Ce arată culoarea scaunului? Care sunt modificările anormale

Schimbările de culoare a fecalelor pot fi inofensive sau pot fi un indiciu al unei probleme de sănătate, minore sau grave.

Culoarea normală a scaunului este maro. Această culoare este data de prezența bilei în scaun și poate varia de la galben deschis la maro, până la aproape negru.

Dacă scaunul este roșu, maro, negru, de culoarea argilei, pal, galben sau verde, aceasta poate semnifica o problemă.

image

Unele cauze ale modificărilor de culoare a scaunului include: hemoroizi,sângerare în stomac, sângerare în părțile inferioare ale intestinelor sau colonului, dar paote fi vorba și despre anumite legume are au culori intense, alimente verzi, coloranți alimentari (în special roșu, verde, violet), pastile de fier, medicamente care conțin bismut (cum ar fi Pepto-Bismol). Din categoria problemelor de sănătate pe care le poate indica culoare scaunului fac parte și obstrucția biliară, tumorile, fibroză chistică, pancreatită cronică, obstrucția ductului pancreatic, care transportă enzimele către intestine (cel mai frecvent din cauza cancerului pancreatic), boala celiacă, alimente bogate în grăsimi, medicamente pentru pierderea în greutate care limitează cantitatea de grăsime absorbită de intestine și diaree.

Simptomele modificărilor de culoare a scaunului sunt de obicei legate de cauza de bază și adesea nu există simptome însoțitoare. Când există, ele pot include dureri abdominale și crampe, greaţă, vărsături cu sânge, diaree, slăbiciune și ameţeală.

Tratamentul pentru modificări ale culorii scaunului depinde de cauză și poate varia foarte mult.

Dacă modificările de culoare ale scaunului apar doar o dată sau de două ori (sunt tranzitorii), acestea sunt mai puțin îngrijorătoare decât cele persistente. Dar, trebuie contactat medicul dacă modificările de culoare ale scaunului sunt persistente.

Scaun negru

Cauza ar putea fi un supliment de fier sau un medicament fără prescripție medicală pe care l-ai luat pentru că ai avut probleme cu stomacul. Culoarea scaunului se poate schimba din mai multe motive. Modificarea poate reflecta substanțe care sunt adăugate în scaun sau modificări ale substanțelor prezente în mod normal în scaun. Unele modificări ale culorii scaunului pot sugera o afecțiune medicală subiacentă, iar altele se pot datora ingerării anumitor alimente sau medicamente.

Dacă culoarea scaunului este închisă din cauza oricăruia dintre aceste medicamente, de obicei nu are o textură lipicioasă și nu are miros urât.

Sângerările la nivelul stomacului (de la gastrită sau un ulcer) sau intestinale pot schimba culoarea scaunului. Dacă sângerarea are loc în stomac sau în partea superioară a intestinului subțire, scaunul poate deveni negru și lipicios și poate fi descris din punct de vedere medical ca scaun negru (melena). În general, scaunul negru, este urât mirositor. Această schimbare a culorii și consistenței are loc din cauza reacțiilor chimice la sângele din intestin, care intră în contact cu enzimele digestive din intestine.

Scaune maro sau roșii

Dacă sângerarea provine din părțile inferioare ale intestinelor sau ale colonului, sângele nu poate intra în contact prelungit cu enzimele digestive din cauza distanței scurte de la locul sângerării până la rect. În plus, cantitățile mari de sânge din intestine accelerează tranzitul scaunului, astfel încât să aibă loc mai puțin timp pentru ca modificările să aibă loc. Scaunul în acest tip de sângerare poate fi de culoare roșu închis sau maro. Sfecla, alte legume roșii, merisoarele și coloranții alimentari roșii pot transforma, de asemenea, culoarea scaunului în roșu sau maro.

Scaun gri sau de culoarea argilei

Scaunul poate fi gri sau de culoare argilei dacă conține puțină bilă. Culoarea palidă poate semnifica o afecțiune (obstrucție biliară) în care fluxul de bilă către intestin este obstrucționat, cum ar fi obstrucția căii biliare de la o tumoră sau calcul biliar în canal sau pancreasul din apropiere. Schimbarea culorii scaunului în gri are loc de obicei treptat, pe măsură ce aceste afecțiuni medicale progresează relativ lent și scaunul devine palid în timp.

Scaun galben

Poate sugera prezența grăsimilor nedigerate în scaun, și poate apărea ca urmare a unor boli ale pancreasului care reduc producția unor serii de enzime digestive (insuficiență pancreatică), cum ar fibroză chistică, pancreatită cronică (inflamație de lungă durată și distrugere a pancreasului, de obicei din cauza abuzului de alcool) sau obstrucția ductului pancreatic care transportă enzimele către intestine (cel mai frecvent din cauza cancerului pancreatic), boala celiacă: o altă afecțiune care poate provoca scaun galben și gras este boala celiacă (un sindrom de malabsorbție).

Enzimele digestive eliberate din pancreas și în intestine sunt necesare pentru a ajuta la digerarea grăsimilor și a altor componente ale alimentelor (proteine, carbohidrați), astfel încât acestea să poată fi absorbite în organism. Dacă pancreasul nu livrează enzime în intestine, atunci componentele alimentelor, în special grăsimea, pot rămâne nedigerate și neabsorbite. Scaunul care conține grăsimea nedigerată poate părea gălbui la culoare, gras și, de asemenea, poate mirosi urât.

Ingestia de alimente foarte bogate în grăsimi poate provoca, de asemenea, scaune galbene, moi și urât mirositoare.

Medicamentele pentru pierderea în greutate funcționează prin limitarea cantității de grăsime absorbită de intestine. Acest lucru poate duce la scaune voluminoase, galbene și grase.

Scaun verde

Când scaunul trece rapid prin intestine (diaree), poate fi puțin timp pentru bilirubina să sufere modificările chimice obișnuite, iar scaunul poate apărea verde în aparență datorită tranzitului rapid. Consumul de cantități excesive de alimente verzi, alimente cu coloranți verzi sau violet și legume, de asemenea, poate face culoarea scaunului să devină mai verde decât în mod normal.

Citește și Dieta Prințesei Kate este simplă și ușor de urmat