Care este băutura care te poate ajuta să trăieşti mai mult, conform ştiinţei

Oamenii de ştiinţă americani vin cu o veste bună pentru consumatorii unui anumit tip de ceai, care, în cadrul studiilor, a arătat că poate creşte durata vieţii.

image

Polifenolii din ceaiul negru pot oferi protecţie faţă de boli. Foto: Shutterstock

Este vorba despre ceaiul negru, care, deşi poate fi eclipsat de ceaiul verde când vine vorba de băuturi sănătoase, a demonstrat că reduce riscul de mortalitate.

Studiul efectuat de specialiştii de la Institutul Naţional de Cancer din SUA, care au monitorizat 498.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, a arătat că un consum de cel puţin 2 ceşti de ceai negru în fiecare zi scade riscul de mortalitate, informează topsante.com.

Citeşte şi: Ai băut vreodată ceai de trandafir? Iată ce beneficii uimitoare are!

Poate oferi protecţie faţă de bolile cardiovasculare

Acţiunea benefică este pusă pe seama polifenolilor prezenţi în ceaiul negru, care au efecte pozitive în cazul sănătăţii inimii şi care ajută la reducerea colesterolului rău (LDL). Prin urmare, consumul de ceai negru poate preveni bolile cardiovasculare (accident vascular cerebral, boală coronariană), cauză importantă de deces la nivel mondial. În schimb, cercetătorii nu au observat efect protector al consunului de ceai negru faţă de mortalitatea prin cancer sau boli respiratorii.

Un alt studiu a arătat că un consum zilnic de 3 căni de ceai negru (o cană fiind echivalentul a 250 ml) are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătăţii cardiovasculare. În plus, acest ceai poate scădea cu 11 % riscul de infarct miocardic.

Potrivit unei alte cercetări, persoanele care consumă ceai negru – 1-2 ceşti pe zi – au un risc mai mic de a face diabet de tip 2. De asemenea, cei care sunt diagnosticaţi cu această afecţiune este bine să includă în dietă ceaiul negru, care reduce procesul inflamator, ajutând organismul să lupte mai bine cu boala.

Ceaiul negru poate scădea nivelul glicemiei la persoanele cu prediabet după ce acestea au consumat o băutură cu zahăr, potrivit unei cercetări publicate în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, informează endocrineweb.com.

Este totuşi bine de ştiut că, în cazul în care ai probleme cu absorbţia fierului, este bine să consumi ceaiul negru cu o oră înainte de masă. Reţine şi că acest ceai poate avea efect energizant (conţine teină), de aceea nu este indicat să îl bei seara.

Sursă: Tea Consumption and All-Cause and Cause-Specific Mortality in the UK Biobank, Annals of internal medicine, august 2022