât de bine după această plimbare.

Şi pe lângă toate acestea ar mai fi o savuroasă bucăţică de ciocolată, o noapte fierbinte de dragoste, o carte bună, melodia preferată, o zi pe o plajă fierbinte....