Ce afecțiune gravă provoacă dureri de picioare în timpul mersului
Durerea de picioare în timpul mersului, care se ameliorează în repaus, mersul șchiopătat care apare din cauza acestui disconfort, numit în termeni medicali claudicație, amorțeala sau senzația de slăbiciune în picioare sunt semne și simptome care pot indica o afecțiune gravă - arteriopatia obliterantă sau boala arterială periferică.
Această afecțiune apare atunci când arterele care transportă sânge spre membrele inferioare sunt îngustate sau blocate din cauza plăcilor de aterom. Astfel, circulația este afectată, iar țesuturile nu mai sunt oxigenate suficient. Netratată la timp, boala poate să ducă la complicații grave, inclusiv la gangrenă. De aceea, vizita la medic este foarte importantă, încă de la primele semne și simptome.
Alexandru, un pacient în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat recent cu această afecțiune. În urmă cu trei ani, după investigații medicale avansate, care au inclus și o coronarografie, bărbatul fusese diagnosticat cu ischemie miocardică și fusese operat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară. În timp, Alexandru a început să aibă tot mai des dureri de picioare în timpul mersului și s-a programat din nou la Dr. Elena Nechifor, pentru consultație.
După efectuarea mai multor investestigații amănunțite, printre care și o arteriografie periferică, Dr. Elena Nechifor a stabilit diagnosticul: bărbatul suferea de ateromatoză severă, cu închiderea completă a unor artere de la nivelul membrelor inferioare. Avea nevoie cât mai repede de tratament printr-o intervenție de revascularizare arterială, riscul de complicații fiind foarte mare.
În cazul lui Alexandru, Dr. Elena Nechifor a realizat o procedură vasculară hibridă, care a inclus intervenție chirurgicală și tratament endovascular în același timp operator. Această abordare deosebit de complexă este indicată în cazurile grave de boală arterială periferică. Alexandru s-a recuperat fără probleme, în prezent se simte foarte bine, respectă un stil de viață sănătos și revine periodic la control, la Dr. Elena Nechifor.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații medicale performante, pentru diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare. Acestea includ, în funcție de recomandarea medicului, ecografii cardiace, ecografie Doppler, RMN de cord sau proceduri minim invavize, precum coronarografie și arteriografie periferică.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală deosebit de experimentată realizează intervenții de chirurgie cardiovasculară și proceduri endovasculare performante, pentru obținerea celor mai bune rezultate, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte. Operațiile sunt realizate prin tehnici minim invazive, ori de câte ori acest lucru este posibil, în primul bloc operator complet digitalizat din România, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, dotată cu echipamente de ultimă generație. Procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate în deplină siguranță, cu ajutorul a două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7 și al angiografului mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition.