Ce afecțiune poate duce la menstruații abundente și dureroase

Menstruațiile foarte abundente, prelungite și dureroase, însoțite de prezența cheagurilor sanguine și de dureri abdominale sau de spate, sunt semne și simptome care pot indica un fibrom uterin – tumoră benignă, rezultată ca urmare a creșterii anormale a țesutului conjunctiv și muscular de la nivelul uterului.
Pe lângă aceste manifestări clinice, femeile cu fibrom uterin se pot confrunta și cu metroragie, adică sângerări între menstruații, și chiar cu infertilitate. Această afecțiune apare mai frecvent la femeile cu vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani. După menopauză, fibroamele uterine își reduc dimensiunile, din cauza scăderii nivelului de estrogen, iar în acest mod și manifestările clinice scad în intensitate sau chiar dispar.
Cauzele fibroamelor uterine nu se cunosc în totalitate, însă apariția acestora este pusă pe seama unui nivel ridicat de estrogen, care poate duce la dezvoltarea anormală a celulelor uterine. Un alt factor de risc în apariția acestei tumori uterine benigne poate fi obezitatea. De asemenea, femeile care au istoric familial de fibrom uterin au un risc mai mare de a dezvolta boala. Netratat la timp, fibromul uterin poate duce la complicații, precum anemie severă, iminență de avort sau naștere prematură, în cazul femeilor însărcinate.
Pentru a depista din timp un fibrom uterin, controalele periodice la medicul ginecolog și efectuarea unei ecografii transvaginale sunt esențiale. În cazul unei suspiciuni, medicul ginecolog poate recomanda investigații suplimentare, precum un RMN sau un CT de pelvis. În unele cazuri, pot fi necesare și unele investigații minim invazive, respectiv o histeroscopie, o sonohisterografie sau o histerosalpingografie.
Odată ce diagnosticul de fibrom uterin este stabilit, următorul pas este tratamentul. Acesta depinde de severitatea simptomelor, de dimensiunea tumorii și de impactul pe care afecțiunea o are asupra calității vieții pacientelor și poate include monitorizare activă, medicație sau intervenție chirurgicală. Operațiile pentru fibrom uterin pot fi efectuate atât clasic, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic, cu avantaje multiple pentru paciente.
Atunci când fibromul este mare, generează complicații sau atunci când acesta recidivează, medicul poate indica o intervenție de histerectomie, prin care va îndepărta uterul în totalitate. În multe cazuri, ovarele pot fi păstrate, în acest mod pacienta nefiind nevoită să intre la menopauză precoce. Însă, în cazurile fibroamelor multiple, de mari dimensiuni și cu o poziționare în profunzime, indicația de tratament poate fi o miomectomie.
La SANADOR, pacientele au acces la consulturi de ginecologie și la investigații imagistice avansate, efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător.
Intervențiile chirurgicale pentru fibrom uterin, atunci când există indicație în acest sens, sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR de chirurgi cu vastă experiență, într-un bloc operator foarte bine dotat. Operațiile sunt efectuate atât clasic, cât și minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi. Succesul terapeutic este susținut de specialiștii din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.
De asemenea, pacientele beneficiază și de alte metode de tratament, precum embolizarea fibromului uterin, în funcție de indicație. Procedurile endovasculare sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în Laboratorul de Cateterism, dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7.