Ce boală ar putea fi anunţată prin coşmaruri

Persoanele de vârstă medie care au frecvent coşmaruri ar putea avea un risc mai mare de a avea declin cognitiv accelerat şi de a fi diagnosticate cu demenţă pe măsură ce înaintează în vârstă, se arată într-un studiu citat de The Guardian.

image

Specialiştii au observat o legătură între coşmaruri şi demenţă. Foto: Shutterstock

Cercetarea publicată în eClinicalMedicine şi efectuată de specialiştii de la Universitatea din Birmingham a monitorizat mai mulţi ani un grup de 600 de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 64 de ani şi un alt grup de 2.600 de persoane cu vârsta peste 79 de ani.

Niciunul dintre participanţi nu avea demenţă la începutul cercetării. De-a lungul studiului, participanţii au completat diverse chestionare, inclusiv legate de somn (Pittsburgh Sleep Quality Index), care include o întrebare legată de frecvenţa cu care subiecţii au experimentat vise urâte.

Informaţiile au fost analizate folosind un software statistic pentru a afla dacă participanții cu o frecvență mai mare a coșmarurilor au fost mai susceptibili de a experimenta declin cognitiv și de a fi diagnosticați cu demență.

Studiul a arătat că persoanele de vârstă mijlocie (35 - 64 de ani) care experimentează vise urâte săptămânal au de patru ori mai multe riscuri de a experimenta declin cognitiv în următorul deceniu, în timp ce persoanele în vârstă au de două ori mai multe probabilităţi de a fi diagnosticate cu demență. Interesant este că asocierea a fost mai pronunţată în cazul bărbaţilor. De exemplu, bărbații în vârstă care se confruntă cu coșmaruri săptămânal au avut de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta demență decât bărbații în vârstă care nu au avut vise urâte. La femei, creșterea riscului a fost de 41%.

Cercetătorii intenţionează să facă mai multe studii pentru a analiza asocierea dintre coşmaruri şi demenţă.

Vezi şi: Desenul banal care ajută la depistarea bolii Alzheimer. Ce este testul ceasului

Ce este demenţa

Cuvântul „demență” este un termen generic pentru mai multe boli care afectează funcțiile cerebrale, mai ales facultățile mentale – capacitățile cognitive precum gândirea, orientarea în timp și spațiu, memoria și limbajul.  

Demența este un semn important de neurodegenerescență progresivă ce implică distrugerea unor celule și pierderea de țesut cerebral. Funcțiile creierului cel mai des afectate sunt memoria, capacitatea de reflecție, comportamentul și capacitatea de a efectua treburile cotidiene.

Demența este o importantă cauză de dizabilitate în rândul persoanelor vârstnice din lumea întreagă, cu impact atât asupra pacienților, cât și asupra familiilor acestora. Lipsa de înțelegere a demenței poate duce la stigmatizare și la întârzierea diagnosticului și tratamentului.